Έργα προσβασιμότητας ξεκινά το υπουργείο Πολιτισμού στους Δελφούς, προκειμένου οι είσοδοι του αρχαίου Γυμνασίου και του ναού της Αθηνάς Προναίας να αποκατασταθούν και να βελτιωθούν.
Πρόκειται για τη διαδρομή μήκους 380 μέτρων που διανοίχθηκε τη δεκαετία του 1960 και μέσω της οποίας γίνεται η πρόσβαση στο ιερό της Αθηνάς Προναίας, ενώ από το πρώτο μέρος της εξυπηρετείται και η πρόσβαση στο Γυμνάσιο.
Οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου των επεμβάσεων, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες αλλά και για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, στον αρχαιολογικό χώρο.
Σήμερα, η πρόσβαση στο ιερό της Αθηνάς Προναίας πραγματοποιείται από διαδρομή που διανοίχθηκε τη δεκαετία του 1960, με είσοδο επί της οδού Δελφών-Αράχωβας. Η υφιστάμενη χωμάτινη επίστρωση έχει αποπλυθεί, σε μεγάλο ποσοστό, δημιουργώντας ανωμαλίες. Η παραπλεύρως αύλακα της διαδρομής παρουσιάζει φθορές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αποτελεσματική λειτουργία των απορροών. Το νερό εισέρχεται στον δρόμο δημιουργώντας νεροσυρμές, ενώ τμήματα των λίθινων επενδύσεων των πρανών παρουσιάζουν σημειακές φθορές.
Βάσει της πρότασης για την αποκατάσταση της υφιστάμενης διαδρομής πρόσβασης των επισκεπτών, στις εισόδους των αρχαιολογικών χώρων του Αρχαίου Γυμνασίου και του Ναού της Αθηνάς Προναίας, οι προβλεπόμενες επεμβάσεις στοχεύουν στην επισκευή και βελτίωση της διαδρομής ώστε να είναι ασφαλής για την κίνηση του κοινού και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οχήματα έκτακτης ανάγκης.
Επιπλέον, η αποκατάσταση του πρώτου τμήματος της διαδρομής που οδηγεί προς το Αρχαίο Γυμνάσιο, θα εξυπηρετεί και την ομαλή διεξαγωγή του έργου αποκατάστασης του μνημείου. Η διατήρηση της αρχικής χάραξης της διαδρομής, χωρίς διαπλατύνσεις, και η σημειακή μόνο βελτίωση των κλίσεων της διαδρομής διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμία οπτική αλλοίωση του τοπίου. Τα ύδατα θα συγκεντρώνονται στις πλευρές των δρόμων αλλά σε νέα ρείθρα διπλάσιας διατομής από τα υφιστάμενα και θα εναποτίθενται ακριβώς στα ίδια σημεία όπως λειτουργεί η ροή των υδάτων μέχρι σήμερα.
Λίνα Μενδώνη: Τα έργα ενισχύουν την ανθεκτικότητα του μνημείο, αναβαθμίζουν την αισθητική του αλλά και την εμπειρία του επισκέπτη
Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «Για την αντιπλημμυρική θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων, έναντι της κλιματικής κρίσης, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών κατάρτισης της εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πρόγραμμα αφορά και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών για την ανάπτυξη ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης των ομβρίων.
»Τα έργα αποκατάστασης, βελτίωσης των υποδομών, αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας του μνημειακού συνόλου που είναι σε εξέλιξη, ενισχύουν την ανθεκτικότητά του, αναβαθμίζοντας, συγχρόνως, την αισθητική του αρχαιολογικού χώρου αλλά και την εμπειρία του επισκέπτη. Στη μελέτη, προς υλοποίηση από το ΥΠΠΟ για τις προσβάσεις στις εισόδους των αρχαιολογικών χώρων του Αρχαίου Γυμνασίου και του Ναού της Αθηνάς Προναίας, δεν αναφέρονται ιδιαίτερα πλημμυρικά φαινόμενα ή η λήψη έκτακτων μέτρων.
»Ωστόσο, επισημαίνεται ότι λόγω της κλιματικής κρίσης αναμένεται να ενταθούν τα τοπικά πλημμυρικά προβλήματα, τα οποία ήδη αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, με τη συχνότητα και την ένταση των βροχοπτώσεων και των απορροών των ομβρίων. Η βελτίωση της προσβασιμότητας και των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των επισκεπτών, στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, αποτελεί ένα τμήμα των έργων προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης που βρίσκονται σε εξέλιξη, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, τόσο για την προστασία του κορυφαίου μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όσο και για την ενίσχυση της λειτουργίας του χώρου, ως σημαντικού πολιτιστικού προορισμού και αναπτυξιακού πόρου, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».