Μήνυμα ότι η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μετά την επίσημη έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στέλνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Bάλντις Ντομπρόβσκις.
Υπενθυμίζει ότι η χώρα εισέρχεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας με εντατικούς ελέγχους και προειδοποιεί ότι οι αγορές θα είναι αμείλικτες.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικό επίτευγμα και ότι η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της. Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία μειώνεται, τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται, η Ελλάδα έχει υπερβεί ακόμη και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος» αναφέρει ο κ. Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο capital.gr και υπογραμμίζει:
«Έτσι, το κύριο μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μην σταματήσει την πορεία υπεύθυνων δημοσιονομικών και μακροοικονομικών πολιτικών. Η τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και η πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων θα έχουν μεγάλη σημασία για να διασφαλιστεί ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα συνεχιστεί με βιώσιμο τρόπο και τελικά θα συμβάλει στη βελτίωση της ζωής στη χώρα».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση κατανοεί πολύ καλά ότι υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για τυχόν λάθη επειδή η Ελλάδα πρέπει τώρα να επιστρέψει στη χρηματοδότηση των αγορών, με δημόσιο χρέος περίπου 180% του ΑΕΠ».
«Είχα επίσης συζητήσεις με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης από τη Νέα Δημοκρατία, τον κ. Μητσοτάκη και είχε επίσης πλήρη επίγνωση αυτής της ευαίσθητης κατάστασης και είπε ότι είναι έτοιμος να παρουσιάσει ένα ακόμη πιο φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» συμπληρώνει.
Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τη μείωση των συντάξεων το 2019 αναφέρει ότι αυτό εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, πάνω από τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν.
Επισημαίνει τέλος την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος σε τρία μέτωπα: στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, το οποίος όπως εξηγεί είναι κλειδί για ένα ευνοϊκό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και τέλος στην παροχή ευρύτερης κάλυψης του δικτύου κοινωνικής προστασίας.
σχόλια