Μία τοιχογραφία 3.200 ετών ταυτοποίησαν αρχαιολόγοι στο βόρειο Περού στην οποία απεικονίζεται μία θεότητα με τη μορφή αράχνης που εικάζεται ότι σχετίζεται με τη βροχή και τη γονιμότητα.
Η τοιχογραφία που βρίσκεται σε εξωτερικό τοίχο ενός αρχαίου ναού από πλίθες διαστάσεων 15Χ5 μέτρων, στην επαρχία Βιτρού της περιοχής Λα Λιμπερτάδ του Περού, ανακαλύφθηκε αρχικά πέρυσι αφού μεγάλο μέρος του χώρου καταστράφηκε από αγρότες που επέκτειναν τις φυτείες με αβοκάντο και ζαχαροκάλαμο.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ιερό χτίστηκε κατά τα χρόνια που άνθισε ο προκολομβιανός πολιτισμός Cupisnique (1500 – 500 πΧ) κατά μήκος της βόρειας ακτής του Περού. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Régulo Franco Jordán η στρατηγική τοποθεσία του ιερού κοντά σε ποταμό οδήγησε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στις θεότητες του νερού.
«Αυτό που βρίσκεται εδώ είναι ένα ιερό το οποίο, πριν από χιλιάδες χρόνια, αποτελούσε τελετουργικό», δήλωσε στην εφημερίδα La República του Περού. «Η αράχνη στο ιερό – που συνδέεται με το νερό - ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό ζώο στους προ-ισπανικούς πολιτισμούς», ανέφερε σημειώνοντας ότι είναι πιθανή η πραγματοποίηση μιας ειδικής, ιερής τελετής νερού μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, όταν οι βροχές «κατέβαιναν» από τις υψηλότερες περιοχές.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, περίπου το 60% της τοποθεσίας, που βρίσκεται 500 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα, καταστράφηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν οι αγρότες στην περιοχή χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα για να επεκτείνουν τις καλλιέργειες τους.
Ο Jordán ονόμασε τον ναό «Tomabalito» καθώς βρίσκεται κοντά σε αρχαιολογικό χώρο που έχει γίνει γνωστός ως «El Castillo de Tomabal». Σύμφωνα με τον ίδιο η ανακάλυψη θα καλυφθεί έως ότου τελειώσει η πανδημία ώστε να μπορέσει να διερευνηθεί σωστά.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο ένα τεράστιο γεωγλυφικό γάτας, που είχε δημιουργηθεί σε μία πλαγιά πριν από 2.000 χρόνια, ανακαλύφθηκε στο νότιο κομμάτι της χώρας. Το γεωγλυφικό εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε μία περιοχή όπου αποτελούσε ήδη δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Με πληροφορίες από Guardian