Η Unesco «ανησυχεί σοβαρά» για τις ζημιές στην ουκρανική πολιτιστική κληρονομιά

Η Unesco «ανησυχεί σοβαρά» για τις ζημιές στην ουκρανική πολιτιστική κληρονομιά Facebook Twitter
EPA
0

Η Unesco δήλωσε ότι ανησυχεί «σοβαρά» για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας στις πόλεις Χάρκοβο και Τσερνίχιβ και κάλεσε για προστασία της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των επτά τοποθεσιών παγκόσμιας κληρονομιάς της χώρας.

Ο πολιτιστικός οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε ότι εργάζεται για να «σημαδέψει όσο το δυνατόν συντομότερα βασικά ιστορικά μνημεία και τοποθεσίες σε όλη την Ουκρανία με το χαρακτηριστικό έμβλημα της Σύμβασης της Χάγης του 1954, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης».

Η Unesco είπε ότι επιδιώκει επίσης να οργανώσει μια συνάντηση με διευθυντές μουσείων σε όλη τη χώρα για να συντονίσει τη διαφύλαξη των μουσειακών συλλογών και των πολιτιστικών αγαθών. Η δήλωση ανέφερε ότι θα παρακολουθεί επίσης ζημιές σε πολιτιστικούς χώρους μέσω ανάλυσης δορυφορικών εικόνων, όπως αναφέρει το Artnewspaper.

«Πρέπει να προστατεύσουμε αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά, ως μαρτυρία του παρελθόντος αλλά και ως φορέα ειρήνης για το μέλλον, την οποία η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να προστατεύσει και να διαφυλάξει για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της Unesco, Audrey Azoulay.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας μετά το Κίεβο, ήταν η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας από το 1917 έως το 1934. Η κεντρική Πλατεία Ελευθερίας, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης, φιλοξενεί ένα σημαντικό κονστρουκτιβιστικό αρχιτεκτονικό σύνολο, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους πρώτους σοβιετικούς ουρανοξύστες από σκυρόδεμα —το 14όροφο κτίριο Derzhprom (ή Gosprom στα ρωσικά.)

Ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε ένα κυβερνητικό κτίριο στην άλλη πλευρά της πλατείας την 1η Μαρτίου, προκαλώντας επίσης ζημιές στην όπερα και μια αίθουσα συναυλιών, σύμφωνα με το BBC. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky χαρακτήρισε την επίθεση ως «τρόμο κατά της Ουκρανίας» και είπε ότι «δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στην πλατεία».

Οι βομβαρδισμοί στις 2 Μαρτίου προκάλεσαν επίσης ζημιές στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο κέντρο του Χάρκοβο, μια ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε το Ukrinform, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας. Το πρακτορείο ανέφερε ότι τα βιτρό και τα διακοσμητικά στοιχεία καταστράφηκαν.

Η Unesco καταδίκασε επίσης μια πυραυλική επίθεση που έπληξε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Babyn Yar στο Κίεβο, τον τόπο μιας από τις πιο μαζικές εκτελέσεις Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η επίθεση την 1η Μαρτίου, η οποία είχε στόχο έναν κοντινό πύργο τηλεόρασης, σκότωσε πέντε πολίτες, ανέφερε το BBC.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM
Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα πάντα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα panda από αύριο στους κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της (Μεγάλης) εβδομάδας απαρτίζεται από τρεις ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο, πρωτότυπο στοίχημα του Ράιαν Κούγκλερ με τίτλο «Sinners».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM
Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Κωνσταντίνος Αργυρός, Μίλτος Πασχαλίδης, Δέσποινα Βανδή, Αντώνης Ρέμος, Γιάννης Πλούταρχος, Έλενα Παπαρίζου, Πυξ Λαξ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, θα τραγουδήσουν στη μνήμη του Βασίλη Καρρά
LIFO NEWSROOM