Μία σημαντική ανακάλυψη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στη Λωρίδα της Γάζας, με εργάτες να εντοπίζουν 135 αρχαίους τάφους, μεταξύ αυτών και δύο σαρκοφάγους από μόλυβδο που έχουν εντυπωσιάσει τους αρχαιολόγους.
Το νεκροταφείο είναι της ρωμαϊκής εποχής και χρονολογείται περίπου 2.000 ετών. Οι αρχαιολόγοι το κρίνουν ως το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί στη Γάζα.
Και η τοποθεσία, που μέχρι και εκείνη τη στιγμή έμοιαζε με ένα «άλσος» απροσδιόριστων πολυκατοικιών, πλέον έχει μετατραπεί σε ένα αρχαιολογικό χρυσωρυχείο, με τους ειδικούς να επιχειρούν να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά του.
Οι ανακαλύψεις είναι «πρωτοφανείς» επεσήμανε ο Abu Reida, γενικός διευθυντής του υπουργείο Αρχαιοτήτων της Γάζα.
Ο Rene Elter, Γάλλος αρχαιολόγος που ηγείται της ανασκαφής, δήλωσε ότι οι ερευνητές έχουν μελετήσει πάνω από 100 από τους τάφους.
«Έχουμε αποκαλύψει τεράστιο όγκο πληροφοριών σχετικά με το πολιτιστικό υλικό, αλλά και για την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού και τις παθολογίες από τις οποίες μπορεί να έπασχε» δήλωσε ο Elter, επικεφαλής της αρχαιολογίας για το "Intiqal", ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται η γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση Première Urgence Internationale.
Ο ίδιος στάθηκε στις σαρκοφάγους από μόλυβδο - η εκ των οποίων είναι διακοσμημένη με περίτεχνα φύλλα σταφυλιού και η άλλη με εικόνες δελφινιών - χαρακτηρίζοντας τες εξαιρετικά ευρήματα.
«Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται στη Γάζα σαρκοφάγοι από μόλυβδο» επεσήμανε.
Δεδομένης της σπανιότητας των μολύβδινων τάφων, Παλαιστίνιοι αρχαιολόγοι όπως ο Fadel Al-Otul υποψιάζονται πως πρόκειται για ταφικά μνεία μελών της ελίτ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το νεκροταφείο πιθανόν βρισκόνταν εντός πόλης - οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να τοποθετούν νεκροταφεία κοντά στα κέντρα των πόλεων.
Παράλληλα με τις σαρκοφάγους, η ομάδα του Elter αποκαθιστά σκελετούς που έχουν αποκαλυφθεί και συναρμολογεί θραύσματα πήλινων πιθαριών.
Η Γάζα, ένας παράκτιος θύλακας που φιλοξενεί περίπου 2,3 εκατομμύρια κατοίκους, έχει πλούσια ιστορία, αλλά η ισραηλινή κατοχή, η 16ετής κατάληψη της περιοχής από τη Χαμάς και η ταχεία αστική ανάπτυξη έχει θέσει σε κίνδυνο πολλούς από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πολιορκημένης λωρίδας.
Με πληροφορίες από AP