Σε εφαρμογή από σήμερα η πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης:
α) Οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων, λόγω θανάτου, για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων.
β) Οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.
Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019 και, ειδικότερα, η πρώτη 34.268 αποφάσεις και η δεύτερη περίπου 12.000 αποφάσεις. Συνολικά, οι δύο κατηγορίες ξεπερνούν τις 46.000 αποφάσεις επί συνόλου 114.305 αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019.
Η πιλοτική λειτουργία υποστηρίζει αυτοματοποιημένα τα 4 από 5 τα στάδια της πλήρους ψηφιακά αυτοματοποιημένης διαδικασίας, ειδικότερα:
1. Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Σε εφαρμογή του νόμου 4670/2020, που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθίσταται πλέον υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, εντάσσοντας για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία τους ασφαλισμένους του Δημοσίου και τους αγρότες του τ. ΟΓΑ.
2. Ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών από το μητρώο Πολιτών, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης).
3. Θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης.
4. Υπολογισμός του πληρωτέου ποσού της σύνταξης.
Το τελικό πέμπτο στάδιο, αυτό της έκδοσης της απόφασης, θα εκτελείται κατά τους επόμενους δύο περίπου μήνες της πιλοτικής λειτουργίας, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης.
Στην πλήρη λειτουργία της, από τον Ιούνιο του 2020, η νέα ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης προβλέπεται να λειτουργεί ως ηλεκτρονική υπηρεσία επιπέδου 4, με την έκδοση της απόφασης να ολοκληρώνεται δευτερόλεπτα, μετά την υποβολή του αιτήματος από το συνταξιούχο.
Από σήμερα, οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν την αίτησή τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», επιλέγοντας από το διαδικτυακό τόπο gov.gr, στην ενότητα Εργασία-Ασφάλιση, την επιλογή «Αίτηση Συνταξιοδότησης» ή, αντίστοιχα, στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr, μενού «Συνταξιούχοι», επιλογή «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης»).
Στη συνέχεια, εισέρχονται στην πλατφόρμα με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet και επιλέγουν την κατηγορία (Κύρια Σύνταξη Γήρατος, Κύρια Σύνταξη Αναπηρίας, Μεταβίβαση Κύριας Σύνταξης, λόγω Θανάτου, Κύρια Σύνταξη Θανάτου Ασφαλισμένου) για την οποία επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση.
Η ανάπτυξη της πλατφόρμας χρηματοδοτείται από πόρους του προγράμματος Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και, μέχρι τέλους του έτους, θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες κύριας σύνταξης.
Γιάννης Βρούτσης: Ιστορική μέρα για το υπουργείο
«Σήμερα, είναι μία ιστορική μέρα για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και για όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς ασφαλισμένους πολίτες, καθώς ξεκινάει για πρώτη φορά στη χώρα μας η εφαρμογή της πιλοτικής λειτουργίας της απονομής της ψηφιακής σύνταξης "ΑΤΛΑΣ".
Σε δύο μήνες από σήμερα, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί και παρά τις αντίξοες και έκτακτες συνθήκες, υλοποιούμε κανονικά τη δέσμευσή μας για πλήρη λειτουργία του συστήματος ΑΤΛΑΣ μέσα στον Ιούνιο.
Σε δύο μήνες από σήμερα, ξεπερνώντας ακόμα και τις δεσμεύσεις μας, το 40% και πλέον των αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα απονέμεται ψηφιακά και μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Ούτε μέρες ούτε εβδομάδες ούτε μήνες ούτε χρόνια.
Πιάνοντας το νήμα από το σημείο που το αφήσαμε τον Δεκέμβριο του 2014, υλοποιούμε το όραμα της ψηφιακής απονομής σύνταξης, μέσω του συστήματος "ΑΤΛΑΣ".
Επιλέξαμε, στο ξεκίνημα αυτής της μεγάλης προσπάθειας, δύο κρίσιμες και ευαίσθητες κατηγορίες ασφαλισμένων. Τις συντάξεις γήρατος τέως ΟΓΑ (χωρίς διαδοχική ασφάλιση) και της μεταβίβασης συντάξεων, λόγω θανάτου. Το άθροισμα αυτών των δύο ξεπερνάει το 40% των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση.
Το εγχείρημα αυτό δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς τη στενή συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, οι οποίοι συντόνισαν το έργο της ψηφιοποίησης όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών και της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του e-ΕΦΚΑ με το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης).
Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής απονομής σύνταξης έρχεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα για εκατομμύρια συμπολίτες μας, που ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο, το οποίο θα μπορούσε να έχει λυθεί ήδη από τα τέλη του 2015, αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ιδεοληπτικά δεν είχε "παγώσει" την ανάπτυξη του συστήματος "ΑΤΛΑΣ".
Άφησα σκόπιμα για το τέλος την ειδική αναφορά στο πρόσωπο του εξαιρετικού διοικητή του e- ΕΦΚΑ και προσωπικού μου φίλου Χρήστου Χάλαρη, καθώς μαζί ξεκινήσαμε την υλοποίηση του οράματος από το 2013 και χωρίς αυτόν, τις γνώσεις του, την επιμονή του και την αποφασιστικότητά του, τίποτα δεν θα είχε προχωρήσει.
Ραντεβού, λοιπόν, σε δύο μήνες από σήμερα, μαζί με τον πρωθυπουργό, για την παρουσίαση της ολοκλήρωσης της πιλοτικής φάσης και την έναρξη της πλήρους παραγωγικής λειτουργίας της ψηφιακής απονομής σύνταξης "ΑΤΛΑΣ"».
«Είσοδος στη νέα ψηφιακή εποχή» λέει ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας απονομής σύνταξης αποτελεί τη σημαντικότερη από τις 40 δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ για το 2020.
Από σήμερα, όλοι οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημα συνταξιοδότησής τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος "ΑΤΛΑΣ" στο διαδικτυακό τόπο gov.gr ή στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ.
Για τους αγρότες και τα δικαιοδόχα μέλη θανόντων συνταξιούχων, δηλαδή για 4 από τους 10 ασφαλισμένους που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησης, ξεκινά πιλοτικά η ψηφιακή απονομή της σύνταξης.
Σταδιακά, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα εντάσσονται νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αιτημάτων, αυξάνοντας το πλήθος των ασφαλισμένων που θα επωφελούνται.
Ταυτόχρονα, στον e-ΕΦΚΑ, εργαζόμαστε εντατικά για την αντιμετώπιση της πληθώρας των εκκρεμών αιτήσεων και την ενίσχυση του αναιμικού ρυθμού απονομής συντάξεων, που παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2019. Με στοχευμένες παρεμβάσεις και την ενίσχυση των τμημάτων απονομής, αυξήθηκε το μηνιαίο πλήθος των ολοκληρωμένων αιτημάτων συνταξιοδότησης από 9.756, τον Σεπτέμβριο του 2019, σε 13.515, τον Ιανουάριο του 2020 και 13.506, τον Φεβρουάριο του 2020 (αύξηση 38,4%).
Σήμερα, σχεδιάζουμε την αξιοποίηση της νέας πλατφόρμας και για την επίσπευση των εκκρεμών αιτήσεων. Στο επόμενο διάστημα, θα μεταφερθούν στην πλατφόρμα ψηφιακής απονομής "ΑΤΛΑΣ" δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο παλιό σύστημα.
Σκοπός και γι' αυτές να εκδοθούν εντός του καλοκαιριού ψηφιακά, οι σχετικές αποφάσεις, ώστε να προωθηθούν για πληρωμή.
Η έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας της πλατφόρμας ψηφιακής απονομής σύνταξης "ΑΤΛΑΣ" σηματοδοτεί την είσοδο στη νέα ψηφιακή εποχή, όπου οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ, λίγα δευτερόλεπτα μετά την υποβολή της αίτησής τους, θα έχουν στην οθόνη τους την απόφαση συνταξιοδότησής τους.
Με την ολοκλήρωση, το επόμενο δίμηνο της πιλοτικής φάσης λειτουργίας της ψηφιακής απονομής και την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας, θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των συντάξεων που κάθε μήνα απονέμονται και, ταυτόχρονα, θα απελευθερωθεί πολύτιμο στελεχιακό δυναμικό του e-ΕΦΚΑ, για να εστιάσει σε εκκρεμείς από το παρελθόν αιτήσεις.
Με σύμμαχους την αμέριστη υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μας, την τεχνολογία, τον επαγγελματισμό και την εμπειρία του προσωπικού του, ο e-ΕΦΚΑ το 2020 θα ξεπεράσει τα προηγούμενα έτη στο πλήθος των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ώστε, από το 2021, να εξαλειφθεί τελείως το χρόνιο πρόβλημα των πολυετών καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων».
Με πληροφορίες του ΑΠΕ
σχόλια