Η Εζ Ντέβλιν, η πιο ευρηματική και ταλαντούχα σκηνογράφος της Βρετανίας και από τις καλύτερες στον κόσμο, ετοιμάζεται να εγκαταστήσει ένα δάσος που θα γεμίσει ολόκληρη την αυλή του Somerset House, το οποίο θα φιλοξενήσει την Μπιενάλε του London Design από την 1η έως τις 27 Ιουνίου.
Η Ντέβλιν είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της φετινής διοργάνωσης. Το δάσος που θα φυτευτεί στη καρδιά του Λονδίνου λέγεται Forest for Change, κάτι εντελώς διαφορετικό από τις δουλειές της Ντέβλιν, που με αυτή την εγκατάσταση επιχειρεί δείξει με ποιον τρόπο μπορούμε να αντιστρέψουμε την τάση της ανθρώπινης κυριαρχίας στη φύση επιτρέποντας σε ένα δάσος να καλύψει τη μεγάλη αυλή.
Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει 400 δέντρα από 23 διαφορετικές ποικιλίες που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ευρώπη.
Η Ντέβλιν ανακάλυψε όταν πήγε για πρώτη φορά στο Somerset House, πριν από πολλά χρόνια, ότι οι ιδρυτικές αρχές του ιδρύματος απαγόρευαν την τοποθέτηση δέντρων στην αυλή.
Τα δέντρα θα τοποθετηθούν περιτριγυρισμένα από θάμνους για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση μιας βιοποικιλότητας δασικής έκτασης που αναδύεται από την πλακόστρωτη αυλή. Κηπουροί και κηποτέχνες συνεργάζονται για αυτό το έργο και μεταφέρουν δέντρα από φυτώρια, ενώ στο τέλος της Μπιενάλε θα μεταφερθούν σε δάση.
Σύμφωνα με την Ντέβλιν η εγκατάσταση δείχνει το «όραμα ενός καλύτερου, δικαιότερου κόσμου». Οι επισκέπτες θα μπορούν να μπαίνουν σε αυτό το δάσος, περνώντας από τον λαβύρινθο των δέντρων, και να κάθονται στο κέντρο του, σε ένα περίπτερο που θα κατασκευαστεί γι' αυτούς, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό γραφείο επικοινωνιών Project Everyone, και θα είναι αφιερωμένο στους στόχους αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Η εγκατάσταση θεωρείται ένα διαδραστικό γλυπτό που απαντά στις προκλήσεις της εποχής μας και συνδέεται με το ερώτημα που θέτει η φετινή διοργάνωση για τον τρόπο με τον οποίο το design μπορεί να προσφέρει λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Αυτήν τη χρονιά θα υπάρχει περίπτερο που θα δώσει φωνή σε εκτοπισμένους Αφρικανούς που δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από καμία σημαία.
Πίσω από την Ντέβλιν έχουν συνταχθεί μια σειρά αρχιτέκτονες που υποστηρίζουν ότι η επαναφορά της φύσης και της βιοποικιλότητας σε αστικά περιβάλλοντα είναι τελικά επωφελής τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και για τον πλανήτη.