WSJ: Η Ιταλία, όχι η Ελλάδα, το βασικό ερώτημα για το ευρώ

WSJ: Η Ιταλία, όχι η Ελλάδα, το βασικό ερώτημα για το ευρώ Facebook Twitter
0

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της ευρωζώνης, αλλά η Ιταλία είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο*», γράφει η Wall Street Journal σε άρθρο με τίτλο «Η Ιταλία, όχι η Ελλάδα, το βασικό ερώτημα για το ευρώ».

«Για να ευημερήσει η ευρωζώνη, τα μέλη της θα πρέπει να είναι καλύτερα εντός (σ.σ. της ένωσης) απ' ό,τι εκτός, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Το πιο προφανές παράδειγμα του παραπάνω είναι η Ελλάδα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει μια νέα δέσμη προτάσεων πολιτικής στην ευρωζώνη, στην προσπάθεια της να ξεκλειδώσει 7,2 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση, καθώς πλησιάζουν προθεσμίες για πληρωμές στο ΔΝΤ και αποπληρωμή χρέους. Οι νέες ιδέες βασίζονται κυρίως σε νέα φορολογικά έσοδα και φαίνεται να είναι αισιόδοξες. Πολλοί επενδυτές συνεχίζουν να περιμένουν ότι η Ευρώπη θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία που θα κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, αν και τα νεύρα δοκιμάζονται από την έλλειψη προόδου μέχρι στιγμής», τονίζει το άρθρο και συνεχίζει:

«Αλλά ένα πιο μακροπρόθεσμο και αναμφίβολα πιο σημαντικό ερώτημα αφορά την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Εάν η κρίση της Ελλάδας είναι οξεία, τότε της Ιταλίας είναι χρόνια: μετά βίας (η οικονομία της χώρας) έχει σημειώσει κάποια ανάπτυξη από την ένταξη της στο ευρώ».

«Στην πραγματικότητα, η ιταλική οικονομία επιβραδύνει για δεκαετίες: τη δεκαετία του 1980 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 2,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ. Μειώθηκε στο 1,4% τη δεκαετία του 1990, στο 0,6% την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα και είναι κατά μέσο όρο στο -0,5% από το 2010», τονίζεται.

Η WSJ σημειώνει ότι «υπάρχουν ελπίδες για την Ιταλία» λόγω της βοήθειας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και την αποδυνάμωση του ευρώ, ωστόσο τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και την ανεργία δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Πάντως, η εφημερίδα αναφέρει πως οικονομολόγοι έχουν την τάση να βλέπουν τα παραπάνω ως απογοητευτικά, αλλά προσωρινά: με τις συνθήκες στην ευρωζώνη συνολικά να βελτιώνονται, η Ιταλία πρέπει να επωφεληθεί. «Πράγματι, αν η Ιταλία δεν μπορεί να αναπτυχθεί τώρα, τότε πότε;», σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτηρίζονται ως αξιέπαινες οι προσπάθειες του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ειδικά για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται τέλος στις σημαντικές ημερομηνίες το επόμενο διάστημα για το μέλλον της ευρωζώνης: στις 9 Απριλίου η αποπληρωμή από την Ελλάδα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ είναι ένα βασικό εμπόδιο. Στις 13 Μαΐου θα πρέπει να ανακοινωθεί η έξοδος της Ιταλίας από τρία χρόνια ύφεσης: «εάν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να αναμένονται και νέα ερωτήματα ως προς το τι προσφέρει το ενιαίο νόμισμα στα μέλη του», καταλήγει το δημοσίευμα.

* Το καναρίνι μέσα στο ορυχείο, υπήρχε για να προειδοποιεί τους εργάτες -όταν αρρώσταινε και σταματούσε να κελαηδά- πως κάτι δεν πάει καλά μέσα στο ορυχείο, και ενδεχόμενες αναθυμιάσεις μπορούν να αποβούν θανατηφόρες στους εργάτες.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο: έκφραση που παραπέμπει σε ένα πρόβλημα που όλοι το γνωρίζουν αλλά κάνουν πως δεν βλέπουν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Οικονομία / Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Αυξήσεις για τους σπουδαστές των Ενόπλων Δυνάμεων - Οι 12 αυξήσεις αποδοχών για μισθωτούς - Πόσο ενισχύονται οι οικογένειες με παιδιά - Όλα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM
Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM