Σε ανταλλαγή ομολόγων 30 δισ. ευρώ προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο

Σε ανταλλαγή ομολόγων 30 δισ. ευρώ προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο Facebook Twitter
1

Σε αντικατάσταση υφιστάμενων ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρω σχεδιάζει να προχωρήσει η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές.

Τραπεζικά στελέχη αναμένουν ότι η ανταλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, θα αφορά σε 20 διαφορετικά ομόλογα. Οι τίτλοι αυτοί προέρχονται από τα ομόλογα του PSI και λήγουν εως το 2042.

Η ανταλλαγή θα γίνει με νέα ομόλογα 5,10,15 και 20ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.

Τούτο συνεπάγεται ότι οι ομολογιούχοι που θα δεχθούν ν΄ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με τα νέα δεν πρόκειται να υποστούν ζημιά, αλλά ούτε και θα προσκομίσουν κάποιο κέρδος. Αντιστοίχως, από τη συναλλαγή αυτή το Δημόσιο Χρέος δεν πρόκειται να επηρεαστεί.


Στελέχη της αγορά εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των υφιστάμενων ομολόγων θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ρευστότητας της δευτερογενούς αγοράς. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει, αυτό που τεχνικώς ονομάζεται "καμπύλη επιτοκίων", συμβάλλοντας συνακάλουθα, στην επάνοδο της χώρας στις αγορές.


Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η συναλλαγή θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως τις 13 Νοεμβρίου πριν δηλαδή ξεκινήσει ο τελικός κύκλος αξιολόγησης της οικονομίας από τους δανειστές.


Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο μετά από αποχή περίπου 3 ετών, εκδίδοντας 5ετή ομόλογα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση όμως οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημόσιου τόσο για φέτος όσο και για το 2018, είναι πλήρως καλυμμένες από τα χρήματα του Τρίτου Προγράμματος. Σύμφωνα με αυτό, το 2019 για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους θα απαιτηθούν περίπου 19 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η εφαρμογή - Το νέο Ε1 και τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Οικονομία / Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η εφαρμογή - Το νέο Ε1 και τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Το ανανεωμένο έντυπο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές, νέους κωδικούς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες που στοχεύουν στη διευκόλυνση των φορολογουμένων
LIFO NEWSROOM
Στη διοίκηση επιχειρήσεων, μια μητέρα διδάσκει περισσότερα από ένα πτυχίο, λέει δισεκατομμυριούχος

Οικονομία / Στη διοίκηση επιχειρήσεων, μια μητέρα διδάσκει περισσότερα από ένα πτυχίο, λέει δισεκατομμυριούχος

Είναι υποχρεωμένη να διοικεί απείθαρχους υφιστάμενους, κάθε ώρα της ημέρας, επί επτά ημέρες της εβδομάδας κι αυτό μπορεί να μας διδάξει πολλά, δηλώνει ο Manoj Bhargava, ιδρυτής της 5-hour Energy
LIFO NEWSROOM
Έκτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Αναδιαμορφώνεται η δημοσιονομική εικόνα της Ευρώπης

Οικονομία / Έκτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Αναδιαμορφώνεται η δημοσιονομική εικόνα της Ευρώπης

Οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων ηγετών για αύξηση του δανεισμού προκειμένου να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αναδιαμορφώσει τη δημοσιονομική εικόνα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ
LIFO NEWSROOM