Με ένα κασετόφωνο, μια κάμερα και ένα τζιπ, για πενήντα χρόνια, ο Αμερικανός Κλίντον Μπέιλι κατέγραφε τη ζωή και την κουλτούρα των Βεδουίνων.
Ο 84χρονος σήμερα υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Βεδουίνων στο Ισραήλ, δώρισε το σπάνιο και πολύτιμο υλικό που συνέλεξε όλα τα χρόνια που πέρασε στην έρημο και αποτελείται από κασέτες, σημειώσεις και φωτογραφίες στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ. Το αρχείο του ψηφιοποιείται και πολύ σύντομα θα είναι online φέρνοντας σε επαφή πολίτες από όλο τον κόσμο με αυτή τη σπάνια κουλτούρα για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα.
Γεννημένος στο Μπάφαλο, ο Μπέιλι, διδάκτωρ της ισλαμικής ιστορίας στο Κολούμπια, επέστρεψε στο Ισραήλ το 1967. Άρχισε να διδάσκει αγγλικά σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο στην έρημο του Negev και εκεί συναντούσε Βεδουίνους βοσκούς που τον προσκαλούσαν στις σκηνές τους.
Άρχισε για πρώτη φορά να καταγράφει τη ζωή των Βεδουίνων στη δεκαετία του 1960, όταν οι νομαδικές φυλές ζούσαν σχεδόν όπως οι πρόγονοί τους, εκτρέφοντας ζώα, περιπλανώμενοι σε αναζήτηση βοσκοτόπων και στήνοντας σκηνές κάτω από τα αστέρια.
Ο Μπέιλι άρχισε να ακολουθεί τους νομάδες στις μεταναστεύσεις τους ενώ παράλληλα άρχισε να καταγράφει την προφορική ποίηση Βεδουίνων, να κάνει συνεντεύξεις με ηλικιωμένους, να παρακολουθεί γάμους και τελετές, να ακούει και να μαθαίνει παροιμίες και ιστορίες.
Η επαφή του με τους Βεδουίνους τον έκανε να θέλει να διασώσει έναν πολιτισμό που είχε αρχίσει να εξαφανίζεται. Μέσα σε περισσότερες από 350 ώρες ηχογραφημένο υλικό, χιλιάδες φωτογραφίες και σλάιντς δημιούργησε το πορτρέτο μιας κοινωνίας που ήταν σε μεγάλο βαθμό αναλφάβητη και είχε πίσω της μια ιστορία επιβίωσης 4.500 ετών.
Οι νόμοι, οι τέχνες, η οικονομία, η ιστορία καταγράφονται με ανάγλυφη τόσο τη γοητεία της νομαδικής ζωής όσο και την προσαρμογή της σε πολύ σκληρές συνθήκες. Τα σύγχρονα σύνορα, οι κυβερνητικοί περιορισμοί η οικονομία και η ανάπτυξη της τεχνολογίας άλλαξαν για πάντα την παραδοσιακή κοινωνία και τον πολιτισμό των Βεδουίνων με μια σχεδόν βάρβαρη μετάβαση στον σύγχρονο κόσμο.
Η σωτηρία αυτού του αρχείου είναι μια περίπλοκη πρόκληση για την Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ που έχει πολλά να συμπληρώσει στην κουλτούρα των Βεδουίνων και στη διάσωση των παραδόσεών της, που είναι διαφορετικές για κάθε ομάδα και κάθε φυλή. Η κουλτούρα τους είναι τόσο παλιά όσο και η Βίβλος λένε οι Ισραηλινοί ερευνητές, μάλιστα τώρα ανακαλύπτεται ότι ο πολιτισμός είναι περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερος από τη Βίβλο και συνέβαλε πολύ στον Ιουδαϊσμό και στο Ισλάμ τους.
Ο Μπέιλι έχει γράψει βιβλία για τους Βεδουίνους και την ποίησή τους, τις παροιμίες και, πιο πρόσφατα, τον Βεδουίνικο πολιτισμό στη Βίβλο.