Καλλιτέχνης που συμμετείχε γυμνός σε περφόρμανς της Μαρίνα Αμπράμοβιτς έκανε αγωγή στο MoMA, καταγγέλλοντας ότι δέχθηκε σεξουαλικές επιθέσεις από επισκέπτες της έκθεσης.
Ο Τζον Μποναφέντε στεκόταν γυμνός, σε απόσταση περίπου 45 εκατοστών από μία γυναίκα που επίσης δεν φορούσε ρούχα στην περφόρμανς Imponderabilia της Μαρίνα Αμπράμοβιτς που παρουσιάστηκε πριν από 14 χρόνια στο MoMA. Οι επισκέπτες της έκθεσης έπρεπε να στριμωχτούν για να περάσουν ανάμεσά τους.
Στην αγωγή που κατέθεσε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης καταγγέλλει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση επτά φορές και κατηγορεί το μουσείο ότι απέτυχε να πει στους επισκέπτες να μην αγγίζουν τους καλλιτέχνες.
Μάλιστα, ανέφερε ότι οι επτά σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκε από πέντε άνδρες ήταν «ανατριχιαστικά ίδιες». Κάθε ένας από τους άνδρες ήταν γυρισμένος προς το μέρος του, κατέβασε το χέρι του και στη συνέχεια «χάιδεψε ή/και έπιασε» τα γεννητικά όργανά του «σταματώντας για μια στιγμή, προτού περάσει στην επόμενη αίθουσα».
Ο Τζον Μποναφέντε σημείωσε πως δεν κατήγγειλε την πρώτη επίθεση, αλλά στη συνέχεια ειδοποίησε την ασφάλεια του μουσείου, που απομάκρυνε τα εν λόγω άτομα από την έκθεση. Στην αγωγή του κατηγόρησε το MoMA ότι απέτυχε «να λάβει εύλογα διορθωτικά μέτρα», με προφορικές ή γραπτές προειδοποιήσεις στους επισκέπτες, προκειμένου να μην αγγίζουν τους performers.
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς παρουσίασε για πρώτη φορά το Imponderabilia το 1977 μαζί με τον τότε σύντροφό της Ουλάι. Η περφόρμανς παρουσιάστηκε ξανά πέρυσι στο Λονδίνο, στη Royal Academy, στο πλαίσιο της πρώτης μεγάλης έκθεσης της Μαρίνα Αμπράμοβιτς στη Βρετανία, η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 50 έργα από τις πέντε δεκαετίες της καριέρας της.
Προτού ανοίξει η έκθεση, η Royal Academy ανέφερε ότι υπάλληλοι θα είναι σε επιφυλακή προκειμένου να προστατεύσουν τους καλλιτέχνες από όποια ανεπιθύμητα αγγίγματα ή άλλου είδους απρεπή συμπεριφορά.
Με πληροφορίες από Times
-Εάν είστε επιζ@@ βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή trafficking ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει άτομο που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]