Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αρχαία πόλη 4.000 ετών στην ιρακινή έρημο

Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αρχαία πόλη 4.000 ετών στην ιρακινή έρημο Facebook Twitter
Η Οικία του Αβραάμ στην έρημο του νότιου Ιρακ. Φωτο: Aziz1005
0

Δέκα ομάδες από διεθνή πανεπιστήμια δουλεύουν στο νότιο Ιράκ και θα συνεχίσουν από τον Οκτώβριο τις ανασκαφές τους πάνω στη νέα ανακάλυψη που βρίσκεται στο στο Dhi Qar, όπου φιλοξενούνται πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων ναών ζιγκουράτ, αρχαίων τάφων και της λεγόμενης Οικίας του Αβραάμ.

Ο αρχαίος αστικός οικισμός που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα προ-Βαβυλωνιακά χρόνια αποκαλύφθηκε σε μια έρημο στο νότιο Ιράκ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων της Μέσης Ανατολής Al-Monitor, μια ομάδα Ρώσων αρχαιολόγων και Ιρακινών συναδέλφων τους πραγματοποίησε την ανακάλυψη στις 24 Ιουνίου στην περιοχή Tell Duhaila στο Κυβερνείο Dhi Qar, περίπου 30 χλμ. από την αρχαία πόλη Ουρ.

Το εύρημα εντάσσεται σε μια λίστα με περισσότερους από 1.200 αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή - μερικοί από τους οποίους δεν έχουν ανασκαφεί ακόμη - σε αυτό που κάποτε ήταν μέρος του δέλτα της Μεσοποταμίας, που συχνά αναφέρεται ως "το λίκνο του πολιτισμού".

Σύμφωνα με τις αρχικές εικασίες, η πόλη θα μπορούσε να είναι η πρωτεύουσα ενός κράτους που ιδρύθηκε μετά την πολιτική κατάρρευση στα τέλη της αρχαίας Βαβυλωνιακής εποχής [γύρω στα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.], η οποία προκάλεσε τη συστηματική καταστροφή της αστικής ζωής του πολιτισμού των Σουμερίων, δήλωσε στο Al-Monitor ο επικεφαλής της ρωσικής ανασκαφής, Alexei Jankowski-Diakonoff. Η ομάδα ξεκίνησε την έρευνά της στην περιοχή το 2019.

Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αρχαία πόλη 4.000 ετών στην ιρακινή έρημο Facebook Twitter
Μεταξύ των ευρημάτων είναι και τα ερείπια ενός αρχαίου φούρνου. © Institute of Archeology of the Russian Academy of Sciences

Τα αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν περιλαμβάνουν μια οξειδωμένη κεφαλή βέλους, ίχνη από σόμπες και αγάλματα καμήλας από πηλό που χρονολογούνται από την πρώιμη εποχή του Σιδήρου. Μιλώντας για τη σημασία της περιοχής, ο Jankowski-Diakonoff λέει ότι "αποκαλύπτει την πρώτη ανάπτυξη στη γεωργία χρησιμοποιώντας λάσπη της Μεσοποταμίας" προσθέτοντας ότι "περιέχει υπολείμματα του υλικού από την περίοδο που προηγήθηκε της εμφάνισης του Σουμέριου πολιτισμού".

Ο Jankowski-Diakonoff αναφέρει επίσης ότι περαιτέρω έρευνα στον ιστότοπο μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψει αντικείμενα με σφηνοειδή γραφή τα οποία θα ήταν "εξαιρετικά σημαντικά". Από τον Οκτώβριο, ομάδες από διεθνή πανεπιστήμια και μουσεία, συμπεριλαμβανομένων 10 ιταλικών, αμερικανικών, γαλλικών, βρετανικών και ρωσικών αποστολών, έχουν προγραμματίσει να εξερευνήσουν την τεράστια περιοχή του Dhi Qar.

Ο Amer Abdel Razak, διευθυντής αρχαιοτήτων στο Dhi Qar, δήλωσε στο Al-Monitor ότι η περιοχή είχε ανακαλυφθεί και καταχωρηθεί στο Τμήμα Αρχαιοτήτων του Dhi Qar ως "εξαιρετικά σημαντικός αρχαιολογικός χώρος" πριν από την άφιξη της ρωσικής ομάδας στο Ιράκ. Ωστόσο, χωρίς χρηματοδότηση και υποστήριξη από την ιρακινή κυβέρνηση, εναπόκειται συχνά στους ξένους αρχαιολόγους να ανασκάπτουν τη γη.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Πολιτισμός / «Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Η ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη Shao Yihui, καταγράφει τη ζωή τριών γυναικών στη Σαγκάη, μέσα από ιστορίες που αναδεικνύουν τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση
LIFO NEWSROOM
Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM