Τι θα γίνει με τον καφέ; - Ο ΦΠΑ προκαλεί αντιδράσεις

Τι θα γίνει με τον καφέ; - Ο ΦΠΑ προκαλεί αντιδράσεις Facebook Twitter
0

Αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός πως ο ΦΠΑ θα παραμείνει στο 24%, για τον καφέ και λοιπά ροφήματα, κάτι που απογοήτευσε τον κλάδο της εστίασης λίγο μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο.

Καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, λοιπά αφεψήματα, αναψυκτικά, χυμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, έχοντας δηλαδή την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τα οινοπνευματώδη, τα οποία ανέκαθεν υπάγονταν στον υψηλό συντελεστή. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πρακτικά ότι η σχετική επιβάρυνση θα συνοδεύει αυτά τα είδη και στην εστίαση, με συνέπεια τα καφέ, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, να χρεώνουν τα εδέσματα με ΦΠΑ 13%, αλλά τα ροφήματα με 24%.

Αντιθέτως, στο χαμηλό συντελεστή 13% αναμένεται να υπαχθούν τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, γεμιστά ζυμαρικά, αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών, κονσέρβες, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, παγωτά, κρουασάν και σνακ.

Αυτός ο διαχωρισμός έχει ήδη κάνει επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης να προειδοποιούν με μη μετακύλιση της μείωσης του ΦΠΑ στις τιμές καταναλωτή, εάν η κυβέρνηση εμμείνει στην απόφασή της να διατηρηθεί στο 24% ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνει τον καφέ. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, το επιχείρημα που προβάλλουν, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων αλυσίδων, είναι ότι αν η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% που είναι σήμερα στο 13% αφορούσε όλα τα προϊόντα που διατίθενται, τότε θα αντισταθμίζονταν οι απώλειες που υπέστησαν από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Οι επιχειρήσεις σεβάστηκαν την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, παρότι το κόστος λειτουργίας είναι δυσβάσταχτο λόγω των συνεχών φορολογικών επιβαρύνσεων, με ρίσκο σε κάποιες περιπτώσεις την ίδια τη βιωσιμότητά τους. Η συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% θα ισορροπούσε την επιβάρυνση που υπέστησαν από τον κατώτατο μισθό και θα έδινε ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ θα δημιουργούσε νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη», τονίζουν οι πηγές.

Καθώς ο καφές και τα ροφήματα αποτελούν το 55% του τζίρου στον κλάδο της εστίασης, ενδεχόμενη μείωση στο 13% του συντελεστή ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται, θα αύξανε το κόστος του πακέτου παροχών της κυβέρνησης κατά 80 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες του κλάδου εστίασης επισημαίνουν ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι εξαιρετικά υψηλός, ειδικά σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μεσογείου, ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την τουριστική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, ο συντελεστής ΦΠΑ στην Κύπρο είναι 5%-10%, στην Ιταλία 10%, στην Ισπανία επίσης 10%, στη Γαλλία 5,5% έως 10%.

Υποστηρίζουν επίσης ότι μια συνολική μείωση στον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% –να μην υπάρχει δηλαδή διαχωρισμός στα είδη– είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις στον τουρισμό και θα μειώσει την ανεργία στον κλάδο, ενώ παράλληλα είναι ένα φιλολαϊκό μέτρο που αγγίζει όλη την κοινωνία, τους καταναλωτές, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

Ενα ακόμη επιχείρημα του κλάδου, σύμφωνα με την Καθημερινή,  είναι ότι με τη διατήρηση του ΦΠΑ 24% σε ορισμένα είδη, δίνεται κίνητρο για παραβατικότητα και φοροδιαφυγή, με συνέπεια την ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραβατικότητας.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM