Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε στο Μέτσοβο η πιο πρωτοποριακή, ίσως, «Δημιουργική Συνάντηση», με τη συμμετοχή δύο καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές, διαφορετικές χώρες, με διαφορετική καλλιτεχνική διαδρομή και θεματολογία, διαφορετικές καλλιτεχνικές «εμμονές», αλλά και με διακριτές, όσο και απρόοπτες, φιλοσοφικές και εικαστικές συγγένειες στο έργο τους, που προσκαλούν τους θεατές να ανακαλύψουν τις δικές τους συγγένειες με τα πρόσωπα που σημάδεψαν τον πολιτισμό μας.
Ο Sir Peter Blake, ο αποκαλούμενος «νονός» της βρετανικής ποπ αρτ, που γεννήθηκε στην Αγγλία το 1932, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το έργο του συνομιλεί με μια νέα δημιουργία του Σταύρου Κοτσιρέα, σε μια κοινή έκθεση που επιμελούνται οι ιστορικοί τέχνης Αννίτα Αποστολάκη και Αναστασία Μανιουδάκη.
Οι «Δημιουργικές Συναντήσεις 2024» περιλαμβάνουν έργα του Peter Blake τα οποία δίνουν έμφαση στο μέσο που έκανε την τέχνη του γνωστή σε όλο τον πλανήτη: το κολάζ. Στην Πινακοθήκη φιλοξενούνται δημιουργίες από την πιο πρόσφατη σειρά που φιλοτέχνησε, με τίτλο «Joseph Cornell’s Holiday» (2017-2019), η οποία είναι αφιερωμένη στον σουρεαλιστή πρωτοπόρο του ασαμπλάζ (τρισδιάστατο κολάζ) Joseph Cornell (1903-1972).
Ο Joseph Cornell, χαρακτήρας κλειστός και μοναχικός όπως ο Blake, δεν έφυγε ποτέ από τη Νέα Υόρκη και το μητρικό διαμέρισμα, καθώς φρόντιζε τον άρρωστο αδελφό του. Αυτά τα ταξίδια που δεν πραγματοποίησε ο καινοτόμος Αμερικανός καλλιτέχνης αποφάσισε να του «χαρίσει» ο Sir Peter Blake: στα δέκα μικρών και μεσαίων διαστάσεων κολάζ που εκτίθενται στην Πινακοθήκη βλέπουμε τον Cornell να επισκέπτεται την Κοπεγχάγη, την Ισπανία, τη Ρωσία και –μαζί με τον Ρενέ Μαγκρίτ– την Αγγλία.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται και μερικά από τα πιο γνωστά εξώφυλλα δίσκων που έχει φτιάξει ο καλλιτέχνης, με χαρακτηριστικότερο όλων το «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» (1967) των Beatles, έργο που θεωρείται ένα από τα πιο επιδραστικά του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα.
Το φιλότεχνο κοινό έχει επίσης μια σπάνια ευκαιρία να δει από κοντά ένα από τα πρώτα γλυπτά του Blake, το «Man Meeting a Tiger on a Bridge» (1960), χυτευμένο σε μπρούντζο. Το «απλό», μικρών διαστάσεων γλυπτό χαρακτηρίζεται από την παιδικότητα και την ευαισθησία που διατρέχει το έργο του Βρετανού.
Δίπλα στην εμβληματική φιγούρα της διεθνούς μεταπολεμικής τέχνης, ο Σταύρος Κοτσιρέας, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, παρουσιάζει για πρώτη φορά την πολυμεσική εγκατάσταση «Μεταμορφώσεις» (2017-2024), η οποία αποτελεί το επιστέγασμα μιας καλλιτεχνικής πορείας σαράντα χρόνων.
Σε ένα μοναστηριακού τύπου τραπέζι, δεκατέσσερις προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια Ιστορία δίνουν το «παρών» μέσα από αντικείμενα που το κοινό καλείται να αποκρυπτογραφήσει, ώστε να οδηγηθεί σε μια δική του ερμηνεία των μεταξύ τους σχέσεων και να συμμετάσχει στον υπερβατικό διάλογο που λαμβάνει χώρα.
Παρατηρώντας τα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά στις θέσεις του τραπεζιού αλλά και τα έργα που τους αντιστοιχούν στον τοίχο πίσω τους, ο θεατής θα ανακαλύψει ότι πρόκειται για τους Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Μαλάλα Γουσαφζάι, Άννα Φρανκ, Κομφούκιο, Μαχάτμα Γκάντι, Όμηρο, Κωνσταντίνο Καβάφη, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Νόαμ Τσόμσκι, Πάμπλο Πικάσο, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Σιμόν ντε Μποβουάρ και Σωκράτη.
Έχοντας συλλάβει την ιδέα για το έργο στον απόηχο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής παγκόσμιας κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, σκοπός του Κοτσιρέα είναι να δημιουργήσει μια δεξαμενή σκέψης για την εξεύρεση ενός νέου οράματος για την εποχή που ανατέλλει, με τη βοήθεια των θεατών, που καλούνται να καθίσουν σε δύο κενές θέσεις και να καταθέσουν τη δική τους άποψη για τους καιρούς που ζούμε μέσα στις γυάλινες σφαίρες που βρίσκονται μπροστά τους.
Τέλος, σε μια αναφορά στην πολυεπίπεδη ευεργετική δράση του Γεωργίου Αβέρωφ, μέσα από δωρεές σημαντικών ποσών για φιλανθρωπίες, κοινωφελή έργα και δημιουργία εκπαιδευτικών και άλλων υποδομών, δράση που τον ανάγει σε πρότυπο κοινωνικής προσφοράς, οι επιμελήτριες επέλεξαν να συμπεριλάβουν στην έκθεση την «Προσωπογραφία του Γεωργίου Αβέρωφ» (1874) του Σπυρίδωνα Προσαλέντη (1830-1895) από τη συλλογή της Πινακοθήκης Αβέρωφ.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκαν από τη δήμαρχο Μετσόβου κ. Μαρία-Χριστίνα Αβέρωφ παρουσία φιλότεχνων, φίλων της Πινακοθήκης, κατοίκων της περιοχής, ενώ παρευρέθηκε και η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Ελένη Δουνδουλάκη.
Info:
SIR PETER BLAKE | ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ: Δημιουργικές Συναντήσεις
Πινακοθήκη Αβέρωφ, Μέτσοβο
Διάρκεια έκθεσης: 12.10.2024 έως 12.01.2025
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 10:00-16:00, καθημερινά πλην Τρίτης