Ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα θα φωτιστεί με προβολείς LED όπως η Ακρόπολη

Ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα θα φωτιστεί με προβολείς LED όπως η Ακρόπολη Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Θετική ήταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί της μελέτης για τον φωτισμό του Ναού της Αφαίας στην Αίγινα.

Στόχος είναι η ανάδειξη του μνημείου και του άμεσου περιβάλλοντος του, «χωρίς παρεμβάσεις και αλλοιώσεις του χαρακτήρα του, αλλά και με τρόπο που να καθιστά άμεσα αντιληπτό τον όγκο και την γεωμετρία του».

Για τον φωτισμό του Ναού της Αφαίας θα χρησιμοποιηθούν φωτιστικοί προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED «προσφέροντας σημαντική ευελιξία στη δημιουργία διαφορετικών σεναρίων φωτισμού, στη βελτιστοποίηση των επιπέδων ομοιομορφίας και στην εξοικονόμησης ενέργειας.»

Η μελέτη εκπονήθηκε στο πλαίσιο αυτεπιστασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων κατόπιν ανάθεσής της στην εταιρεία "Eleftheria Deko & Associates", και λαμβάνει υπόψη τις γενικές αρχές καλού και εύστοχου φωτισμού μνημείων και δημόσιων χώρων, καθώς και τις προβλεπόμενες κανονιστικές διατάξεις.

Ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα θα φωτιστεί με προβολείς LED όπως η Ακρόπολη Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images

Ο Ναός της Αφαίας είναι ένα από τα σπουδαιότερα και πλέον καλοδιατηρημένα μνημεία στον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για το σπουδαιότερο σωζόμενο μνημείο του Ιερού, αφιερωμένου στην Αφαία. Ο ναός κτίσθηκε γύρω στο 500-490 π.Χ. και είναι δωρικός περίπτερος.

Αποτελεί τομή για την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική αφού φέρει κιονοστοιχία 12 κιόνων στις μακρές πλευρές και έξι στις στενές πλευρές, εγκαταλείποντας τις επιμήκεις αναλογίες των αρχαϊκών ναών. Τα γλυπτά των αετωμάτων αντλούν τη θεματολογία τους από τον Τρωικό Πόλεμο, στον οποίο διακρίθηκαν Αιγινήτες πολεμιστές και απόγονοι του βασιλιά του νησιού Αιακού.

Ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα θα φωτιστεί με προβολείς LED όπως η Ακρόπολη Facebook Twitter
Ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα θα φωτιστεί με προβολείς LED όπως η Ακρόπολη Facebook Twitter
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραβείο Ρίμπα: Στους Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa το Χρυσό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής 2025

Πολιτισμός / Βραβείο RIBA: Στους Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa το χρυσό μετάλλιο αρχιτεκτονικής 2025

Πρόκειται για δύο πραγματικούς πρωτοπόρους της αρχιτεκτονικής, που με ένα εμπνευσμένο πρότυπο για το μέλλον του δομημένου μας περιβάλλοντος δείχνουν αθόρυβα τον δρόμο στους άλλους αρχιτέκτονες.
LIFO NEWSROOM
Η Αργυρώ Χιώτη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου

Πολιτισμός / Η Αργυρώ Χιώτη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της ανοιχτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, με την επιτροπή να καταλήγει στην εισήγησή της μετά από αξιολόγηση των υποψηφίων
LIFO NEWSROOM
Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Πολιτισμός / Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Σπαθάρειο Μουσείο ιδρύθηκε το 1991 σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου και στεγάστηκε αρχικά στην πλατεία Κασταλίας, προτού μεταφερθεί σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου
LIFO NEWSROOM
Εγκαίνια για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Πολιτισμός / Εγκαίνια για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Η συντομογραφία του μουσείου, GEM (Grand Egyptian Museum), παραπέμπει και στην αγγλική λέξη "gem", που σημαίνει «πολύτιμος λίθος», τονίζοντας έτσι τη σημασία και τη μοναδικότητα του μουσείου ως ένα «κόσμημα» της αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς
LIFO NEWSROOM
Ένας οσκαρικός διεκδικητής, ένα υπέροχο μελόδραμα κι ένα arthouse slasher από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ένας οσκαρικός διεκδικητής, ένα υπέροχο μελόδραμα κι ένα arthouse slasher από αύριο στους κινηματογράφους

Το πολυσυζητημένο «Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ, η ευχάριστη έκπληξη που λέγεται «All Shall be Well» και η sui generis ταινία τρόμου «In a Violent Nature» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ