Double-Blind, Γιάννης Βαρελάς
Τhe Βreeder, 18/3-29/5
Η γκαλερί The Breeder εγκαινιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Γιάννη Βαρελά με τίτλο «Double-Blind», στην οποία ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει εκτενή «ψυχολογικά τοπία»: ένα νέο σώμα δουλειάς που περιλαμβάνει έργα σε καμβά και σε χαρτί, εγκαταστάσεις, γλυπτά και video works.
Διερχoμενοι / Επτά Πύλες, Γιώργος Ξένος
Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έως 31/5
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φιλοξενεί τις εικαστικές εγκαταστάσεις «Διερχόμενοι» και «Επτά Πύλες» του διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού Γιώργου Ξένου. Εκατόν είκοσι ανθρώπινα περιγράμματα από σίδηρο περιμένουν τους επισκέπτες έως τις 31/5 στα Φυτεμένα Δώματα και στα Νότια Μονοπάτια του Πάρκου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι «Διερχόμενοι», οι υψιτενείς αυτές φιγούρες (200x80 εκ.), «είναι μια λιτανεία ηρωικών μορφών έτοιμων “Πύλες πόλεων περήσειν”», όπως σημειώνει ο δημιουργός τους. Σε άλλο σημείο του ΚΠΣΙΝ, στα Νότια Μονοπάτια, θα στηθούν οι «Επτά Πύλες», μία ακόμα πολύσημη εγκατάσταση από σίδηρο. Από την επτάπυλη Θήβα της αρχαίας τραγωδίας ως τις σημερινές πύλες εισόδου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, οι πύλες αυτής της εγκατάστασης «μιλούν» με τον τρόπο τους για ζητήματα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Η πύλη είναι όριο, αλλά την ίδια στιγμή και άνοιγμα, όπως η Επανάσταση του 1821, που σηματοδότησε το τέλος 400 χρόνων δοκιμασίας του ελληνισμού και ταυτόχρονα το άνοιγμα, την είσοδό του, στη νεότερη Ιστορία του.
Κηπουρική
Ζoumboulakis Galleries, έως 27/3
Ανταποκρινόμενη στον πιο καρποφόρο και μεταλλαγμένο χειμώνα της γενιάς μας, η γκαλερί Ζουμπουλάκη δημιουργεί τον πρώτο εσωτερικό βοτανικό κήπο στο κέντρο της Αθήνας. Μια σουρεαλιστική προσέγγιση της τρέχουσας πραγματικότητας στην Αθήνα και του χειμώνα που δεν ήρθε ποτέ. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες-κηπουροί: Διαμαντής Αϊδίνης, Μίλτος Γκολέμας, Γιώργος Γυπαράκης, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Λαμπριλένα Κωνσταντέλου, Τίμοθυ Λασκαράτος, Γιώργος Μαραζιώτης, Αχιλλέας Παπακώστας, Στέφανος Ρόκος, Μυρτώ Σταμπούλου, Νίκος Τρανός, Μαρία Φιλοπούλου, Δέσποινα Φλέσσα, ΦΥΤΑ, Roman Cadilhon, Lea Collet & Marios Stamatis, Bryony Dunne, Georgia Fambris, Melina Mosland. Συνεπιμέλεια: Γεωργία Λιάπη & Οι κηπουροί της γκαλερί Ζουμπουλάκη.
www.zoumboulakis.gr, [email protected]
Η γυναiκα στην Επανάσταση του 1821
Ίδρυμα εικαστικών τεχνών & μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, 23/3-31/10
Το πνεύμα του φιλελληνισμού και το αξεπέραστο ηρωικό ανάστημα της Ελληνίδας στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 μέσα από τα αριστουργήματα της περίφημης Συλλογής του Μιχάλη και της Δήμητρας Βαρκαράκη. Πρόκειται για έργα που μας διδάσκουν την ιστορία μας, τον πόνο και τον ηρωισμό της γυναίκας, άλλοτε ως μάνας και άλλοτε ως συμβόλου θυσίας. Από τα περίφημα έργα «Η Ελληνίδα μάνα με το νεκρό παιδί της» στο πρώτο μισό του δέκατου ένατου αιώνα και την «Αρπαγή Ελληνίδας» του Louise Vallot έως τις «Ελληνίδες που προσεύχονται στην Παναγιά για να τις προστατεύσει στη διάρκεια μιας μάχης» του Ary Scheffer και τις «Σουλιώτισσες στη μάχη», που αποδίδονται στον Κωνσταντίνο Ιατρά, αποκαλύπτεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της γυναίκας του 1821. Επιμέλεια έκθεσης: Φανή Μαρία Τσιγκάκου.
https://thf.gr, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 210 3611206
Boyd Webb
Γκαλερί Βernier/Εliades, έως 21/3
Στην ατομική του έκθεση ο Νεοζηλανδός καλλιτέχνης Boyd Webb, επηρεασμένος από τις υποδείξεις της εννοιακής και μετα-μινιμαλιστικής τέχνης της δεκαετίας του 1970, δημιουργεί αρχικά εγκαταστάσεις, γλυπτά και κινηματογραφικά έργα για να εστιάσει τελικά στη φωτογραφία, που από πολύ νωρίς καταλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δουλειά του. Εμπνεόμενος από την επιστήμη, κατασκευάζει ο ίδιος τεχνητούς κόσμους με μακροκοσμικές και μικροκοσμικές προεκτάσεις. Με αξιοσημείωτη οικονομία μέσων δημιουργεί «θεατρικά σκηνικά» μέσα στα οποία οι συχνά απομονωμένοι χαρακτήρες του αγωνίζονται να προσπελάσουν τα εμπόδια που τους θέτει ο καλλιτέχνης.
Ο μυστικός μας κήπος, 2010-2021, Γιώργος Τζάνερης
Genesis Gallery
Ο Γιώργος Τζάνερης και η Genesis Gallery γιορτάζουν τα έντεκα χρόνια λειτουργίας της γκαλερί με μια μεγάλη διαδικτυακή ομαδική έκθεση σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού. Η φετινή θεματική ανοίγει ένα νοητό παράθυρο στους μικρούς ατομικούς έγκλειστους κήπους του καθενός μας, στέλνοντας μήνυμα ομορφιάς, επιμονής και συνέργειας. Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αθηνά Χατζή, Αλέκος Αμφιλόχιος, Ανδρέας Γεωργιάδης, Άννα Αμπαριώτου, Άννα Αχιλλέως Stäubli, Άννα Ζαννάρα, Αννίτα Καλημέρη, Άντα Πετρανάκη, Αντώνης Σκαμπαβίριας, Αποστόλης Ιτσκούδης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος, Βασίλης Γαρυφαλλάκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Βασίλης Λιαούρης, Γεύσω Παπαδάκη, Γιάννης Δημητράκης, Γιάννης Ξανθούλης, Γιάννης Πετρής, Γιώργος Λουλούδης, Γιώργος Σαλταφέρος, Γκέντση Ρούτσης, Δικαία Δεσποτάκη, Εβίτα Καννέλου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Ιωσηφίνα Κοσμά, Κατερίνα Πέτρουλα, Κατερίνα Τσεμπελή, Κυριακή Μαυρογεώργη, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Κωνσταντίνος Μάσσος, Κώστας Λάκης, Κώστας Παπαβλασόπουλος, Λένα Ταταρίδα, Λίλα Μαδούρου, Μαίρη Γαλάνη Κρητικού, Μαίρη Νταγιαντά, Μαρία Γιαννίκου, Μάριος Βουτσινάς, Μάρκος Μπλάτσιος, Μηνάς Καμπιτάκης, Νίκος Γαβαλάς, Νίκος Κιτμερίδης, Νίκος Σίσκος, Πάβλος Χαμπίδης, Παναγιώτης Μαρίνης, Πέτρος Ματζάκος, Ρόιλα Μπουζέα, Σοφία-Ρόζυ Κοσμίδου, Σπύρος Κολόμβος, Στάθης Φώτης, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Χριστίνα Δάρρα, Chrys Roboras.
Τα έργα της έκθεσης «Ο μυστικός μας κήπος» θα αναρτηθούν στα social media (Facebook, Instagram, LinkedIn) των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, όπως και στους αντίστοιχους λογαριασμούς της Genesis Gallery και της επιμελήτριας της έκθεσης. Για περισσότερες πληροφορίες και τον κατάλογο με όλα τα έργα της έκθεσης: [email protected]
Υπαίθρια έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
έως τον Απρίλιο
Μια ξεχωριστή έκθεση μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1821 διοργανώνουν, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο δήμος Αθηναίων. Πίνακες με πρόσωπα γνωστά και άγνωστα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας που ζωγράφισε ο διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου, Benjamin Mary, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης και άλλοι, φυσιογνωμίες επωνύμων και ανωνύμων, διασώζονται ως μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας.
Εθνικός Κήπος
Carnival - Behind the masks
Γκαλερί Σκουφά, έως 22/3
Η ομαδική έκθεση «Carnival - Βehind the masks» επιχειρεί να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του καρναβαλιού, την εορταστική διάθεση, το γκροτέσκο, την έκπληξη και το στοιχείο της μεταμφίεσης που παραδοσιακά συνοδεύουν τις Απόκριες. Παράλληλα με μια σειρά παλαιότερων έργων του Γιάννη Μόραλη, φιλοτεχνημένων ειδικά για το αποκριάτικο πάρτι στην οικία του Μαρίνου Καλλιγά στην Κηφισιά το 1952, δύο σχέδια του Μίνωα Αργυράκη από το 1972, οπότε βρισκόταν στο Παρίσι, και έναν φορητό δίσκο του Σπύρου Βασιλείου με την παράσταση Το καρναβάλι στην Αθήνα (1981), οι συμμετέχοντας καλλιτέχνες παρουσιάζουν χάρτινες αποκριάτικες μάσκες: Μίνως Αργυράκης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Σπύρος Βασιλείου, Ειρήνη Κανά, Ελένη Κρίκκη, Αντώνης Κυριακούλης, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Θανάσης Λάλας, Χάρης Λάμπερτ, Τάσος Μαντζαβίνος, Στέλλα Μελετοπούλου, Άγγελος Μεργές, Γιάννης Μόραλης, Ντίμη Μπιτσάκου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Δημήτρης Ντόκος, Τάσος Παυλόπουλος, Βασίλης Πέρρος, Στάθης Πετρόπουλος, Βίκη Σταματοπούλου, Αμαλία Σωτηροπούλου, Patrick Rubinstein, Marwan Chamaa.
www.skoufagallery.gr, [email protected], 210 3643025 & 210 3603541
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.