Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης Facebook Twitter
EPA
0

Συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το ταμείο ανάκαμψης επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα από την έναρξη των συνομιλιών για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, η συμβιβαστική πρόταση μεταξύ της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έγινε δεκτή από τους 27 αρχηγούς κρατών- μελών.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία συμφώνησαν να αποσύρουν το βέτο που είχαν θέσει εξαιτίας της σύνδεσης της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων με το κράτος Δικαίου. Η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει ότι η σύνδεση αυτή θα εφαρμοστεί μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητά της.

Μετά τη συμφωνία ξεκλειδώνεται πλέον το πακέτο των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (1,07 τρισ. ευρώ για τα έτη 2021-2027) και το ταμείο ανάκαμψης "Next Generation EU", ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 31,9 δισ. ευρώ - 22,5 δισ. ευρώ ως επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. υπό τη μορφή δανείου. 

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω Twitter. «Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την ενσωμάτωση και να ξαναχτίσουμε τις οικονομίες μας», σημείωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου. 

«Το πακέτα ανάκαμψης αποτελεί ορόσημο που θα προωθήσει τις «πράσινες» και ψηφιακές μεταβάσεις». 

Στο μέλλον η ΕΕ θα είναι σε θέση να διεκδικήσει επιστροφλγ χρημάτων από κράτη - μέλη που παραβιάζουν τον σεβασμό στο κράτος δικαίου. Η Ουγγαρία και η Πολωνία προσπάθησαν να μπλοκάρουν την απόφαση αλλά τελικώς η συμφωνία επετεύχθη χωρίς κάποια αλλαγή στο συμβιβασμό της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας με τη γερμανική προεδρία, αφού ο όρος για έλεγχο από το ευρωπαϊκό δικαστήριο έγινε δεκτός και από τους «27».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM