Στουρνάρας: Το «κενό αποταμίευσης» στην Ελλάδα μπλοκάρει επενδύσεις και ανάπτυξη

Στουρναρας: Το «κενό αποταμίευσης» στην Ελλάδα μπλοκάρει επενδύσεις και ανάπτυξη Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Το «κενό αποταμίευσης» που καταγράφεται στην Ελλάδα μπλοκάρει τις επενδύσεις και επομένως την ανάπτυξη, επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε πρόσφατη ομιλία του σε εκδήλωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε γράφημα που δείχνει πως το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα κινείται συνεχόμενα από το 2011 έως σήμερα σε αρνητικά επίπεδα. Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως το ποσοστό αυτό για τη χώρα μας εμφανίζει το μεγαλύτερο και μάλιστα διευρυνόμενο χάσμα συγκριτικά με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, που είναι χαμηλότερο κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ.

Στουρναρας: Το «κενό αποταμίευσης» στην Ελλάδα μπλοκάρει επενδύσεις και ανάπτυξη Facebook Twitter

Πέραν της ένδειξης για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών στην Ελλάδα, οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν ένα ακόμη ζήτημα, καθώς στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι αποταμιεύσεις χρηματοτοδοτούν εμμέσως τμήμα των επενδύσεων, όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας. 

Στην Ελλάδα παρατηρείται το «κενό αποταμίευσης», ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το έλλειμμα της αποταμίευσης σε σχέση με τις επενδύσεις. Στην Ευρωζώνη γενικότερα, παρατηρείται το αντίθετο: Τα νοικοκυριά αποταμιεύουν και επενδύουν μέρος του εισοδήματός τους ή το καταθέτουν στις τράπεζες, που με τη σειρά τους δανείζουν ευκολότερα.

Το «κενό αποταμίευσης» στην Ελλάδα, όπως επισήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας, εμποδίζει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, αλλά και οδηγεί στην υψηλή εξάρτηση της χώρας από την εξωτερική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να ανατρέπεται στο άμεσο μέλλον, καθώς η αποταμίευση των νοικοκυριών εκτιμάται πως θα αργήσει να ανακάμψει. Επομένως, η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της χώρας παραμένει αρνητική, με το χρέος να κινείται στο -141% του ΑΕΠ.

Προκειμένου όμως να επανέλθει η διεθνής επενδυτική θέση της χώρας στα προ κρίσης επίπεδα, θα πρέπει να αυξηθούν οι παραγωγικές επενδύσεις, αυτές που αφορούν νέες τεχνολογίες, έρευνα και ανάπτυξη, μηχανολογικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων, τονίζει ο κ. Στουρνάρας και επισημαίνει πως με την αύξηση της εγχώριας αποταμίευσης, θα καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση τέτοιων παραγωγικών επενδύσεων, που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην ουσιαστική ανάπτυξη.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα μέτρα: Η εξειδίκευση για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους, ενστόλους

Οικονομία / Νέα μέτρα: Πιο νωρίς το επίδομα στους ενστόλους – Σε ποιες πληρωμές μηδενίζεται η χρέωση

Η εξειδίκευση για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους, ενστόλους - Από τα μέσα Ιανουαρίου σε ισχύ τα μέτρα για τις χρεώσεις τραπεζών - Στα 100 ευρώ μηνιαίως το επίδομα επικινδυνότητας στους ενστόλους, από 1η Ιουλίου 2025
LIFO NEWSROOM