Η ΕΚΤ επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ

Η ΕΚΤ επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ Facebook Twitter
EPA
0

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αυξάνει κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP), στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Πλέον, το ύψος του προγράμματος ανέρχεται συνολικά σε 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε την επέκταση του προγράμματος κατά τουλάχιστον εννέα μήνες, έως τον Μάρτιο του 2022.

«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικής της πανδημίας και του χρόνου διάθεσης των εμβολίων», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωση.

Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη- την είχε προαναγγείλει η Κριστίν Λαγκάρντ- αλλά δείχνει ότι η ΕΚΤ πιστεύει πως η οικονομική ανάκαμψη απέχει ακόμη μήνες και για αυτό χρειάζονται έκτακτα μέτρα που θα αμβλύνουν τη ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία, σημειώνουν οι New York Times.

Οι καταναλωτές παραμένουν νευρικοί και οι επενδύσεις ευάλωτες σε περαιτέρω μείωση της εμπιστοσύνης, κάτι που καθιστά την όποια ανάκαμψη ανομοιογενή και άνιση στην καλύτερη περίπτωση, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα εισερχόμενα δεδομένα και οι προβλέψεις του προσωπικού μας υποδηλώνουν έναν πιο έντονο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία και πιο παρατεταμένη αδυναμία έναντι του πληθωρισμού από ότι είχε προβλεφθεί», συμπλήρωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters. 

Στις νέες προβλέψεις της Τράπεζας, εκτιμάται ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη την επόμενη χρονιά θα είναι της τάξεως του 3,9%, από 5,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, αλλά θα επιταχύνει σε 4,2% το 2022, από 3,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Η Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι, έως τα τέλη του 2021, ο μαζικός εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα έχει δημιουργήσει επαρκή ανοσία προκειμένου ο κλάδος των υπηρεσιών να επιστρέψει σε κάποιο επίπεδο κανονικότητας. Παράλληλα όμως προειδοποίησε: «Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή. Παραμένουμε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα μας τα εργαλεία όπως χρειάζεται».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ