WSJ: Έγγραφο του Βαρουφάκη προκαλεί σύγχυση στους Ευρωπαίους

WSJ: Έγγραφο του Βαρουφάκη προκαλεί σύγχυση στους Ευρωπαίους Facebook Twitter
2

Έγγραφο 36 σελίδων που περιέχει αναθεωρημένα σχέδια και εκτιμήσει για την ανάπτυξη, διένειμε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ορισμένους από τους ομολόγους του στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία σημειώνει ότι το γεγονός αυτό προκάλεσε σύγχυση σε αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - πιστωτών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι τονίζουν ότι το περιεχόμενο του εγγράφου διαφέρει κατά πολύ από ό,τι έχει συζητηθεί στις τεχνικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες το τελευταίο διάστημα. Επισημαίνουν ακόμα ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προκαλεί περιπλοκές στην πρόοδο προς μια συμφωνία.

Υπό τον τίτλο «Η ανάκαμψη της Ελλάδας: Ένα προσχέδιο», το έγγραφο που ήρθε σε γνώση της Wall Street Journal, παρουσιάστηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη στους ομολόγους του στο Παρίσι και τη Ρώμη, καθώς σε ανώτερους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τέσσερις Ευρωπαίους αξιωματούχους, που επικαλείται η εφημερίδα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών στη Μαδρίτη σήμερα, ενώ η εφημερίδα δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με κάποιον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο.

«Το περιεχόμενο του εγγράφου εστιάζει στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το πώς μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη. "Πιθανώς είναι η ώρα να οραματιστούμε μία ανάκαμψη της Ελλάδας, πριν ξεκλειδώσουμε το παρόν αδιέξοδο", λέει το έγγραφο, προτού υπεισέλθει στους διάφορους τομείς που η χώρα σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει».

Η WSJ επισημαίνει ακόμη ότι ενώ ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το έγγραφο είναι ίδιες με αυτές που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις -όπως η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής φορολογίας- διαφέρει ωστόσο σε αρκετούς άλλους τομείς σε σχέση με όσα έχουν συζητηθεί μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και των θεσμών.

Μεταξύ των προτάσεων που απέχουν σημαντικά από τις τρέχουσες συζητήσεις, φέρεται να είναι η σύσταση μίας «κακής τράπεζας» με σκοπό την απορρόφηση των επισφαλών δανείων. Σύμφωνα το δημοσίευμα, Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι η πρόταση αυτή δεν μπαίνει σε καμία λεπτομέρεια όσον αφορά τη χρηματοδότησή της.

Επίσης, το έγγραφο προβλέπει, σύμφωνα με το άρθρο, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 0,1% φέτος, κάτω δηλαδή από το προβλεπόμενο 0,5% της Κομισιόν. «Στις συνομιλίες των Βρυξελλών, Έλληνες αξιωματούχοι άσκησαν πιέσεις για μία υψηλότερη εκτίμηση ανάπτυξης από εκείνη που δημοσιεύθηκε από την Κομισιόν», τονίζει η WSJ. Για το 2016, το έγγραφο Βαρουφάκη αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 2%, επίσης κάτω από το προβλεπόμενο 2,9% της Κομισιόν.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο Βαρουφάκης δεν φαίνεται να βαδίζει απολύτως στην ίδια γραμμή με τον Τσίπρα», λέει άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό το έγγραφο αυτό αντιπροσωπεύει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αυτό προκάλεσε κομφούζιο στις διαπραγματεύσεις», υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι. Ωστόσο, ορισμένοι υποβάθμισαν τη σημασία της παρέμβασης Βαρουφάκη και εστίασαν στον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας πριν από μερικές ημέρες και στην οποία φαίνεται ότι έχει μειωθεί η επιρροή του υπουργού, τονίζει η εφημερίδα.

Δείτε την απάντηση του ΥΠΟΙΚ στο δημοσίευμα εδώ

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια