Στην αρχαία Πέρρη, μια από τις πέντε μεγάλες πόλεις του Βασιλείου της Κομμαγηνής στη Μικρά Ασία, οι αρχαίες μέθοδοι παραγωγής θα συναντήσουν τη σημερινή τεχνολογία. Ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σταφυλιών ηλικίας 1800 ετών στην αρχαία πόλη Adıyaman θα αναζωογονηθεί.
Το Βασίλειο της Κομμαγηνής ήταν ένα ελληνιστικό-περσικό βασίλειο από το 163 π.Χ. έως το 72 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια του Βασιλείου της Κομμαγηνής, η Πέρρη ήταν μια μεγάλη πόλη και χρησίμευε ως ζωτικό πλεονέκτημα λόγω της στρατηγικής της θέσης σε μια διαδρομή που ένωνε τα Σαμόσατα, μια άλλη τοπική πρωτεύουσα, και τη Μελητηνή (σημερινή Μαλάτια). Σε ιστορικές πηγές λέγεται ότι η περιοχή αυτή χρησιμοποιήθηκε ως σημείο ανάπαυσης και αναφέρεται ότι και το νερό της είναι όμορφο. Η ρωμαϊκή κρήνη όπου ρέει το νερό εξακολουθεί να χρησιμοποιείται.
Φημίζεται για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τα εντυπωσιακά μνημεία της. Η Κομμαγηνή παρουσίαζε μια μοναδική κουλτούρα που συνδύαζε περσικές, ελληνικές και τοπικές επιρροές. Αυτή η ποικιλομορφία είναι ξεκάθαρη στην τέχνη, τη θρησκεία και την αρχιτεκτονική της. Στην περιοχή αυτή, άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών ζούσαν μαζί, λατρεύοντας Έλληνες θεούς όπως ο Δίας, ο Απόλλωνας και η Άρτεμις, καθώς και τοπικές και περσικές θεότητες. Οι βραχώδεις τάφοι στην αρχαία Πέρρη, που έχασε τη σημασία της μετά τη Βυζαντινή περίοδο, προσφέρουν μια πολύ ενδιαφέρουσα θέα.
Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ένα φιλόδοξο έργο για την αποκατάσταση ενός αρχαίου μύλου σταφυλιών που χρονολογείται πριν από 1.800 χρόνια, με στόχο να ενισχύσει την τουριστική απήχηση της Πέρρης. Αυτή η πρωτοβουλία υπόσχεται όχι μόνο να διατηρήσει ένα σημαντικό κομμάτι κληρονομιάς, αλλά και να προσελκύσει επισκέπτες που θέλουν να εξερευνήσουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.
Σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, οι τοπικές αρχές πρόκειται να δώσουν νέα πνοή σε έναν αρχαίο μύλο σταφυλιών αναβιώνοντας τις παραδοσιακές πρακτικές οινοποίησης και ενσωματώνοντάς τις με τη σύγχρονη τεχνολογία. Αυτό το έργο στοχεύει να μεταφέρει τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο, προσφέροντάς τους μια μοναδική, πρακτική εμπειρία ιστορικών μεθόδων παραγωγής κρασιού.
Οι επισκέπτες, ντόπιοι αλλά και από το εξωτερικό, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από πρώτο χέρι τις τεχνικές οινοποίησης του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας μηχανισμών πίεσης με μοχλό που χρησιμοποιήθηκαν στην αμπελουργία πριν από 1.800 χρόνια.
Ο βαλής της περιοχής Οσμάν Βαρόλ έδωσε πληροφορίες για αυτό το εκτεταμένο έργο, τονίζοντας τη σημασία της αρχαίας κατασκευής. «Αυτός ο τόπος ήταν κάποτε ένα εργαστήριο οινοποίησης. Θα το επαναφέρουμε σε κατάσταση λειτουργίας χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που αντικατοπτρίζει την τεχνολογία της εποχής και μια αναπαράσταση θα δείξει πώς γινόταν η παραγωγή στο παρελθόν», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η αναψυχή θα αποτελείται από τέσσερα διακριτά στάδια.
Η εργολαβική επιχείρηση εξακολουθεί να εργάζεται για την ολοκλήρωση του έργου, με τις τοπικές αρχές να συνεχίζουν επίσης τις υπερβολικές προσπάθειες υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού, σημείωσε.
Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη Perre συνεχίζονται ακόμη στην τοποθεσία, είπε ο Varol, προτρέποντας τόσο τους ντόπιους όσο και τους ξένους τουρίστες να επισκεφθούν την ιστορική επαρχία.