Το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας (ΝΜΙ), στο Δουβλίνο, είναι το τελευταίο ευρωπαϊκό ίδρυμα που ανακοινώνει τα σχέδιά του για τον επαναπατρισμό μέρος, ενός συνόλου περισσότερων από 90.000 αντικειμένων, που λεηλατήθηκαν από τις Βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις το 1897 και τώρα βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, αναφέρει η εφημερίδα The Times.
Το μουσείο συντάσσεται με το Πανεπιστήμιο Aberdeen της Σκωτίας, το οποίο τον Μάρτιο ήταν το πρώτο που δεσμεύτηκε να επιστρέψει το αντικέιμενο που κατέχει, κίνηση που ακολούθησε η Εκκλησία της Αγγλίας και γερμανικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Φόρουμ Humboldt του Βερολίνου.
Το NMI είπε ότι εργάζεται για την επιστροφή 21 αντικειμένων στη Νιγηρία. Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη η επίσημη οδός της επιστροφής των αντικειμένων η διεύθυνση του μουσείου δήλωσε θα κάνει «πλήρη αποκατάσταση» σε σχέση με τα αντικείμενα. Η ανακοίνωση αυτή ασκεί περαιτέρω πίεση στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, όπου φιλοξενούνται περισσότερα από χίλια αντικείμενα που έχουν κλαπεί, και το Μουσείο του Παρισιού Branly – Jacques Chirac, το οποίο έχει ήδη σχέδια να επαναπατρίσει είκοσι έξι από τα αντικείμενά του και συλλογές του, κάτω από την πίεση των ακτιβιστών τα τελευταία χρόνια.
Βεβαίως πολλοί ακαδημαϊκοί έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις που δεν αφορούν τον επαναπατρισμό, αλλά τις συνθήκες ασφαλείας των Μπρούτζινων, υποστηρίζοντας ότι τα μουσεία της Νιγηρίας δεν διαθέτουν τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες και ότι τα μπρούτζινα δεν θα είναι πιο ασφαλή πίσω στο «σπίτι τους». Ορισμένα από τα Μπρούτζινα που επιστρέφονται προορίζονται για το Μουσείο Έντο (EMOWAA) που θα ανοίξει το 2025 στην πόλη του Μπενίν και σχεδιάστηκε από τον David Adjaye, και αναμένεται να έχει συστήματα κλιματισμού και αποθήκευσης συνώνυμα με αυτά των δυτικών μουσείων.
«Όπως τόσα πολλά μουσεία που άνοιξαν τον 19ο αιώνα, το NMI διαθέτει συλλογές παλαιού τύπου που δεν αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη πρακτική ή ηθική στη συγκρότηση μιας συλλογής. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με συναδέλφους και αξιωματούχους σε μουσεία της Νιγηρίας για να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία αποκατάστασης σε σχέση με τα μπρούντζινα του Μπενίν» είπε ο διευθυντής του ιρλανδικού Μουσείου.