Αφού ζήτησε κι έλαβε την άδεια από το Ισραήλ, ο Ai Weiwei μετέβη χθες στην Λωρίδα της Γάζας , όπου στοιβάζονται σχεδόν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι οι οποίοι έχουν βιώσει τρεις πολέμους σε διάστημα έξι ετών, ενώ αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του ισραηλινού αποκλεισμού αλλά και την έλλειψη νερού κι ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο 58χρονος καλλιτέχνης δηλώνει ότι έπρεπε να κάνει αυτήν την επίσκεψη αν και, όπως παραδέχεται ο ίδιος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, έχει «λίγο καθυστερήσει». «Επισκεφθήκαμε πολλές περιοχές, καταυλισμούς, μιλήσαμε με πολλούς ανθρώπους» στην Ελλάδα, την Ιορδανία και τον Λίβανο, υπογράμμισε ο ίδιος. Το προσφυγικό ζήτημα «αποτελεί κομμάτι της ζωής μας», εξήγησε.
Η Γάζα είναι «μια περιοχή πολύ, πολύ σημαντική για να καταγράψει κανείς» την καθημερινότητα λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει το πρόβλημα και της περιπλοκότητας του πολιτικού πλαισίου, τόνισε ο Κινέζος καλλιτέχνης.
Ο Ai Weiwei απευθύνει έκκληση στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να συνυπάρξουν. «Διανύουμε τον 21ο αιώνα. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι όλες τα ανθρώπινα όντα είναι ίσα. Η ανθρωπιά είναι το μόνο πράγμα που διαθέτουμε» υπογράμμισε.
Ο Κινέζος εικαστικός επισκέφθηκε τον καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα του θυλακίου, συναντήθηκε με Παλαιστίνιους οι κατοικίες των οποίων είχαν πληγεί από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014 με το Ισραήλ, ενώ στο νότιο τμήμα, συναντήθηκε στη Ράφα με Παλαιστίνιους που αναζητούν τρόπους να περάσουν στην Αίγυπτο.
Μάλιστα ανήρτησε στα social media μία φωτογραφία του πολύτιμου για τους κατοίκους σουσαμιού, όπως επίσης και μία από τους τερματικούς σταθμούς όπου αποθηκεύεται το τσιμέντο και ο χάλυβας με προορισμό τη Γάζα και στην πόλη της Γάζας πόζαρε στο πλευρό νέων όπως τη Μόνα Καραάζ, φοιτήτρια, που θέλει να φύγει, «να πάει στη Γερμανία ή σε οποιοδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Θα μπορούσα να γίνω επιστήμονας εκεί».
σχόλια