Ο έλεγχος αποκαλύπτει τις «ελλαδικές πτυχές» της κυπριακής κρίσης


Aποκάλυψη έρευνας - Mega από 24hcomcy
0

Τις ελλαδικές πτυχές της κυπριακής κρίσης αποκαλύπτει το πόρισμα. Σύμφωνα με το ογκωδέστατο πόρισμα που παραδόθηκε στην κυπριακή βουλή, δεν υπάρχει επαρκής δικαιολόγηση για την απόκτηση από την τράπεζα Κύπρου ελληνικών ομολόγων έως το ποσό των 2,4 δις ευρώ. Ενώ δε φαίνεται ότι τον Οκτώβριο του 2009 η Κύπρου είχε πουλήσει σχεδόν όλα τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, μέσα σε ένα εξάμηνο φαίνεται να προχώρησε σε αγορές που έφτασαν στα 2,3 δις.

Στην έκθεση της Alvarez and Marsal γίνεται αναφορά σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας Κύπρου που είχαν εμπλοκή στην εξαγορά μεριδίου 9,7% της Banca Transilvania και πιθανότατα απέκρυψαν από το Δ.Σ την πραγματική εικόνα.

Στην έκθεση όμως γίνεται αναφορά και για το θέμα εξαγορά του 80% της Uniastrum Bank με την καταβολή τιμήματος €371 εκατ. το οποίο συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2008. Τονίζεται ότι υπάρχει γνωμάτευση των νομικών συμβούλων White & Case που είχαν αξιολογήσει τις πρόνοιες της σχετικής συμφωνίας ότι η εξαγορά μπορεί να αποδειχθεί μια κακή ή απαράδεκτη συναλλαγή για την Τράπεζα Κύπρου.

Τέλος για την κεντρική Τράπεζα η έκθεση τονίζει ότι δεν διέθετε μηχανισμό παρακολούθησης για τη συγκέντρωση ομολόγων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το 24h.com.cy που έχει ανεβάσει σχετικό video του MEGA, Με βάση την έκθεση, η Μαρφίν Eγνατία, του Ανδρέα Βγενόπουλου, μοίραζε ύποπτα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, σε νομικά και φυσικά πρόσωπα, ή σε αμφισβητούμενες οντότητες, για επένδυση σε μετοχές.

Τρεις μονές φαίνεται να σύναψαν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ  με σκοπό να λάβουν μετοχές, όπως ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου και ίσως ούτε οι ίδιες οι μοναχές, στην περίπτωση της  Μονής Εμμαούς να μην ήξεραν τι υπέγραφαν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ