Για πρώτη φορά, ηθοποιός με ειδικές ανάγκες θα πρωταγωνιστήσει ως Ριχάρδος Γ' , σε μια νέα παραγωγή της Royal Shakespeare Company.
Για τον Άρθουρ Χιούζ, είναι ένα «όνειρο που έγινε πραγματικότητα», αν και η πρώτη του αντίδραση ήταν η δυσπιστία.
«Είναι ένας ρόλος που πάντα ήθελα να παίξω, είναι ένας πολύ περίπλοκος ρόλος και είναι το μεγαλύτερο πράγμα που έχω κάνει», είπε ο 30χρονος Χιούζ.
Εν μέσω συζήτησης σχετικά με το εάν οι ηθοποιοί χρειάζονται βιωματική εμπειρία για να δώσουν βάθος και αυθεντικότητα σε ορισμένους ρόλους, ο Χιούζ λέει πως «Όταν ηθοποιοί που έχουν σωματική ικανότητα, υποδύονται τον Ριχάρδο, υπάρχει ένα θέμα του πώς να απεικονίσει την αναπηρία του, πώς να μπει στον ρόλο.
»Με μένα, όταν βγαίνω στη σκηνή, είναι εντελώς προφανές ότι έχω μια αναπηρία. Δεν μπορώ να το κρύψω. Υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό αμέσως, πριν καν ανοίξω το στόμα μου».
Το να δίνουν χαρακτήρες με αναπηρία σε ηθοποιούς χωρίς κάποια αναπηρία, είναι «προβληματικό από πολλές απόψεις» λέει. Ωστόσο διευκρινίζει ότι αυτό «Δεν σημαίνει ότι αυτοί οι δεν μπορούν ποτέ να παίξουν αυτούς τους ρόλους. Αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δείξουμε σωστά αυτή τη βιωματική εμπειρία».
Ο Χιουζ γεννήθηκε με μια σπάνια πάθηση γνωστή που σχετίζεται με τη δυσπλασία, η οποία επηρεάζει έναν στους 30.000 ανθρώπους. Δεν έχει αντίχειρα στο δεξί του χέρι και ο δεξιός καρπός του είναι παραμορφωμένος. Προσδιορίζεται ως «διαφορετικό άκρο».
Ο Ριχάρδος Γ', που απεικονίστηκε από τον Σαίξπηρ περισσότερα από 100 χρόνια μετά τον θάνατό του ως άσχημος καμπούρης, στην πραγματικότητα υπέφερε από σκολίωση. Όταν ανακαλύφθηκε ο σκελετός του κάτω από ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του Λέστερ πριν από 10 χρόνια, οι παραμορφωμένοι σπόνδυλοι του επιβεβαίωσαν τις εικασίες.
Ο Ριχάρδος Γ' ανέβηκε στο θρόνο το 1483 και αφού έστειλε τους ανιψιούς του, τους γιους του βασιλιά Εδουάρδου Δ', στον Πύργο του Λονδίνου. Τα παιδιά δολοφονήθηκαν αργότερα, προφανώς με εντολή του. Εκείνος βασίλεψε για μόλις 26 μήνες πριν σκοτωθεί στη μάχη του Μπόσγουορθ Φιλντ κατά τη διάρκεια των Πολέμων των Ρόδων.
Σε σκηνοθεσία του Γκρέγκορι Ντόραν, το ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ θα ανοίξει στο θέατρο της εταιρείας στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον τον Ιούνιο.
«Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι για ηθοποιούς με αναπηρία. Για αληθινή αναπαράσταση, πρέπει να έχουμε κορυφαίους ηθοποιούς με ειδικές ανάγκες που λένε ιστορίες για την αναπηρία και όχι μόνο» λέει ο Χιούζ.
Το RSC έχει συμπεριλάβει ηθοποιούς με αναπηρία στο παρελθόν. Μεταξύ αυτών η Charlotte Arrowsmith, που αναγνωρίζεται ως κωφή και χρησιμοποιεί τη νοηματική γλώσσα, η Karina Jones, που έχει προβλήματα όρασης και η Amy Trigg, που χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι.
Φέτος, το RSC συνεργάζεται και με το TikTok, προσφέροντας εισιτήρια 10 λιρών για όλες τις παραγωγές του σε νέους και νέες ηλικίας 14 έως 25 ετών, με στόχο να αναπτύξει «μια διαρκή δέσμευση και αγάπη για το θέατρο και τις ζωντανές παραστάσεις και ένα διαφορετικό κοινό μέλλοντος».
Η Erica Whyman, εν ενεργεία καλλιτεχνική διευθύντρια του RSC, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί «στη συνεργασία, την ένταξη και τη δικαιοσύνη».
Με πληροφορίες του Guardian