Βρετανικό Μουσείο: Βρέθηκαν 626 αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά αντικείμενα που είχαν κλαπεί

Βρετανικό Μουσείο: Βρέθηκαν 626 αντικείμενα που είχαν χαθεί ή κλαπεί Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πως εντόπισε άλλα 268 αντικείμενα που είχαν χαθεί ή κλαπεί από τις αποθήκες του, με τον συνολικό αριθμό όσων έχουν ανακτηθεί να ανέρχεται πλέον στα 626.

Το σκάνδαλο με τα 2.000 αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο αποκαλύφθηκε πέρυσι. Κάποια από αυτά είχαν πουληθεί στο eBay, ενώ σημειώνεται πως δεν υπήρχε πλήρης καταγραφή τους. Ο Δρ Πίτερ Χιγκς, ανώτερος επιμελητής στο τμήμα Ελλάδας και Ρώμης του μουσείου, απολύθηκε αφού θεωρήθηκε ύποπτος για τις εξαφανίσεις, ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες.

Ο τότε διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου παραιτήθηκε τον Αύγουστο και ο  αναπληρωτής του, Τζόναθαν Ουίλιαμς, άφησε τη θέση του τον Δεκέμβριο. Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα σήμερα, το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε πως η επιχείρηση ανάκτησης των αντικειμένων είναι παγκόσμια και πως πολλά από αυτά βρέθηκαν σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Ο νέος πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ανέφερε ότι η ανάκτηση περισσότερων από 600 αντικειμένων είναι ένα «αξιοσημείωτο αποτέλεσμα». «Λίγοι περίμεναν να δουν αυτή τη μέρα, ακόμα κι εγώ είχα τις αμφιβολίες μου. Όταν ανακοινώσαμε τα καταστροφικά νέα, ότι δηλαδή είχαν κλαπεί αντικείμενα από τη συλλογή μας, οι άνθρωποι εύλογα υπέθεσαν ότι ήταν απίθανο να ξαναδούμε τα περισσότερα από αυτά», ανέφερε αρχικά.

«Αλλά η ομάδα του Βρετανικού Μουσείου αρνήθηκε να τα παρατήσει. Μέσα από έξυπνη δουλειά ντετέκτιβ και ένα δίκτυο καλοθελητών, πετύχαμε ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα: περισσότερα από 600 από τα αντικείμενα είναι πίσω μαζί μας και άλλα 100 έχουν εντοπιστεί. Είναι συνολικά σχεδόν τα μισά κλεμμένα αντικείμενα που θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως το «κυνήγι» για αυτά που εξακολουθούν να λείπουν θα συνεχιστεί.

Με πληροφορίες από Guardian


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM
Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Κωνσταντίνος Αργυρός, Μίλτος Πασχαλίδης, Δέσποινα Βανδή, Αντώνης Ρέμος, Γιάννης Πλούταρχος, Έλενα Παπαρίζου, Πυξ Λαξ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, θα τραγουδήσουν στη μνήμη του Βασίλη Καρρά
LIFO NEWSROOM
Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

Πολιτισμός / Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

«Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης προστατεύεται συνταγματικά από το άρθρο 16» αναφέρουν, κατηγορώντας ευθέως την Πινακοθήκη και το υπουργείο Πολιτισμού για αδράνεια και προσβολή της συνταγματικής τάξης
THE LIFO TEAM
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού

Πολιτισμός / «Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού»: Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο ανεβαίνει το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Θεωρήθηκε «επαναστατικό» σαν έργο, καθώς ανέτρεψε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις γύρω από τα άτομα με κώφωση, φέρνοντας στην επιφάνεια τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων.
LIFO NEWSROOM