Angelo Badalamenti: Πέθανε ο κορυφαίος μουσικός συνθέτης και συνεργάτης του Ντέιβιντ Λιντς

Ο Angelo Badalamenti Facebook Twitter
Φωτ: GettyImages
0

Στα 85 του χρόνια πέθανε ο Angelo Badalamenti, ο διάσημος συνθέτης που «έντυσε» μουσικά έργα του Ντέιβιντ Λιντς, όπως το Blue Velvet, το Twin Peaks και το Mulholland Drive.

Ο Badalamenti πέθανε την Κυριακή από φυσικά αίτια, έχοντας δίπλα την οικογένειά του στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ, όπως δήλωσε η ανιψιά του στο Hollywood Reporter.

Ο μουσικός είχε συνεργαστεί με τους Nina Simone, David Bowie, Paul McCartney, Shirley Bassey, Marianne Faithfull, Liza Minnelli, Pet Shop Boys και LL Cool J κατά τη διάρκεια της ποικίλης καριέρας του, ενώ συνέθεσε τους τίτλους για το Inside the Actors Studio και τη μουσική για την λαμπαδηδρομία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.

Στο Blue Velvet του 1986, την πρώτη του συνεργασία με τον Λιντς, τον έφεραν ως δάσκαλο φωνητικής για την Isabella Rossellini. Ο Λιντς του ζήτησε να γράψει μια μελωδία για τη μουσική επένδυση, λέγοντάς του «άφησέ την να επιπλέει σαν τις παλίρροιες του ωκεανού, κάνε την να συλλέγει χώρο και χρόνο, διαχρονική και ατελείωτη», το οποίο έγινε το τραγούδι Mysteries of Love, που ερμήνευσε η Julee Cruise. 

Τελικά ο Λιντς του ανέθεσε να γράψει τη μουσική της ταινίας, ζητώντας από τον Badalamenti να είναι «σαν τον Σοστακόβιτς, να είναι πολύ ρωσικό, αλλά να το κάνεις το πιο όμορφο πράγμα, σκοτεινό και λίγο τρομακτικό».

Ο Badalamenti έγραψε τη μουσική για το μεγαλύτερο μέρος του Twin Peaks χωρίς να έχει δει κανένα από τα πλάνα. 
Το 2018, ο Badalamenti θυμήθηκε ότι έγραψε το θέμα της Laura Palmer μαζί με τον Λιντς: «Ο Ντέιβιντ ήρθε στο μικρό μου γραφείο απέναντι από το Carnegie Hall και είπε: "Έχω αυτή την ιδέα για μια σειρά, το "Northwest Passage" ... κάθισε δίπλα μου στο πληκτρολόγιο και είπε: "Δεν έχω γυρίσει τίποτα, αλλά είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα σκοτεινό δάσος με μια κουκουβάγια στο βάθος και ένα σύννεφο πάνω από το φεγγάρι και τα πλατάνια να φυσάνε πολύ απαλά" ... είπε: "Ένα όμορφο προβληματισμένο κορίτσι βγαίνει από το δάσος, περπατώντας προς την κάμερα ..." Έπαιξα τους ήχους που μου εμπνεύστηκε.

Βίντεο: Ο Angelo Badalamenti εξηγεί πώς έγραψε για τη Laura Palmer

«Οι νότες απλά βγήκαν. Ο Ντέιβιντ έμεινε άναυδος, όπως κι εγώ. Ανατρίχιασε και δάκρυσε: "Βλέπω το Twin Peaks. Το κατάλαβα.' Είπα, 'Θα πάω σπίτι και θα το δουλέψω'. "Να το δουλέψω; Μην αλλάξεις ούτε μια νότα". Και φυσικά δεν το έκανα ποτέ"».

Βίντεο: Η σύνθεση του για το Twin Peaks

Ο Badalamenti έλαβε ένα βραβείο Grammy και τρεις υποψηφιότητες για Emmy για τη δουλειά του στο Twin Peaks, ενώ το soundtrack έγινε χρυσό σε 25 χώρες.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM
Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Πολιτισμός / Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Ο δικαστής είχε αποφανθεί τότε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Lipa ή οι συνδημιουργοί της είχαν ποτέ «πρόσβαση» στο τραγούδι του συγκροτήματος – βασικό προαπαιτούμενο για τη στοιχειοθέτηση περί λογοκλοπής
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»

Πολιτισμός / Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»

Στο συνέδριο συμμετείχε, μεταξύ άλλων και η κόρη της σπουδαίας ποιήτριας, Έλση Δημουλά, η οποία προέτρεψε τους μαθητές να «αγκαλιάσουν» τη γνώση και να τολμούν να εκφράζονται μέσα από την ποίηση
LIFO NEWSROOM
ΕΠΕΞ Τρόμος, Εγκογιάν και Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τρόμος, Εγκογιάν και Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

Το κοψοχολιαστικό «Oddity», το «Seven Veils» με την Αμάντα Σέιφριντ, το «Α Traveler’s Needs» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και το γαλλικό crowdpleaser «En Fanfare» είναι μερικές από τις ταινίες που ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ