Η μετά θάνατον «ήττα» του τρίτου προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον

Η μετά θάνατον «ήττα» του τρίτου προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον Facebook Twitter
Το άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης | Ted Shaffrey/Associated Press
0

Το άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον, τρίτου προέδρου των ΗΠΑ, ιδιοκτήτη περισσότερων από 600 σκλάβων, μετά από μια μακρά πολιτική διαμάχη θα βρει ένα πιο «φιλόξενο σπίτι» στο New-York Historical Society και θα απομακρυνθεί από το Δημαρχείο της Νέας Υόρκης.

Η επιτροπή που ψήφισε για την απομάκρυνση του αγάλματος -το οποίο «επόπτευε» τα δημοτικά συμβούλια θεωρεί ότι ο Τζέφερσον που ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1801 έως το 1809 ενσαρκώνει μια από τις πιο ντροπιαστικές πλευρές της χώρας.

Το άγαλμα, ύψους άνω των δύο μέτρων, φιλοτεχνήθηκε το 1833 από τον Γάλλο Πιερ-Ζαν Νταβίντ ντ’ Ανζέρ και είχε τοποθετηθεί από το 1915 σε ένα από τα θεωρεία της Μεγάλης Αίθουσας του Δημαρχείου του Μεγάλου Μήλου.

Μπορεί ο Τζέφερσον να ήταν ένας από τους συγγραφείς της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, αλλά το γεγονός ότι ήταν ιδιοκτήτης σκλάβων όπως είπε η δημοτική σύμβουλος Αντριεν Άνταμς κάνει το συμβούλιο να θέλει να «γυρίσει σελίδα η πόλη και να προχωρήσει προς τα εμπρός».

Ο Τζέφερσον έχει την ίδια τύχη με πολλά αγάλματα που τα τελευταία χρόνια αποκαθηλώθηκαν, ειδικά από την έναρξη του κινήματος Black Lives Matter και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις είχαν σαν στόχο κυρίως τους ηγέτες των Νοτίων κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Η μετά θάνατον «ήττα» του τρίτου προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον Facebook Twitter
Το χάλκινο γλυπτό του Thomas Jefferson φιλοτεχνημένο από τον Pierre-Jean David d'Angers (1833) στο πάρκο Lafayette στην Ουασινγκόν, DC, το 1870. | Photo courtesy of the White House Collection.

Η ιστορία του Τζέφερσον είναι περίπλοκη. Μολονότι έγραψε ότι «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι», όχι μόνο είχε σκλάβους αλλά έκανε τουλάχιστον έξι παιδιά με μια σκλάβα του, τη Σάλι Χέμινγκς.

Η απομάκρυνση του αγάλματος του Τζέφερσον δημιούργησε ανάμεικτα αισθήματα στην επιστημονική κοινότητα, με τον Σον Ουίλεντς, καθηγητή αμερικανικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, σε επιστολή του προς την Επιτροπή  να αναφέρει ότι «το άγαλμα τιμά τον Τζέφερσον για τη σημαντική συμβολή του στην Αμερική και την ανθρωπότητα».

Η Επιτροπή Δημοσίου Σχεδιασμού οριστικοποίησε τη μεταφορά του αγάλματος όπως αναφέρουν οι New York Times.  Σύμφωνα με τους τελικούς όρους της συμφωνίας, η πόλη δανείζει το έργο στο μουσείο για 10 χρόνια, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο. Θα περάσει έξι μήνες στην γκαλερί του λόμπι του μουσείου προτού μετακομίσει στο αναγνωστήριο, επίσης στο ισόγειο. Όσοι θέλουν να δουν το άγαλμα μπορούν να το κάνουν δωρεάν.

«Στο άγαλμα θα δοθεί το κατάλληλο ιστορικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών της περίπλοκης κληρονομιάς του Τόμας Τζέφερσον - οι συνεισφορές του ως ιδρυτή και συντάκτη της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και η αντίφαση μεταξύ του οράματός του για την ανθρώπινη ισότητα και της ιδιοκτησίας σκλάβων – που αφορά την ένθερμη υπεράσπιση της ελευθερίας της θρησκείας και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το μουσείο.

Η μετά θάνατον «ήττα» του τρίτου προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον Facebook Twitter
Προσωπογραφία του Τόμας Τζέφερσον από τον Rembrandt Peale, 1800. Φωτο: Wikipedia

Ο βουλευτής Τσαρλς Μπάρον άρχισε τις εκκλήσεις για την αφαίρεση του έργου τέχνης το 2001, όταν ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου αλλά ζητούσε επίμονα και την καταστροφή του. Οι ομάδες των μαύρων των Ασιατών και των Λατίνων στο δημοτικό συμβούλιο θεωρούσαν το έργο τέχνης «μια συνεχή υπενθύμιση για τις αδικίες που μαστίζουν τις έγχρωμες κοινότητες από την ίδρυση της χώρας μας».

Το 2018, η συμβουλευτική επιτροπή του δημάρχου της Νέας Υόρκης για την τέχνη της πόλης, τα μνημεία και τα γκράφιτι επέλεξε να μην αφαιρέσει αμφιλεγόμενα μνημεία προσώπων όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος και ο Τέντι Ρούσβελτ, αλλά αντίθετα να προσθέσει μια πιο αναθεωρημένη περιγραφή του έργου τους.

Όμως ένα άγαλμα του γυναικολόγου J. Marion Sims, ο οποίος πειραματίστηκε σε σκλάβες μαύρες γυναίκες, μεταφέρθηκε σε μια λιγότερο περίοπτη τοποθεσία και θα αντικατασταθεί από έναν φόρο τιμής στα θύματά του. Τελικά, το άγαλμα του Ρούσβελτ στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας πρόκειται τώρα να αφαιρεθεί.

Το άγαλμα του Τζέφερσον αναστηλώθηκε για τελευταία φορά το 2011, αλλά η μετεγκατάστασή του θεωρείται ότι θα ανοίξει το δρόμο για παρόμοιες εκστρατείες εναντίον ορισμένων από τα άλλα 700 έργα τέχνης που είναι ιδιοκτησία της πόλης.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αργυρώ Χιώτη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου

Πολιτισμός / Η Αργυρώ Χιώτη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της ανοιχτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, με την επιτροπή να καταλήγει στην εισήγησή της μετά από αξιολόγηση των υποψηφίων
LIFO NEWSROOM
Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Πολιτισμός / Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Σπαθάρειο Μουσείο ιδρύθηκε το 1991 σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου και στεγάστηκε αρχικά στην πλατεία Κασταλίας, προτού μεταφερθεί σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου
LIFO NEWSROOM
Εγκαίνια για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Πολιτισμός / Εγκαίνια για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Η συντομογραφία του μουσείου, GEM (Grand Egyptian Museum), παραπέμπει και στην αγγλική λέξη "gem", που σημαίνει «πολύτιμος λίθος», τονίζοντας έτσι τη σημασία και τη μοναδικότητα του μουσείου ως ένα «κόσμημα» της αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς
LIFO NEWSROOM
Ένας οσκαρικός διεκδικητής, ένα υπέροχο μελόδραμα κι ένα arthouse slasher από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ένας οσκαρικός διεκδικητής, ένα υπέροχο μελόδραμα κι ένα arthouse slasher από αύριο στους κινηματογράφους

Το πολυσυζητημένο «Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ, η ευχάριστη έκπληξη που λέγεται «All Shall be Well» και η sui generis ταινία τρόμου «In a Violent Nature» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κορυφαία διάκριση για την Κατερίνα Ευαγγελάτου από τη Γαλλική Δημοκρατία

Πολιτισμός / Κορυφαία διάκριση για την Κατερίνα Ευαγγελάτου από τη Γαλλική Δημοκρατία

Στη σκηνοθέτιδα και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ο τίτλος του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών και στον σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό το παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών.
LIFO NEWSROOM