Ο Τζο Νέσμπο αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Jo Nesbo: Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Ο συγγραφέας Τζο Νέσμπο αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος αρχειονομίας, βιβλιοθηκονομίας και συστημάτων πληροφόρησης στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον Τζο Νέσμπο, ο πρύτανης, Παναγιώτης Καλδής, ήταν μία σημαντική ημέρα για το πανεπιστήμιο καθώς βραβεύθηκε ένας φίλος της Ελλάδας, γνωστός λάτρης της Καλύμνου, την οποία κάθε χρόνο επισκέπτεται και θεωρεί μοναδικό παγκόσμιο προορισμό του είδους.

Είναι χαρακτηριστικό πως το βιβλίο του Τζο Νέσμπο «Άρχοντας της Ζήλιας» λαμβάνει χώρα στην Κάλυμνο, ένα νησί στο οποίο ο δημοφιλής συγγραφέας απολαμβάνει να επιδίδεται σε αναρρίχηση βράχων.

Ο κ. Καλδής σημείωσε, επίσης, ότι πρόκειται για ένα συγγραφέα διεθνούς ακτινοβολίας, που η ίδια η ζωή του μοιάζει με μυθιστόρημα και έχει διαγράψει τη δική του ιδιότυπη πορεία στη συγγραφή με τεράστια απήχηση. Παράλληλα, ο πρύτανης του πανεπιστημίου έδωσε συγχαρητήρια στον καθηγητή Γεώργιο Γιαννακόπουλο για την πρωτοβουλία και κυρίως για την επιτυχή προσέγγισή του προς τον Τζο Νέσμπο.

Σημειώνεται ότι η αναγόρευση του κορυφαίου Νορβηγού συγγραφέα σε επίτιμο διδάκτορα, είναι η πρώτη που κάνει το τμήμα αρχειονομίας, βιβλιοθηκονομίας και συστημάτων πληροφόρησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της σχολής, αναπληρωτής καθηγητής, Δημήτριος Κουής, στην προσφώνησή του ανέφερε ότι είναι μεγάλη τιμή που ένας συγγραφέας του διαμετρήματος του Τζο Νέσμπο, μια προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και απήχηση, αποδέχθηκε την πρόταση να γίνει μέλος της κοινότητας του τμήματος.

Τζο Νέσμπο: Υποσχέθηκε διάλεξη στους φοιτητές της σχολής

Στη σχετική ανακοίνωση της σχολής αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «O Τζο Νέσμπο είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα έργα του εκδίδονται σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 55 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ανανέωσε το αστυνομικό μυθιστόρημα και ανέδειξε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του λογοτεχνικού αυτού είδους.

Με το έργο του έδωσε ώθηση στη φιλαναγνωσία δημιουργώντας νέους αναγνώστες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μυθιστορήματά του αξιοποιούν με ποικίλους τρόπους αρχειακό υλικό (π.χ. αστυνομικά αρχεία) και διερευνούν πώς οι νέες τεχνολογίες επιδρούν στην επεξεργασία και στη διακίνηση κάθε είδους πληροφορίας στις κοινωνίες του 21ου αιώνα, η συγγραφική του παραγωγή έχει ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος για το τμήμα μας».

Ο Νορβηγός συγγραφέας κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του, σημείωσε ότι αποδέχεται την πρόσκληση να επιστρέψει ξανά στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και να απευθύνει διάλεξη στις φοιτήτριες και φοιτητές της σχολής.

Παράλληλα, ανακοίνωση εξέδωσε και η πρεσβεία της Νορβηγίας, στην οποία, αναφερόμενη στην ανακήρυξη του Τζο Νέσμπο σε επίτιμο διδάκτορα, σημείωσε ότι πρόκειται για σπουδαία ημέρα στις διμερείς πολιτιστικές σχέσεις Νορβηγίας και Ελλάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε η θρυλική πρωτοπόρος της σύγχρονης μουσικής, Σοφία Γκουμπαϊντούλινα

Πολιτισμός / Πέθανε η θρυλική πρωτοπόρος της σύγχρονης μουσικής, Σοφία Γκουμπαϊντούλινα

Η μουσική της Γκουμπαϊντούλινα παραμένει ένα σύμβολο ελευθερίας, δημιουργικότητας και πνευματικής αναζήτησης, εμπνέοντας γενιές συνθετών και μουσικόφιλων σε όλο τον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Η ακρόπολη της Αμφίπολης φέρνει στο φως σημαντικά ευρήματα

Πολιτισμός / Η ακρόπολη της Αμφίπολης φέρνει στο φως σημαντικά ευρήματα

Η ανεύρεση ενός ανθρώπινου δοντιού από παιδί στην αρχή της εφηβείας, ενός ακέραιου μικρού ειδώλιου ταύρου με διαμπερή οπή στο σώμα του και μιας μικρής πήλινης ανάγλυφης κεφαλής του Ασκληπιού συγκαταλέγονται στα ευρήματα της περσινής ανασκαφής
LIFO NEWSROOM