O συγγραφέας του «Sapiens»: Θα επέλεγα την Ελλάδα να ηγηθεί ενός διεθνούς σχεδίου δράσης κατά του κορωνοϊού

O συγγραφέας του «Sapiens»: Θα επέλεγα την Ελλάδα να ηγηθεί ενός διεθνούς σχεδίου δράσης κατά του κορωνοϊού Facebook Twitter
2

Για την κρίση κορωνοϊού στον κόσμο, αλλά και την άριστη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε στην online εκπομπή The Late Late Show του Τζέιμς Κόρντεν, ο Ισραηλινός καθηγητής Ιστορίας και συγγραφέας του Sapiens, Γιουβάλ Χαράρι.

Ο ίδιος έδωσε τα εύσημα στη χώρας μας για τη δουλειά που έχει κάνει, λέγοντας, μάλιστα, πως αν είχε να επιλέξει μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, θα επέλεγε τη δεύτερη να ηγηθεί ενός παγκόσμιου σχεδίου δράσης.

«Η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά στην ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας. Αν είχα να διαλέξω μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή, ποια χώρα θα έπρεπε να ηγείται του κόσμου για να μας παράσχει ένα σχέδιο δράσης, σίγουρα θα επέλεγα την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένα ο Χαράρι.

 

Ερωτηθείς για το αν θα είναι διαφορετικός ο κόσμος μας μετά το πέρας της πανδημίας, ο ίδιος απάντησε πως αυτό είναι κάτι που εξαρτάται απολύτως από τις δικές μας αποφάσεις: «Δεν είναι προαποφασισμένο, δεν είναι νομοτελειακό, είναι δική μας επιλογή. Έχουμε μεγάλες επιλογές να κάνουμε και μία από αυτές είναι αν θα το αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση μέσω εθνικιστικής απομόνωσης, δηλαδή κάθε χώρα να αναμετράται με τις άλλες για τους φυσικούς πόρους, ή αν θα το αντιμετωπίσουμε μέσω διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης. Κι αυτό θα διαμορφώσει όχι μόνο την κρίση, αλλά τον ίδιο τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια.»

Ως προς το άρθρο του στους Financial Times περί κινητών τηλεφώνων, της χρήσης τους εν μέσω πανδημίας από τις κυβερνήσεις και τον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο παρακολούθησης κι αν αυτό είναι μία καλή ή κακή εξέλιξη για τον ανθρώπινο πολιτισμό, απάντησε πως «θα μπορούσε να είναι καλή, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή εκ μέρους μας. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ορόσημο στην ιστορία της παρακολούθησης. Κατ'αρχάς παρατηρούμε τεράστια συστήματα παρακολούθησης να υιοθετούνται σε δημοκρατικές χώρες που μέχρι πρότινος αντιστέκονταν. Κατά δεύτερο βλέπουμε τη φύση της παρακολούθησης να αλλάζει από γενική γενική σε εγγενή παρακολούθηση. Στην πρώτη περίπτωση, οι κυβερνήσεις ή οι επιχειρήσεις παρακολουθούν πού πας, τι ψωνίζεις, τι βλέπεις στην τηλεόραση. Στη δεύτερη περίπτωση παρακολουθούν τη θερμοκρασία σώματός σου, την αρτηριακή σου πίεση και στην ουσία χακάρουν το σώμα σου και τον εγκέφαλό σου για να γνωρίζουν πώς νιώθεις κάθε στιγμή».

Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον συγγραφέα Yuval Harari για το βίντεο που ανέβασε εγκωμιάζοντας την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού θα ήθελα να ευχαριστήσω τον @harari_yuval για τα ευγενικά του λόγια. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όλοι θα έπρεπε να κάνουν θυσίες, αλλά είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι στον αγώνα κατά του COVID-19», έγραψε στον προσωπικό τoυ λογαριασμό στο twitter, σύμφωνα με ανεπίσημη μετάφραση ο πρωθυπουργός καθώς η ανάρτησή του είναι στα αγγλικά.


Πολιτισμός
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ