Η Άννι Λίμποβιτς έγινε μέλος της Académie des Beaux-Arts στο Παρίσι

Η Άννι Λίμποβιτς έγινε μέλος της Académie des Beaux-Arts στο Παρίσι Facebook Twitter
H Λίμποβιτς φωτογραφίζεται με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Γαλλία Denise Bauer (αριστ.) και τη διευθύντρια της «Vogue» Άννα Γουίντουρ στο Palais de l'Institut de France. Φωτ.: Pierre Suu/Getty Images/Ideal Images
0

Η διάσημη Αμερικανίδα φωτογράφος Άννι Λίμποβιτς κατέκτησε μια θέση μεταξύ των «Αθανάτων» στην περίφημη Académie des Beaux-Arts στο Παρίσι. 

Η 74χρονη φωτογράφος, γνωστή για τα πορτρέτα της με διασημότητες, πολιτικούς και μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, έχει δημοσιεύσει έργα της σε πολλά περιοδικά και σε φωτογραφικά άλμπουμ. Η Académie des Beaux-Arts, μία από τις πέντε που αποτελούν το Institut de France, την τίμησε ως ξένο μέλος της.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Palais de l'Institut de France, η διευθύντρια της «Vogue» Άννα Γουίντουρ παρουσίασε τη Λίμποβιτς, δίνοντάς της το ξίφος που συμβολίζει την είσοδό της στην Ακαδημία. Η Λίμποβιτς αποδέχθηκε την τιμή φορώντας το ένδυμα των ακαδημαϊκών, μαύρο βελούδινο σακάκι με περίτεχνα χρυσά κεντήματα, σχεδιασμένο από τον Nicolas Ghesquière του οίκου Louis Vuitton, ενώ καλεσμένοι ήταν οι σχεδιαστές Giambattista Valli, Guillaume Henry και Harris Reed, και η Miren Arzalluz, διευθύντρια του μουσείου μόδας Palais Galliera.

«Είναι πολύ τιμητικό που η Άννα Γουίντουρ μου δίνει το ξίφος μου. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επαγγελματικές απαιτήσεις. Από εκεί γεννήθηκε η φιλία μας», είπε η Λίμποβιτς σε δήλωσή της που ανέφερε το «Elle». Στην ομιλία της η φωτογράφος απέτισε συγκινητικό φόρο τιμής στη σύντροφό της Σούζαν Σόνταγκ.

«Η Σόνταγκ διαμόρφωσε τη σχέση μου με το Παρίσι και τη γαλλική κουλτούρα και τέχνη. Δεν θα ήμουν σε αυτή την αίθουσα αν δεν ήταν η Σούζαν. Λάτρευε τη Γαλλία», είπε.

Τη Λίμποβιτς παρουσίασε ο διάσημος Βραζιλιάνος φωτογράφος Sebastião Salgado, και τον ακολούθησε στο βάθρο η Patti Smith, η οποία έκανε μια συγκλονιστική απόδοση του «Peacable Kingdom», συνοδευόμενη από την κόρη της, Jesse Paris Smith. 

«Το μοναδικό πιο τρομακτικό πράγμα από μια γαλλική επίδειξη μόδας είναι μια γαλλική ακαδημία, οπότε στέκομαι μπροστά σας σήμερα με δέος και κάποιο βαθμό τρόμου», είπε η Άννα Γουίντουρ στην ομιλία της. 

«Τώρα, με ένα ξίφος στο χέρι η Άννι μπορεί να μην είναι ο Ντ' Αρτανιάν, είναι αλήθεια, αλλά με μια κάμερα είναι εξίσου επιδέξια, έχοντας μια τρομερή και ασταμάτητη δύναμη. Οι χιλιάδες φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει στη ζωή της δεν είναι απλώς μια απόδειξη της φαντασίας της και του τρόπου με τον οποίο θα επιβιώσει στο μέλλον, είναι το όραμά της και μια έκκληση για έναν καλύτερο κόσμο», συνέχισε.

«Με αυτόν τον τρόπο η Άννι είναι το πιο ουσιαστικό πράγμα που μπορεί να είναι κάθε καλλιτέχνης: Είναι γενναιόδωρη. Οπότε, Άννι, σε χαιρετάμε, έγινες Αθάνατη», κατέληξε η Γουίντουρ συγκινημένη.  

Η Λίμποβιτς ξεκίνησε την καριέρα της δουλεύοντας για το περιοδικό «Rolling Stone» το 1970. Έγινε η κύρια φωτογράφος του περιοδικού το 1973 και στα δέκα χρόνια που κράτησε αυτήν τη θέση φωτογράφισε 142 εξώφυλλα.

Μία από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της για το περιοδικό ήταν το εξώφυλλο του Ιανουαρίου του 1981, που έδειχνε τον Τζον Λένον γυμνό, κουλουριασμένο γύρω από μια ντυμένη Γιόκο Όνο.

Η Λίμποβιτς τράβηξε τη φωτογραφία λίγες ώρες πριν από τον θάνατο του Λένον στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 1980, καθιστώντας τη την τελευταία φωτογραφία του που τραβήχτηκε ποτέ.

Άλλες διάσημες φωτογραφίες της περιλαμβάνουν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον καθώς έφευγε από τον Λευκό Οίκο και την έγκυο Ντέμι Μουρ για το εξώφυλλο του «Vanity Fair» το 1991.

Το 2007, η Λίμποβιτς ήταν η πρώτη Αμερικανίδα που φωτογράφισε τη βασίλισσα Ελισάβετ Β', και δημιούργησε ένα επίσημο πορτρέτο της. Τη φωτογράφισε ξανά το 2016 προς τιμήν των 90ών γενεθλίων της.

Το τελετουργικό ξίφος που της απένειμε η Άννα Γουίντουρ σημαίνει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλλίας και την προώθηση των τεχνών και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε όλες τις μορφές της. Η απονομή έγινε υπό το άγρυπνο βλέμμα των αξιωματικών της Φρουράς του πεζικού της Γαλλικής Δημοκρατίας.



 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Μέτρια κινηματογραφική εβδομάδα, με δυο βιογραφικά δράματα που απογοητεύουν, μια κακόβουλη crime κωμωδία και μια διασκευή video game απευθυνόμενη στο οικογενειακό κοινό ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Τα Όσκαρ δεν φτιάχτηκαν για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα χρυσά αγαλματίδια

Πολιτισμός / «Το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα Όσκαρ

Η μόνη μαύρη γυναίκα που έχει κερδίσει Όσκαρ 'Α γυναικείου ρόλου δήλωσε ότι η ιστορική νίκη της τελικά επρόκειτο για ανωμαλία και όχι αλλαγή κατεύθυνσης από την Ακαδημία
LIFO NEWSROOM
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Η έκθεση του Πράδο ήταν καταπέλτης: το έργο δεν είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, αλλά δημιούργημα αγνώστου καλλιτέχνη με «μέτρια τεχνική αρτιότητα», εκτιμώντας την πραγματική αξία του σε μόλις 22.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM