Καυγάς Χουλιαράκη - Τζιαμαρόλι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο συνέδριο του Economist

Καυγάς Χουλιαράκη - Τζιαμαρόλι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο συνέδριο του Economist Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
0

Σε ευθεία αντιπαράθεση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 ήρθαν ο αναπλ. Υπ. Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο εκπρόσωπος του ESM στο Κουαρτέτο Νικολά Τζιαμαρόλι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist.

Ο αναπληρωτής Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης έκανε λόγο για πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ξεκαθαρίζοντας εντούτοις ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

«Η δέσμευση είναι δέσμευση και θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα για να δημιουργήσουμε αξιοπιστία», είπε ο κ. Χουλιαράκης αναφερόμενος στο στόχο για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Όμως, πρόσθεσε ότι «η προτίμησή μας είναι μετά το 2018 να έχουμε πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ύψος του 1,5-2% μακροπρόθεσμα».

Οι δηλώσεις του κ. Χουλιαράκη προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου ου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Ν. Τζιαμαρόλι, ο οποίος υποστήριξε πως η δέσμευση που έχει αναλάβει η Ελλάδα είναι αυτά να διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ και σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. «Δεν θέλω να ξεκινήσω τώρα τη συζήτηση για τη διάρκεια του διαστήματος, αλλά η δέσμευση είναι και για μετά το πρόγραμμα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σήκωσε το γάντι και ανταπάντησε στον κ. Τζιαμαρόλι σημειώνοντας ότι 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα για πολλά χρόνια λίγες χώρες το έχουν πετύχει. «Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να ανταποκριθούμε στους δημοσιονομικούς στόχους κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Αλλά μετά το πρόγραμμα θα πρέπει να έχουμε μικρότερους στόχους στο πλαίσιο του DSA».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM