Βασιλιάς Λιρ επί δύο στη θεατρική Αθήνα

Βασιλιάς Λιρ επί δυο στη θεατρική Αθήνα Facebook Twitter
0

Ένας άντρας και μια γυναίκα ηθοποιός θα υποδυθούν τον βασιλιά Λιρ αυτό τον χειμώνα στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, γραμμένο το 1609, με θέμα την απόφαση του βασιλιά Λιρ να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις θυγατέρες του, τη Γονερίλη, τη Ρεγάνη και την Κορδέλια. Αυτή που θα τον πείσει για το μέγεθος της αγάπης της θα πάρει το βασίλειο, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό θα ξεδιπλωθεί η ανθρώπινη φύση και τα πάθη της σε όλο τους το μεγαλείο.

Πολλοί θεωρούν το έργο αυτό το πιο σκοτεινό δημιούργημα του Σαίξπηρ, μέσα στο οποίο συνυπάρχουν η τραγικότητα του θανάτου, των γηρατειών και ο αγώνας για την εξουσία, ενώ αναδεικνύεται το εύρος και η τραγικότητα της ανθρώπινης εμπειρίας. 

Ο Γιάννης Χουβαρδάς που το 2022 άνοιξε το φεστιβάλ Αθηνών με ένα πρωτότυπο έργο γραμμένο από τον ίδιο, στο οποίο η σαιξπηρική Καταιγίδα συναντούσε το λαμπερό Χόλιγουντ και τον ιδιοφυή δημιουργό Όρσον Ουέλς μέσα στα αμερικανικά κινηματογραφικό στούντιο, θα σκηνοθετήσει τον βασιλιά Λιρ στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τον χειμώνα του 2023, έργο που προετοιμάζει εδώ και πολύ καιρό με τον ρόλο του Λιρ που προοριζόταν αρχικά για τον Βασίλη Μπισμπίκη να υποδύεται τελικά ο Λεωνίδας Κακούρης και τις κόρες του η Αλεξία Καλτσίκη, η Ανθή Ευστρατιάδου και η Ιωάννα Κολλιοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ο Γρηγόρης Βαλτινός είχε σκεφτεί το ίδιο έργο μετά την μεγάλη επιτυχία του «Ντα» στο θέατρο Ιλίσια, σχέδιο που αναβλήθηκε όταν έμαθε τον προγραμματισμό του Εθνικού Θεάτρου και προκειμένου να μη συμπέσουν δυο μεγάλες παραγωγές στο ίδιο έργο του Σαίξπηρ την ίδια θεατρική περίοδο, με τον παραγωγό του Ιλίσια, τηρώντας έναν άτυπο κανόνα του θεάτρου να μετακινεί τα σχέδιά του για το προσεχές μέλλον. 

Ωστόσο, άλλος ένας ακόμα βασιλιάς Λιρ ανεβαίνει στην Αθήνα, αυτή τη φορά από τη θεατρική εταιρεία Πράξη της Μπέτυς Αρβανίτη και του Βασίλη Πουλαντζά –που είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου–, με το έργο να επιχορηγείται, όπως δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο, με 35.000 ευρώ.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Στάθης Λιβαθινός και η Μπέτυ Αρβανίτη θα υποδυθεί το βασιλιά Λιρ σε έναν ρόλο τον οποίο έχουν τολμήσει λίγες γυναίκες και στον οποίο έχει διακριθεί η Γκλέντα Τζάκσον, με την ερμηνεία της να θεωρείται η πιο αξιοσημείωτη παγκοσμίως.

Η Γκλέντα Τζάκσον επέστρεψε στο θέατρο με αυτό τον ρόλο μετά από 25 χρόνια απουσίας, σε ηλικία 80 ετών, με μια θριαμβευτική εμφάνιση σε αυτό τον εμβληματικό ρόλο, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια για την ερμηνεία της στο Old Vic του Λονδίνου, στην οποία ξεπέρασε τα όρια του φύλου, ενώ την παράσταση επανέλαβε το 2019 στο Μπρόντγουεϊ. «Η Τζάκσον, όπως και όλοι οι καλύτεροι Λιρ, κινείται μεταξύ τρέλας και λογικής, θυμού και τρυφερότητας, φωνητικής δύναμης και σωματικής αδυναμίας», έγραψε η «Guardian» για το ατρόμητο πορτρέτο της μεταβλητότητας του γήρατος που φιλοτέχνησε με την υποκριτική της προσέγγιση η τιμημένη με Όσκαρ Βρετανίδα ηθοποιός.

Όμως ιστορία σε αυτό το ρόλο έχει γράψει και η Κάθριν Χάντερ (Κατερίνα Χατζηπατέρα) όταν το 1997 ήταν η πρώτη γυναίκα που υποδύθηκε τον μοιραίο βασιλιά στη Βρετανία, ενώ επανέλαβε τον ρόλο για άλλη μια φορά στο Globe το 2022.

Ενδιαφέρον αναμένεται να γεννήσει η διπλή παρουσίαση του έργου αυτού, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, στο οποίο αποκαλύπτεται όλη η ανθρώπινη φύση – από τη γέννα μέχρι το τελευταίο λεπτό της ζωής μας και η αδυναμία μας να αντέξουμε τη μοναξιά, τα όνειρα, τα οράματα και τις πληγές που ανοίγουν στη διάρκεια του βίου μας.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Πολιτισμός / Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Κατά την εξέταση του φυλαχτού, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μία πλευρά είχε μια φιγούρα καβουριού, ενώ η άλλη πλευρά περιείχε το όνομα ενός άρρωστου κοριτσιού και των γονέων του
LIFO NEWSROOM
Έφυγε από τη ζωή η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Πολιτισμός / Πέθανε η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Η πρώτη πασαρέλα πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο το 1966, σε έναν ιστορικό χώρο, το Teatro Gerolamo, με τη συνεργασία του καλλιτέχνη Lucio Fontana. Οι παρουσιάσεις τους συχνά συνδύαζαν μόδα και τέχνη, προσελκύοντας κριτικούς από όλο τον κόσμο
LIFO NEWSROOM