«Ματαιόδοξος σφαγέας»: Γιατί η ταφική προτομή του Σαίξπηρ είναι ό,τι πιο κοντά στη μορφή του

 Facebook Twitter
Wikimedia Commons
0

Μια νέα έρευνα ανατρέπει τη μέχρι σήμερα πεποίθηση ότι δεν θα μάθουμε ποτέ πώς έμοιαζε πραγματικά το πρόσωπο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Τα δύο πορτρέτα με τη μορφή του Ουίλιαμ Σαίξπηρ πιστεύεται πως δημιουργήθηκαν μετά τον θάνατό του, ενώ κριτικοί τέχνης υποστηρίζουν ότι στο πιο διάσημο από τα δύο, που είναι γνωστό ως «πορτρέτο Cobbe», δεν απεικονίζεται ο σπουδαίος ποιητής αλλά ο Sir Thomas Overbury. Πλέον το μυστήριο φαίνεται πως λύνεται.

Σύμφωνα με μια ανακάλυψη, την οποία ο Guardian χαρακτηρίζει ως «ριζοσπαστική», πλέον γνωρίζουμε τουλάχιστον πώς ο Σαίξπηρ ήθελε να φαίνεται. Η προτομή στον τάφο του, στον ιερό της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον, θεωρούταν ότι είχε τοποθετηθεί εκεί αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1616 και ως ένα μεταθανάτιο μνημείο δεν αποτύπωνε με ακρίβεια τη μορφή του.

Μάλιστα ο κριτικός του 20ου αιώνα Τζον Ντόβερ Γουίλσον κάποτε ανέφερε πως θυμίζει ένα «ματαιόδοξο σφαγέα γουρουνιών». Ωστόσο μία νέα έρευνα έδειξε πως η προτομή δημιουργήθηκε όσο ο Σαίξπηρ ήταν ζωντανός από έναν γλύπτη που τον γνώριζε.

«Είναι πολύ πιθανό ο ίδιος ο Σαίξπηρ να ανέθεσε τη δημιουργία της. Έγινε από κάποιον που τον γνώριζε και τον είχε δει ζωντανό. Μπορούμε να την σκεφτούμε σαν ένα πορτρέτο ζωής, μία δημιουργία για τον θάνατο που μας δίνει στοιχεία για μια ζωή (αφιερωμένη) στη μάθηση και τη συγγραφή», αναφέρει η καθηγήτρια Lena Cowen Orlin του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα επικαλείται η Orlin η προτομή αποδίδεται σε έναν τεχνίτη εξειδικευμένο στη δημιουργία τέτοιων έργων. Το εργαστήριό του ήταν «λίγα μόλις βήματα» από το Θέατρο Γκλομπ στο Λονδίνο, όπου πολλά από τα έργα του Σαίξπηρ ανέβηκαν για πρώτη φορά.

Ο Σαίξπηρ εμφανίζεται να κρατάει μία πένα, ένα φύλλο χαρτιού και μπροστά του να έχει ένα μαξιλάρι. Κατά τον 17ο αιώνα, το έργο αποδόθηκε σε κάποιον Gerard Johnson. Η Orlin πιστεύει ότι η προτομή από ασβεστόλιθο δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα από τον Nicholas Johnson, κατασκευαστή τάφων, και όχι από τον αδελφό του Gerard, διακοσμητή κήπων.

Σύμφωνα με την ίδια ο Nicholas Johnson εργάστηκε για τη δημιουργία ενός ακόμη ταφικού μνημείου στον ιερό της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας αφιερωμένο στον John Combe, που υπήρξε φίλος του Σαίξπηρ και πέθανε πριν από εκείνον. 

Η ίδια υποστηρίζει πως ο Johnson ταξίδευε για να επιβλέψει την εγκατάσταση των γλυπτών του. Αν κάτι τέτοιο έγινε για το έργο που αφιερώθηκε στον Combe τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συνάντησε τον Σαίξπηρ. Ακόμα κι αν όχι, το εργαστήριό του ήταν πολύ κοντά στο Θέατρο Γκλομπ και είναι «πολύ πιθανό να είχε δει το πρόσωπο του Σαίξπηρ». Σύμφωνα πάντα με την Orlin η επιγραφή του μνημείου αποκαλύπτει ότι αυτό δημιουργήθηκε ενώ ο Σαίξπηρ ήταν εν ζωή «καθώς αφέθηκε χώρος για προσθήκη πληροφοριών».

«Όποιος συμπλήρωσε την ημερομηνία θανάτου του Σαίξπηρ δεν αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει μια ολόκληρη γραμμή γι’ αυτή την πληροφορία», υποστηρίζει.

«Το γεγονός ότι (η ημερομηνία) συμπιέζεται εκεί τόσο περίεργα αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι το έργο δημιουργήθηκε όσο ο Σαίξπηρ ήταν εν ζωή». Η Orlin επισημαίνει πως ο Σαίξπηρ δεν έδωσε οδηγίες για μνημείο στη διαθήκη του, σε αντίθεση με άλλους σύγχρονούς του, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδίασε ή επέβλεψε τη δημιουργία του δικού του μνημείου.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι το μνημείο συνδέεται με αντίστοιχα στην Οξφόρδη. Ο Σαίξπηρ εμφανίζεται να φορά στολή φοιτητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ το μαξιλάρι συναντάται και σε μνημεία διακεκριμένων προσωπικοτήτων στα παρεκκλήσια του πανεπιστημίου.

Θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της στις 23 Απριλίου, ημέρα γέννησης του Σαίξπηρ, στο Shakespeare Birthplace Trust του οποίου είναι μέλος, σε ετήσια διάλεξη που διοργανώνεται από τον οργανισμό και το Ινστιτούτο Σαίξπηρ του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.  

Με πληροφορίες από Guardian 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM
Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Κωνσταντίνος Αργυρός, Μίλτος Πασχαλίδης, Δέσποινα Βανδή, Αντώνης Ρέμος, Γιάννης Πλούταρχος, Έλενα Παπαρίζου, Πυξ Λαξ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, θα τραγουδήσουν στη μνήμη του Βασίλη Καρρά
LIFO NEWSROOM
Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

Πολιτισμός / Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

«Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης προστατεύεται συνταγματικά από το άρθρο 16» αναφέρουν, κατηγορώντας ευθέως την Πινακοθήκη και το υπουργείο Πολιτισμού για αδράνεια και προσβολή της συνταγματικής τάξης
THE LIFO TEAM
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού

Πολιτισμός / «Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού»: Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο ανεβαίνει το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Θεωρήθηκε «επαναστατικό» σαν έργο, καθώς ανέτρεψε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις γύρω από τα άτομα με κώφωση, φέρνοντας στην επιφάνεια τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων.
LIFO NEWSROOM