Η παλιά σταρ του Χόλιγουντ, Χέντι Λαμάρ, τιμάται μετά θάνατον ως εφευρέτρια

Η παλιά σταρ του Χόλιγουντ, Χέντι Λαμάρ, τιμάται μετά θάνατον ως εφευρέτρια Facebook Twitter
0

Μια από τις μεγαλύτερες σταρ του Χόλιγουντ κατά τη λεγόμενη «χρυσή εποχή» του, τις δεκαετίες του '30 και του '40, η Χέντι Λαμάρ, τιμάται μετά θάνατον από τη γενέτειρά της, τη Βιέννη, όχι για το υποκριτικό ταλέντο της αλλά για τις επιστημονικές ανακαλύψεις της, με ένα βραβείο καινοτομίας που φέρει το όνομά της.

Ο δήμος της Βιέννης απένειμε σήμερα το πρώτο «Βραβείο Χέντι Λαμάρ» για τις νέες τεχνολογίες, που συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ. Με αυτό θα βραβεύονται στο εξής «οι εξέχουσες Αυστριακές που, όπως η Χέντι Λαμάρ, σφυρηλατούν τον ψηφιακό κόσμο του μέλλοντος».

Η Λαμάρ, σύγχρονη της Άβα Γκάρντνερ και της Γκρέτα Γκάρμπο, έπαιζε συχνά ρόλους μοιραίας γυναίκας και πολλοί ήταν εκείνοι που την θεωρούσαν «την ωραιότερη γυναίκα του κόσμου» όμως σχεδόν όλοι αγνοούσαν ή απαξίωναν το επιστημονικό υπόβαθρό της. Η πρωταγωνίστρια στην ταινία «Σαμψών και Δαλιδά» (1949) του Σελίλ Μπ. Ντεμίλ –η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της– ήταν εκείνη που έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη τεχνολογία του ασύρματου διαδικτύου και του GPS.

Η Εύα Μαρία Κίσλερ, όπως ήταν το πραγματικό όνομά της, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1914. Από μικρή ηλικία ασχολιόταν με διάφορα μαστορέματα και συνέχισε να ενδιαφέρεται για τις επιστήμες σε όλη της τη ζωή. Όταν ήταν ακόμη έφηβη, την πρόσεξε ένας Αυστριακός σκηνοθέτης και την εισήγαγε στον κόσμο του κινηματογράφου. Το 1933 έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν υποδύθηκε μια γυναίκα σε οργασμό στην τσεχική ταινία "Έκσταση" – ήταν μια από τις πρώτες ερωτικές σκηνές στον κινηματογράφο.

Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές επιτυχίες της, η Χέντι Λαμάρ ήταν μια πρωτοπόρος εφευρέτρια. Το 1941, μαζί με τον συνθέτη Τζορτζ Άντειλ, κατέθεσε μια πατέντα για τη μεταβολή των συχνοτήτων, με βάση την οποία ένας πομπός και ένας δέκτης περνούν αυτόματα από τη μια συχνότητα στην άλλη για να μην εντοπίζεται το σήμα τους.

Σκόπευαν να εφαρμόσουν την ιδέα τους ώστε τα αμερικανικά πολεμικά πλοία να στέλνουν ασφαλή μηνύματα που δεν θα μπορούσαν να υποκλαπούν από τα γερμανικά. Η ιδέα τους όμως ήταν τόσο καινοτόμα που το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό άργησε πολύ να κατανοήσει τη σημασία της: σήμερα, σ' αυτήν βασίζονται οι ασφαλείς και γρήγορες επικοινωνίες.

Η Χέντι Λαμάρ σπανίως μιλούσε για αυτήν τη δραστηριότητά της.

Πέθανε το 2000, σε ηλικία 86 ετών, ξεχασμένη σχεδόν απ'όλους. Φέτος προβλήθηκε ένα αμερικανικό ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ταραχώδη ζωή της σταρ του κινηματογράφου και πρωτοπόρου των νέων τεχνολογιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Πολιτισμός / Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Ο Νόλαν έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό καστ για την επική αφήγηση. Μεταξύ των πρωταγωνιστών βρίσκονται οι Ματ Ντέιμον, Τομ Χόλαντ, Αν Χάθαγουεϊ, Ζεντάγια, Λουπίτα Νιόνγκο, Ρόμπερτ Πάτινσον και Σαρλίζ Θερόν
LIFO NEWSROOM
«Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Πολιτισμός / «Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Η ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη Shao Yihui, καταγράφει τη ζωή τριών γυναικών στη Σαγκάη, μέσα από ιστορίες που αναδεικνύουν τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση
LIFO NEWSROOM
Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM