Στο σημερινό (εβδομαδιαίο) οικονομικό δελτίο, η ALPHA BANK κάνει λόγο για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και αναφέρει ότι όπως διαφαίνεται, οι διαρθρωτικές αλλαγές επαναφέρουν σταδιακά την οικονομία σε μεγαλύτερη ισορροπία, δημιουργώντας συνθήκες βιώσιμη ανάπτυξης.
Σε ότι αφορά το δημόσιο τομέα
Έχουν αποχωρήσει περίπου 150.000 άτομα από το δημόσιο τομέα τα τελευταία 3 χρόνια.
Μόνο στον τομέα της Υγείας υπήρξε αύξηση κατά 264 άτομα, κάτι που συνέβη και στον ιδιωτικό τομέα, με καθαρή αύξηση απασχολουμένων κατά 5,4 χιλιάδες.
Οι υπάλληλοι στο δημόσιο έχουν μειωθεί στα επίπεδα του τέλους της δεκαετίας του 1990.
Παρόλα αυτά, «η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα δεν είναι αποτέλεσμα εξυγίανσης των διοικητικών δομών του κράτους. Έως σήμερα, η μείωση του προσωπικού έχει καταστεί δυνατή μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης και των ευρείας κλίμακας συνταξιοδοτήσεων που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια, και που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η μείωση αυτή του προσωπικού, όμως, σε συνδυασμό με τις οριζόντιες περικοπές στους μισθούς, ενέχει πλέον σοβαρούς κινδύνους υπο-στελέχωσης και αποδιοργάνωσης σημαντικών υπηρεσιών και απώλειας της σωρευμένης εμπειρίας και γνώσης εξειδικευμένων στελεχών».
Σύμφωνα με την ALPHA BANK, είναι «αναγκαίο η περαιτέρω μείωση του προσωπικού να γίνει επιλεκτικά και να συνοδευθεί από μια δραστική διοικητική μεταρρύθμιση στηριγμένη σε σύγχρονες αρχές διοικητικής λειτουργίας». «Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός μικρότερου σε μέγεθος αλλά παραγωγικότερου και πιο ευέλικτου δημόσιου τομέα».
Σε κάθε περίπτωση, είναι καιρός να κατανοήσουμε τα απίστευτα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει τη χώρα η μονιμότητα των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα. Είναι πλέον προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει διοικητική μεταρρύθμιση με αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα χωρίς να μειωθεί το μέγεθος του δημόσιου τομέα έτσι ώστε να γίνουν προσλήψεις και νέων υπαλλήλων με νέο καθεστώς υπηρεσιακής εξέλιξης και αμοιβών.
σχόλια