Οι νέες εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ στην Αθήνα και την Ύδρα

Οι νέες εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ στην Αθήνα και την Ύδρα Facebook Twitter
O Γιώργος Τουρκοβασίλης, Λάμπρος (R. R. Hearse) με τη φίλη του Νάνσυ, 1984 (λεπτομέρεια)
0

Έχοντας ως αφετηρία μια εγκατάσταση έργων του Urs Fischer σε διάλογο με τις δημιουργίες εικοσιενός Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές και τεχνοτροπίες, η έκθεση Anti-Structure / Αντι-Δομή διερευνά το πεδίο των λεπτών ορίων μεταξύ τάξης και χάους, στάσης και κίνησης, δομής και αναρχίας.



Ο όρος "αντιδομή", που εισήγαγε το 1969 ο ανθρωπολόγος Victor Turner (1920–1983), μελετά την κατάσταση της βαθειάς ψυχικής και πνευματικής ταλάντευσης που χαρακτηρίζει το μεταιχμιακό στάδιο κάθε τελετής μετάβασης, έναν ενδιάμεσο χώρο κατακλυσμένο από ένταση, παραδοξότητα και δράμα, όπου οι "δομικές ιεραρχίες ισοπεδώνονται ή αντιστρέφονται". Ενώ η κυρίαρχη άποψη της εποχής ήταν ότι μια τέτοιου είδους διάλυση οδηγεί σε σύγχυση και ανομία, ο Turner διέκρινε πως σε τέτοιες περιόδους αποδόμησης ο πολιτισμός στην πραγματικότητα επανεκκινεί και αναδύονται νέα σύμβολα και πρότυπα.



Δεν είναι ασύνηθες να βρει κανείς τέτοιες εστίες σχεδόν μυστικιστικής καινοτομίας να σιγοβράζουν υπόγεια, στο γόνιμο περιθώριο της κανονικότητας. Σε αυτούς τους μακρινούς τόπους αγνώστων και εξόριστων είναι που υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ρηξικέλευθη σκέψη και αλλόκοτες ιδέες. Ιδέες, οι οποίες όταν και αν ωριμάσουν, έχουν τη δύναμη είτε να κατευθύνουν είτε να αλλάξουν ριζικά το κατεστημένο.


Η έκθεση Anti-Structure / Αντι-Δομή περιλαμβάνει έργα των Urs Fischer, Διοχάντης, Ανδρέα Εμπειρίκου, Τάκη Ζενέτου, Γιώργου Λάππα, Τόνυ Μουσουλίδη, Παντελή Ξαγοράρη, Μαρίνας Ξενοφώντος, Σωτήριου Κοτούλα, Ντόρας Οικονόμου, Αλίκης Παναγιωτοπούλου, Ραλλούς Παναγιώτου, Χριστόδουλου Παναγιώτου, Ναυσικάς Πάστρα, Γεωργίας Σαγρή, Λουκά Σαμαρά, Χριστιάνας Σούλου, Τάκη, Θανάση Τότσικα, Ίριδας Τουλιάτου, Γιώργου Τουρκοβασίλη και Γιαννούλη Χαλεπά.

Anti-Structure / Αντι-Δομή

2 Ιουνίου – 27 Οκτωβρίου 2021

* Ακολουθώντας τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας, δεν θα πραγματοποιηθούν εγκαίνεια *
 

Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ

Φιλελλήνων 11 & Εμμ. Παππά, Νέα Ιωνία 142 34
 

Επιμέλεια έκθεσης: Ανδρέας Μελάς
 

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη & Πέμπτη 12:00–20:00

Οι νέες εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ στην Αθήνα και την Ύδρα Facebook Twitter
Kaari Upson, False Foot (Dakis left Donkey right), 2021

The Greek Gift

22 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2021

* Ακολουθώντας τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας, δεν θα πραγματοποιηθούν εγκαίνεια *
 

'Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ, Σφαγεία Ύδρας
 

Συντονισμός έκθεσης: Massimiliano Gioni


Μετά την αναβολή του project του Jeff Koons για τον χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα παλιά Σφαγεία της Ύδρας, λόγω της πανδημίας, μια ομάδα καλλιτεχνών και φίλων του Δάκη Ιωάννου και του Ιδρύματος μαζεύτηκαν για να οργανώσουν στα γρήγορα μια μικρή ομαδική έκθεση. Η παρουσίαση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα προσωπογραφία του συλλέκτη και μια μικρογραφική επισκόπηση της συλλογής του.


 
Η έκθεση The Greek Gift, υπό τον συντονισμό του Massimiliano Gioni, συγκεντρώνει μια σειρά από νέα και παλαιότερα έργα μαζί με objets trouvés και τις αυθόρμητες ανταποκρίσεις διαφόρων καλλιτεχνών που διατηρούν μακρόχρονες σχέσεις με τον Δάκη Ιωάννου και το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ. Η μικρή αυτή έκθεση, εν μέρει 'ντιβερτιμέντο' και εν μέρει συλλογικό εγχείρημα, παίρνει τον τίτλο της από τη σκακιστική τεχνική που είναι γνωστή ως “Greek gift sacrifice.” Η κίνηση αυτή, κατά την οποία ο παίκτης θυσιάζει έναν αξιωματικό για να κάνει ματ, θεωρείται ότι ονομάστηκε έτσι από τον μυθικό Δούρειο Ίππο που δώρισαν οι Αχαιοί στην πόλη της Τροίας. Όπως και κάθε δώρο, συνιστά ένα περίπλοκο μίγμα γενναιοδωρίας και υπολογισμού. 



Σαν σε μια παρτίδα σκακιού, διάφοροι καλλιτέχνες κλήθηκαν να "κάνουν μια κίνηση" επιλέγοντας έργα και αντικείμενα από τη συλλογή. Ως απάντηση, οι Ιωάννου και Gioni διάλεξαν άλλα κομμάτια. Λειτουργώντας εν πολλοίς σαν ένα σουρεαλιστικό «exquisite corpse», η έκθεση πυροδοτεί μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων ανάμεσα στα έργα — ένα ντόμινο από έντονες εγγύτητες.


Η έκθεση The Greek Gift περιλαμβάνει έργα και αντικείμενα τέχνης κατασκευής ή επιλογής των Pawel Althamer, Matthew Barney & Elizabeth Peyton, Ashley Bickerton, Kerstin Brätsch, Louise Bourgeois, Maurizio Cattelan, George Condo, William Copley, Roberto Cuoghi, Nathalie Djurberg, Marcel Duchamp, Urs Fischer, Robert Gober, Jenny Holzer, Dakis Joannou, Jeff Koons, Paul McCarthy & Mike Kelley, Tim Noble & Sue Webster, Chris Ofili, Seth Price, Charles Ray, David Shrigley, Josh Smith, Kiki Smith, Χριστιάνας Σούλου, Kaari Upson, Andra Ursuta, Meyer Vaisman, Nari Ward, Christopher Wool, Chen Zhen, Jakub Julian Ziolkowski, ανώνυμων καλλιτεχνών και άλλων που θα ανακοινωθούν σύντομα.



Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά 11:00–13:00 & 19:00–22:00

Τρίτη κλειστά
 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ