Μια σειρά μικρών βρετανικών επιχειρήσεων θέσπισε την τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση αποδοχών για τους εργαζομένους.
Το γεγονός αποκάλυψε ο Guardian ενώ αυξάνεται το πολιτικό ενδιαφέρον γύρω από την ιδέα ότι οι λιγότερες ώρες εργασίας μπορούν να αποφέρουν υψηλότερη παραγωγικότητα και καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που θέσπισαν την τετραήμερη εργασία μια βιοτεχνία κατασκευής εσωρούχων, μια εταιρεία σχεδιασμού φώτων, ένα γραφείο επικοινωνίας και ένας αρχιτέκτονας τοπίου.
Παράλληλα το Wellcome Trust, που απασχολεί 800 άτομα στις τάξεις του, επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να υιοθετήσει την τετραήμερη εργασία.
Σε πολιτικό επίπεδο πυκνώνει η συζήτηση για την θέσπιση του μέτρου στην Σκοτία όπου το Σκοτικό Εθνικό Κόμμα επεξεργάζεται σχετική μελέτη του οικονομολόγου Ρόμπερτ Σκιντέλσκι.
Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο η Synergy Vision, μια εξειδικευμένη εταιρεία επικοινωνίας με προσωπικό 45 άτομων, η Elektra Lighting, μια εταιρεία σχεδιασμού φωτισμού, η Lara Intimates, που φτιάχνει εσώρουχα και η Intrepid Camera, που κατασκευάζει και εξάγει φωτογραφικό εξοπλισμό, είναι ανάμεσα στις εταιρείες που υιοθέτησαν την τετραήμερη εργασία.
«Δύο μέρες στις εφτά είναι απλά αρκετές για να συνέλθεις μετά από μια αγχωτική εβδομάδα. Οι τρεις είναι αρκετές για να συνέλθεις και για να έχεις χρόνο να κάνεις κάτι άλλο. Σχεδόν αισθάνεσαι σαν η δουλειά να διακόπτει το Σαββατοκύριακο και όχι το αντίστροφο», δήλωσε ο Νιλ Νόουλς, σύμβουλος σχεδίασης στη Elektra.
Εκ μέρους της Interpid Camer, ο Μαξίμ Γκρου δήλωσε πως η παραγωγικότητα της ομάδας αυξήθηκε, ενώ οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο.
Ο ίδιος ξεκίνησε γαλλικά, ένας συνεργάτης του έγινε μέλος μιας θεατρικής ομάδας ενώ ένας ακόμα κατασκευάζει ένα ρομπότ.
Η Βανέσα Ρος, ιδιοκτήτρια της Arc Landscape δήλωσε πως τα μέλη της αξιοποιούν την έξτρα μέρα για να πάρουν μέρος σε εθελοντικές δράσεις, να ασχοληθούν με τα εξαρτημένα μέλη των οικογενειών τους και για να παραδώσουν μαθήματα.
Η ιδέα της τετραήμερης εργασίας αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων τους τελευταίους μήνες για οικονομικούς, κοινωνικούς, τεχνολογικούς λόγους αλλά και για λόγους υγείας.
Η υπερκόπωση λόγω δουλειάς παρουσιάζεται σε χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο ενώ η πολύωρη εργασία καθιστά τη γονική μέριμνα και τη φροντίδα της οικογένειας όλο και πιο δύσκολη.
Η τεχνολογία, εν τω μεταξύ, απειλεί να μεταμορφώσει τη ζήτηση εργασίας κατά τις προσεχείς δεκαετίες.
Ωστόσο οι Βρετανοί δουλεύουν περισσότερο σε σχέση με το 2011 και έρευνες δείχνουν πως τα δύο τρίτα από αυτούς επιθυμούν να μειώσουν τον χρόνο που περνάνε στο γραφείο.
Ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα για την επίδραση της τετραήμερης εργασίας έχει γίνει στην Perpetual Guardian, μια χρηματοδοτική εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία.
Η εταιρεία ισχυρίζεται πως οι εργαζόμενοί της είναι περισσότερο αποδοτικοί.
Ο διευθυντής της, Άντριου Μπαρνς υποστηρίζει πως έχει έρθει ο καιρός για την εφαρμογή της ιδέας.
«Χρειαζόμαστε περισσότερες εταιρείες για να της δώσουν μια ευκαιρία. Θα εκπλαγούν από την βελτίωση τόσο της ίδιας της εταιρείας όσο και του προσωπικού της αλλά και της ευρύτερης κοινότητας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα αναφέρει πως βελτιώνει και τις σχέσεις ανάμεσα στους γονείς καθώς οι μητέρες επιστρέφουν πιο εύκολα στην εργασία ενώ οι πατέρες έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στο σπίτι.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια