FAZ: Δύσκολα θα τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς νέα χρηματοδοτική βοήθεια- Πιθανό νέο κούρεμα στο χρέος

FAZ: Δύσκολα θα τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς νέα χρηματοδοτική βοήθεια- Πιθανό νέο κούρεμα στο χρέος Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

«Έως το τέλος του 2019 η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει χρέη 15 δισ. ευρώ. Όμως η προγραμματισμένη επιστροφή στις αγορές δυσκολεύει λόγω της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Έτσι ξεκινά άρθρο στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που έχει τίτλο «Η Ιταλία αποθαρρύνει την Ελλάδα». Σε αυτό αναλύονται οι δυσκολίες που έχει η χώρα στο να επιστρέψει τις αγορές, αλλά και η πιθανότητα να χρειαστεί νέα χρηματοδοτική βοήθεια. Τέλος, η FAZ θεωρεί πιθανή νέα παρέμβαση στο ελληνικό χρέος. 

Η Κύπρος μπορεί να εκδώσει ομόλογο, όμως η Ελλάδα δεν έχει εμπιστοσύνη για κάτι τέτοιο μέχρι τώρα, λέει το άρθρο και επικαλείται δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Reuters που έδωσε σαν εξήγηση για αυτή την επιλογή την ανησυχία που υπάρχει εξαιτίας της Ιταλίας. 

«Λίγο πριν την λήξη του τελευταίου προγράμματος η ελληνική κυβέρνηση καλλιέργησε την προσδοκία έκδοσης ενός νέου ομολόγου. Την έκδοση είχε  άλλωστε  διαφημίσει στους επενδυτές στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έκτοτε όμως το νέο ελληνικό ομόλογο καθυστερεί» γράφει η FAZ. 

Η εφημερίδα, επικαλούμενη τον Τσακαλώτο, αναφέρει πως η χώρα πληρώνει τις συνέπειες της σύγκρουσης για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας και ότι προγραμματισμένη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων καθυστερεί «κάπως» εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

«Ωστόσο η κυβέρνηση δεν βρίσκεται υπό πίεση χρόνου» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ενώ ο ίδιος ο Τσακαλώτος στη συνέντευξη στο Reuters διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει υπό έλεγχο τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, κάνοντας ειδική αναφορά στο χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» των 24 δισ. 

 Η FAZ σημειώνει όμως στη συνέχεια: «Συνολικά η χώρα που συνεχίζει να είναι υπερχρεωμένη έχει λάβει χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 289 δις ευρώ. Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να ανέρχεται στα 310 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ κυμαίνεται στο 60%».

«Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν»H FAZ σημειώνει επίσης ότι «η πορεία σύγκρουσης της ιταλικής λαϊκιστικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες ξεκίνησε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούνιο. Μέσα Σεπτέμβρη ωστόσο, παρά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές, η Κύπρος τόλμησε να βγει στην αγορά ομολόγων και έλαβε 1,5 δις ευρώ. Η ζήτηση των επενδυτών ήταν μάλιστα τετραπλάσια.

Τον Φεβρουάριο η Ελλάδα πέτυχε την έκδοση επταετούς ομολόγου, το οποίο ήταν προϋπόθεση για τον τερματισμό του προγράμματος βοήθειας. Τώρα θα πρέπει ξανά μετά το 2010 να εκδώσει δεκαετές ομόλογο, για το οποίο όμως οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν. Με απόδοση κεφαλαίου της τάξης του 4,2% κατά τη διάρκεια των δέκα ετών η Ελλάδα παραμένει ελκυστική έναντι της Γερμανίας (με 0,2%). Ακόμη και η Κύπρος προσφέρει αισθητά χαμηλότερη απόδοση 2,4%».

Αλλά αυτό το υψηλό ποσοστό απόδοσης κεφαλαίου στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει και τον διαρκή κίνδυνο, παρατηρεί η FAZ συμπληρώνοντας: «Δεδομένου του πολύ υψηλού επιπέδου του χρέους, είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα θα τα καταφέρει μακροπρόθεσμα χωρίς νέα χρηματοδοτική στήριξη. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να αποκλειστεί παρά ελάχιστα το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος χρέους. Την άνοιξη του 2012 κλήθηκαν ιδιώτες πιστωτές, όπως τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, funds και μικροεπενδυτές να παραιτηθούν από αξιώσεις τους ύψους 107 δισ. ευρώ»

Mε πληροφορίες από FAZ, Deutsche Welle

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ