ΤτΕ: Έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο πληρωμών τον Ιούνιο - «Βουτιά» στον τουρισμό

ΤτΕ: Έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο πληρωμών τον Ιούνιο - «Βουτιά» στον τουρισμό Facebook Twitter
ΤτΕ: Έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο πληρωμών τον Ιούνιο - Λόγω τουρισμού (Eurokinissi/Αρχείο)
0

Στα 1,421 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο των πληρωμών τον Ιούνιο έναντι πλεονάσματος 805 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2019, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και κατά συνέπεια του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών, καθώς οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι οι αντίστοιχες εξαγωγές.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΤτΕ, τα έσοδα από τον τουρισμό διαμορφώθηκαν μόλις στα 64 εκατ. ευρώ έναντι 2,558 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Ισοζύγιο πληρωμών    2020    2019
Ιανουάριος               -1,291   -1,183
Φεβρουάριος             -1,138   -1,015
Μάρτιος                    -1,106   -1,538
Απρίλιος                    -1,133  -1,397
Μάιος                        -0,914  +0,270
Ιούνιος                     -1,421    +0,805

Τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων δεν παρουσίασαν μεγάλες μεταβολές.

Η μείωση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών αγαθών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων, στην οποία συνέβαλε και η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου (σε σταθερές τιμές οι εξαγωγές καυσίμων σημείωσαν άνοδο κατά 17,7%). Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 3,1% σε τρέχουσες τιμές (-2,5% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,2% (-1,5% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 93,8% και 97,5% αντίστοιχα. Παράλληλα, μείωση κατά 81,3% σημείωσαν και οι αντίστοιχες πληρωμές. Μείωση κατά 39,7% καταγράφηκε στο ισοζύγιο μεταφορών, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων των θαλάσσιων και των αεροπορικών μεταφορών.

Το α΄ εξάμηνο του 2020, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 7,0 δισεκ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,9 δισεκ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019, καθώς η επιδείνωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων υπεραντιστάθμισε τη βελτίωση των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι εξαγωγές. Οι εξελίξεις των εξαγωγών και εισαγωγών αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων αντίστοιχα, όπως προαναφέρθηκε. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 3,9% σε τρέχουσες τιμές (-3,4% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,1% (-9,5% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε 2,2 δισεκ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το 1/3 εκείνου του α΄ εξαμήνου του 2019, λόγω της επιδείνωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων και κυρίως του ταξιδιωτικού. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 76,9% και 87,5% αντίστοιχα. Όσον αφορά το ισοζύγιο μεταφορών, το πλεόνασμά του περιορίστηκε κατά 23,6%.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2019 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καταβολή στο Ελληνικό Δημόσιο των αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων (ANFA/SMP) το Μάιο του 2019. Η σχετική καταβολή για το 2020 θα καταγραφεί στα στοιχεία του Ιουλίου 2020.

Δείτε την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ΕΔΩ.

Με πληροφορίες της ΤτΕ/naftemporiki.gr 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Οικονομία / Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει τους 250 χιλ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 42,9% σε σχέση με πέρυσι
LIFO NEWSROOM