Ο μαέστρος, Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, αποκάλυψε ότι πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον.
Η υγεία του 82χρονου μαέστρου και πιανίστα κλονίζεται τα τελευταία χρόνια, μέχρι που τον Ιανουάριο του 2023 παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού μουσικού διευθυντή της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου. Αν και αισθανόταν όλο και πιο αδύναμος, συνέχισε να κάνει περιστασιακές εμφανίσεις ως μαέστρος, με πιο πρόσφατη, εκείνη στο Λονδίνο με την ορχήστρα West-Eastern Divan Orchestra στα Proms του 2024 και στη συνέχεια μια ακόμη, στο Royal Festival Hall τον Νοέμβριο.
«Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι ανησυχούσαν για την υγεία μου και έχω συγκινηθεί πολύ από την υποστήριξη που έλαβα τα τελευταία τρία χρόνια. Θα ήθελα να μοιραστώ σήμερα ότι πάσχω από τη νόσο του Πάρκινσον. Κοιτάζοντας μπροστά, σκοπεύω να διατηρήσω όσο το δυνατόν περισσότερες από τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις. Αν δεν μπορώ να αποδώσω, είναι επειδή η υγεία μου δεν μου το επιτρέπει» δήλωσε την Πέμπτη.
«Όπως πάντα, θεωρώ ότι η Ορχήστρα του Δυτικού-Ανατολικού Τμήματος είναι η πιο σημαντική μου ευθύνη. Είναι σημαντικό για μένα να διασφαλίσω τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ανάπτυξη της ορχήστρας» συνέχισε, ο μαέστρος, που έχει υπάρξει υπέρμαχος του ειρηνευτικού διαλόγου στην Μέση Ανατολή και επικριτής της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης.
Ο Μπάρενμπόιμ ίδρυσε από κοινού την West-Eastern Divan Orchestra το 1999 με τον Παλαιστίνιο-Αμερικανό ακαδημαϊκό Έντουαρντ Σεντ. Με έδρα τη Σεβίλλη, η ορχήστρα αποτελείται από μουσικούς από όλο τον κόσμο - αιγυπτιακής, ιρανικής, ισραηλινής, ιορδανικής, λιβανέζικης, παλαιστινιακής, συριακής και ισπανόφωνης καταγωγής. Ως θερμός υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης και συχνός επικριτής της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης, είπε το 2008 σε συνέντευξη: «Δεν μπορείς να κάνεις ειρήνη με μια ορχήστρα, αλλά μπορείς να δημιουργήσεις τις συνθήκες για κατανόηση και να ξυπνήσεις την περιέργεια του καθενός να ακούσει την αφήγηση του άλλου. Το Divan σχεδιάστηκε ως έργο κατά της άγνοιας. Είναι απολύτως απαραίτητο για τους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τι σκέφτεται και τι αισθάνεται ο άλλος, χωρίς απαραίτητα να συμφωνούν μαζί του».
Με πληροφορίες από Guardian