Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα τη Δευτέρα, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την αντίθεσή του στην αύξηση των επιτοκίων, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του πληθωρισμού και της στήριξης του νομίσματος.
Η τουρκική λίρα συνεχίζει την πτωτική πορεία, λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό, τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και μειωμένα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας. Τις ανησυχίες αυτές επιτείνει η αυξημένη ζήτηση για «σκληρά» νομίσματα και χρυσό, αλλά και οι πιθανές κυρώσεις της ΕΕ για τη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει το Reuters.
Η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου διολίσθησε ακόμη και στο 7,4625 σήμερα, ενώ από τις αρχές της χρονιάς καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν 20%. Η κεντρική τράπεζα έχει κάνει παρεμβάσεις από την «πίσω πόρτα» για να επιβραδύνει την υποχώρηση της λίρας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει το βασικό επιτόκιο, που είναι στο 8,25%.
Επενδυτές ανησυχούν ότι η χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική της Τουρκίας μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία. Ανάλογες πολιτικές είχαν προηγηθεί της νομισματικής κρίσης του 2018. «Τυπικά μη βοηθητικά σχόλια από τον Ερντογάν. Η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο στη διαχείριση της λίρας και οι δηλώσεις του Ερντογάν απλά το κάνουν πιο δύσκολο. O φόβος είναι τώρα μια επανάληψη του 2018», είπε ο Τιμ Ας, της BlueBay Asset Management.
«Όσο οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής αποφεύγουν την αύξηση (των επιτοκίων), τα ανορθόδοξα μέτρα δεν θα είναι αρκετά για να πειστούν οι επενδυτές να επενδύσουν και να στηρίξουν τη λίρα, κάτι που θα κρατήσει υπό πίεση το νόμισμα», σχολίασε ο Εμρέ Πεκέρ, αναλυτής της Eurasia Group.
Με πληροφορίες από Reuters, Ahval