Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ιδιωτικές Δραματικές Σχολές με αίτημα να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα 85/2023.
Οι καλλιτέχνες διαμαρτύρονται ότι με το προεδρικό διάταγμα εξομοιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με αυτά των κατόχων απολυτηρίων του Λυκείου, στον τομέα της σταδιοδρομίας στο Δημόσιο.
Η αναστάτωση στον καλλιτεχνικό κόσμο είναι διάχυτη. Υπό παραίτηση τελεί, το σύνολο των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου αν δεν τροποποιηθεί το προεδρικό διάταγμα. Αύριο λόγω της απεργίας του ΣΕΗ ακυρώθηκαν παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.
Δραματικές σχολές: Το προεδρικό διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 16 του συντάγματος
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ΣτΕ προσέφυγαν 18 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού και ζητούν να ακυρωθούν τα άρθρα 4 και 5 του Προεδρικού Διατάγματος με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (προσοντολόγιο - κλαδολόγιο) ως προς το σκέλος εκείνο που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Λυκείου.
Στην αίτηση ακύρωσής τους υποστηρίζουν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση. Θεωρούν ότι υπήγαγε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ διατείνονται επιπροσθέτως ότι το εν λόγω ΠΔ προσκρούει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων (άρθρο 45 ΣΛΕΕ) και της ελεύθερης εγκατάστασης (άρθρο 43 ΣΛΕΕ), αλλά και στην Ευρωπαϊκό οδηγία (2005/36/ΕΚ) για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, όπως και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Εκπαίδευσης.
Οικονόμου: Έχει αποσυρθεί από το Προεδρικό διάταγμα αυτό «που ενοχλούσε τους καλλιτέχνες»
Σχετικά με το θέμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης απάντησε σήμερα κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Επισήμανε πως ήδη έχει αποσυρθεί από το Προεδρικό διάταγμα αυτό «που ενοχλούσε τους καλλιτέχνες».
«Αφορούσε την δυνατότητα που είχαν οι καλλιτέχνες ανεξάρτητα από τις καλλιτεχνικές σπουδές τους, αν ήθελαν να διοριστούν σε μια θέση πχ γραμματέως ή κλητήρα στον Δημόσιο τομέα, ο διορισμός να γίνεται με βάση τα προσόντα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης» υπογράμμισε και ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε θέμα υποτίμησης των καλλιτεχνικών τους προσόντων
«Αυτό που γίνεται για πρώτη φορά είναι να υπάρξει εξορθολογισμός των αμοιβών τους στους ΟΤΑ, να εξαιρεθούν από το ενιαίο μισθολόγιο και να αμείβονται όπως πρέπει να αμείβονται» πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμη ότι: «Ξεκινάει ένας διάλογος για τα ζητήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Διάλογος που θα οδηγήσει και στην ίδρυση Ανώτατης Σχολής στο άμεσο μέλλον, αφού ληφθούν υπόψιν όλες οι παράμετροι και θα φέρει σε μια ισορροπία διάφορες παραμέτρους μια δύσκολης εξίσωσης»
Τέλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση λέγοντας πως «από διάφορες πολιτικές φωνές επικρατεί υποκρισία».