Γεμάτο από ιμπρεσιονιστικούς θησαυρούς, το μουσείο Mohamed Mahmoud Khalil στη Γκίζα της Αιγύπτου, έμεινε κλειστό για μια δεκαετία μετά την κλοπή ενός Βαν Γκογκ και άνοιξε ξανά στο κοινό πριν από λίγες μέρες. Σε ένα παλάτι που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, το μουσείο περιλαμβάνει έργα των Πολ Γκογκέν, Κλοντ Μονέ και Πιερ Ογκούστ Ρενουάρ, Ντελακρουά, Βαν Γκογκ και Ρούμπενς ανάμεσα σε άλλα. Το αρτ νουβό κτίσμα με θέα στο Νείλο κατέχει μια από τις σπάνιες καλλιτεχνικές συλλογές έργων τέχνης του κόσμου.
Η επανέναρξη της λειτουργίας του αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου της κυβέρνησης της Αιγύπτου για την ανάπτυξη καλλιτεχνικών, αρχαιολογικών και εθνικών μουσείων στην Αίγυπτο, προκειμένου να ενθαρρύνει την προσέλευση τουριστών στη χώρα.
Το μουσείο άνοιξε στις 23 Ιουλίου 1962 και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Mohammed Mahmoud Khalil και της συζύγου του Εμιλιέν Λις που άρχισαν να κάνουν τη συλλογή έργων τέχνης από το 1928, μια συλλογή που ανταγωνίζεται τις περισσότερες Ευρωπαϊκές Εθνικές Συλλογές.
Ένα έργο του Βαν Γκογκ γνωστό και ως Poppy Flowers, επίσης γνωστό ως Vase and Flowers και Vase with Viscaria αφαιρέθηκε από την κορνίζα του και εκλάπη από το μουσείο τον Αύγουστο του 2010. Αρκετά μέλη του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Mohsen Shaalan, αντιμετώπισαν ποινικές κατηγορίες λόγω της κλοπής, με τους εισαγγελείς να υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν ή διαιωνίζουν τις συνθήκες που επέτρεψαν να συμβεί το έγκλημα. Προηγουμένως, ο πίνακας είχε κλαπεί από την προσωρινή τοποθεσία του μουσείου το 1978 και ανακτήθηκε 10 χρόνια αργότερα στο Κουβέιτ. Ο πίνακας μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί.
Ο Μαχμούντ Χαλίλ έχτισε τη βίλα που στεγάζεται το μουσείο σήμερα το 1915, με την ανατολική πλευρά της προς το Νείλο χτισμένη σε αρτ νουβό και τη δυτική πλευρά της σε νεοκλασικό στιλ, να συγχρονίζονται αρμονικά. Η βίλα ήταν κατοικία της οικογένειας μέχρι τη δεκαετία του 60, όταν, κατόπιν της επιθυμίας του μετατράπηκε σε μουσείο. Ο Μαχμούντ Χαλίλ γεννήθηκε στο Κάιρο το 1877 και ταξίδεψε στη Γαλλία για να σπουδάσει νομικά το 1897. Παντρεύτηκε την Γαλλίδα Εμελίν Λις το 1907.
Στη συνέχεια, επέστρεψε στην Αίγυπτο και έχτισε το παλάτι του το 1918. Έδρασε επίσης ως γενικός επίτροπος της Αιγύπτου στο διεθνές φεστιβάλ τέχνης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1937. Ασχολήθηκε με την πολιτική κατακτώντας υψηλά αξιώματα και έγινε πρόεδρος του αιγυπτιακού κοινοβουλίου κατά την περίοδο μεταξύ 1939 και 1940. Εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Κάιρο το 1948 και έγινε μέλος της ακαδημίας το 1949. Επέβλεψε τη διοργάνωση της έκθεσης με το όνομα "Αίγυπτος - Γαλλία" στο Παρίσι το 1949. Ο Μαχμούντ Χαλίλ πέθανε στο Παρίσι στις 31 Δεκεμβρίου 1953.