Ινστιτούτο Fraser: Η Ελλάδα 108η στην οικονομική ελευθερία μαζί με Κίνα, Σουαζιλάνδη

Ινστιτούτο Fraser: Η Ελλάδα 108η στην οικονομική ελευθερία μαζί με Κίνα, Σουαζιλάνδη Facebook Twitter
7

Στην χειρότερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και στην 108η θέση μεταξύ 162 χωρών, εμφανίζει την Ελλάδα η φετινή μελέτη «Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο» που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Fraser του Καναδά.

Η Ελλάδα εμφανίζει κακές επιδόσεις στον δείκτη καθώς μοιράζεται την 108η θέση μαζί με την Κίνα και τη Σουαζιλάνδη.

Οι χώρες με τις πέντε καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως παραμένουν φέτος οι ίδιες με πέρσι, αφού το Χόνγκ Κόνγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη και ακολουθούν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία.

Χαρακτηριστικό για την Ελλάδα είναι ότι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Κροατία, βρίσκεται στην 75η θέση, 33 θέσεις πάνω από τη χώρα μας.

Και σε σύγκριση με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, βρίσκεται στην 98η θέση, 10 θέσεις πάνω από την χώρα μας. Αναφέρεται επίσης ενδεικτικά ότι η Ρουμανία καταλαμβάνει την 20η θέση, η Αλβανία την 34η, και η Βουλγαρία την 46η.

Τελευταία ανάμεσα στις 162 χώρες βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά η Βενεζουέλα.

Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία:

- το μέγεθος του κράτους

- το κράτος δικαίου

- την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα

- την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο

-  το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικονομικής Ελευθερίας, ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες.

Ο Νίκος Ρώμπαπας, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) που επιμελείται της έρευνας για την Ελλάδα έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα καταγράφει απογοητευτική θέση ως προς την οικονομική της ελευθερία, έχοντας ξανά τη χειρότερη επίδοση τόσο μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όσο και μεταξύ όλων των βαλκανικών χωρών. Είναι τραγική ειρωνεία, την ώρα που κάποιοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να κυνηγούν τον μπαμπούλα του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική ελευθερία της χώρας μας να είναι αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης. Όσο πιο γρήγορα ως κοινωνία αντιληφθούμε αυτή την αντίφαση, τόσο γρηγορότερα και θα αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές και βαθιές αιτίες της κακοδαιμονίας μας».

Οικονομία
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Ελευθερία (;) οικονομίας είναι να αγοράζεις το μπλουζάκι 5 Ευρώ γιατί το έραψαν εργάτες στο Μπαγκλαντές για ψίχουλα, να μαζεύεις τις φράουλες με το 1/10 του νόμιμου κόστους, να μπορείς να εκμεταλλεύεσαι με καταστροφικό τρόπο τον φυσικό πλούτο ξένων χωρών χωρίς την παρέμβαση του κράτους και να ψάχνεις να βρες σπίτι όταν όλα έχουν γίνει ανεξέλεγκτα ξενοδοχεία ή βορά εξωτικών επενδυτών.Μια χαρά «ελεύθερη» είναι η οικονομία μας αυτορυθμιζόμενη από το νόμο του ισχυρού, όπως γίνεται στη ζούγκλα. Το κράτος δεν προστατεύει τους πολίτες, όπως είναι και η ουσία της προστατευτικής οικονομίας, προστατεύει μόνο τον εαυτό του, τα γαλάζια ή πορτοκαλί παιδιά του.Γι'αυτό οι πολίτες φεύγουν ή δεν αναπαράγονται.
Οικονομική ελευθερία είναι να προσπαθεί κάποιος να επενδύσει σε μία χώρα και να μπορεί να τελειώνει άμεσα, γρήγορα, εύκολα και με διαφάνεια με τις τοπικές υπηρεσίες, χωρίς να βρίσκει μπροστά του κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν ως μέσο εκβιασμού με σκοπό τον πλουτισμό, έναν διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό.Αλλά ας πούμε για το Μπαγκλαντές που είναι μάλιστα μόλις 13 θέσεις κάτω από την Ελλάδα. Ακούμε προσεκτικά. =======
Σκότωσε τον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού ο Πακης με τον Αλέξη! Το κράτος δικαίου είναι στο ίδιο επίπεδο με αφρικανικές χώρες και κομμουνιστικά καθεστώτα. Αυτά παθαίνεις όταν για δεκαετίες παραπληροφορείς μαθητές μπουρδουκλόνωντας οικονομικά και πολιτικά μοντελα με ότι σου κατέβει..
Τα παράπονα σας στο ΔΝΤ και την Ε.Ε.Αυτοί κάνουν κουμάντο τα τελευταία 10 χρόνια. Με τις κυβερνήσεις να ακολουθούν δουλικά τα προγράμματα τους. Πριν τα προγράμματα σε ποια θέση βρισκόμασταν;Όσο για την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο, δεν υπάρχει μόνο ελευθερία διακίνησης προϊόντων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού. Στέλνουμε φθηνό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και εισάγουμε με την ευκολία που στέλνουμε πορτοκάλια στη Γερμανία και εισάγουμε λεμόνια Αργεντινής.Που ακριβώς αποσκοπούν αυτές οι έρευνες με την γενικότητα των όρων που τις καθορίζουν;
Τι ορίζεται ως οικονομική «ελευθερία» των πολιτών αλήθεια;Το ΔΝΤ και η Ε.Ε. επέβαλαν τους οικονομικούς όρους την τελευταία δεκαετία σε μισθούς, επαγγέλματα και επενδύσεις. Αν παρεκκλίναμε κάπου δεν θα εκταμειεύονταν οι δόσεις. Συνεπώς τα παράπονα μας για τους δείκτες όχι στις Κυβερνήσεις τις τελευταίας 10ετίας. Έκαναν όλες ό,τι τους ζήτησαν.