Τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης, με τη μέθοδο phishing, θα αποζημιώνονται από τις τράπεζες, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο είναι σε διαβούλευση.
Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει αποζημίωση του πολίτη, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας του, όπως και αυστηρότερες διατάξεις για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Στις περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μέχρι τα 1.000 ευρώ είναι υπεύθυνος ο πολίτης που έχει πέσει θύμα phishing, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Αν όμως γίνει μεταφορά χρημάτων από το e-banking του που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, τη διαφορά την καλύπτει η τράπεζα.
Από την άλλη, για την περίπτωση κλοπής ή απώλειας κάρτας, ο κάτοχός της ευθύνεται για τα πρώτα 50 ευρώ. Δηλαδή, εάν αυτός που βρει την κάρτα προλάβει να κάνει δαπάνες για παράδειγμα 200 ευρώ, μέχρι να δηλωθεί η απώλειά της, τότε η τράπεζα καλύπτει τη διαφορά από τα 50 έως τα 200 ευρώ, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.
Σε ό,τι αφορά στα ηλεκτρονικά καταστήματα, θα πρέπει στην ιστοσελίδα τους να αναγράφουν τον ΑΦΜ, τον αριθμό Εμπορικού Μητρώου, όπως και τον αριθμό άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Σε περίπτωση που λείπει κάποιο από αυτά τα στοιχεία, το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως και 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί να «κατέβει» η ιστοσελίδα.
Τι είναι το phishing και πώς να προστατευτείτε
Το phishing πραγματοποιείται συνήθως με την αποστολή μαζικών spam emails, τα οποία υποτίθεται ότι αποστέλλονται από κάποια εταιρεία, όπως τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα ή υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών, επισημαίνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Στόχος των δραστών είναι να παραπλανήσουν τον παραλήπτη και να του αποσπάσουν απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν.
Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από το phishing, σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:
- Να είστε καχύποπτοι όταν σας ζητούν μέσω μεμονωμένων email προσωπικές πληροφορίες
- Μην συμπληρώνετε φόρμες με τα προσωπικά σας στοιχεία όταν σας αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Πληκτρολογήστε στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και μην μπαίνετε σε αυτή μέσω links