ΣΕΑ κατά Μενδώνη: «Επίθεση στην ελευθερία λόγου η απόφαση για "έξωση" από την ιστορική έδρα»

ΣΕΑ κατά Μενδώνη: «Επίθεση στην ελευθερία λόγου η απόφαση για έξωση για "έξωση" από την ιστορική του έδρα». Facebook Twitter
0

Για «επίθεση στην ελευθερία λόγου και τη συνδικαλιστική ελευθερία» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ, μετά την ανάκληση της απόφασης παραχώρησης κτιρίου του ΥΠΠΟ στο σωματείο, με υπογραφή της υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Συγκεκριμένα σε σημερινή ομόφωνη ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων μιλάει για «Επίθεση στην ελευθερία λόγου και τη συνδικαλιστική ελευθερία» που «συνιστά η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού για "έξωση" του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από την ιστορική του έδρα».

Η ανακοίνωση αφορά στην «ανάκληση παραχώρησης χρήσης ακινήτου επί της οδού Ερμού 134 - 136, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου/Υπουργείου Πολιτισμού, στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, που εξέδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την Παρασκευή 11/8, με ισχύ από 10/10/23.

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας πως «Το έωλο νομικό σκέλος της απόφασης θα αναλυθεί σε επικείμενή μας τοποθέτηση και στις νομικές ενέργειες του ΣΕΑ που θα ακολουθήσουν. Η ουσία όμως είναι αλλού: είναι σαφές ότι τα "επιχειρήματα" που επικαλείται η υπουργός στην απόφασή της είναι απολύτως προσχηματικά, καθώς κατ' ουσίαν επιχειρεί να επιβάλει λογοκρισία στο συνδικαλιστικό και επιστημονικό όργανο των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υποδεικνύοντάς του ποιες δράσεις είναι "συμβατές" με την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης και ποιες όχι».

Ο ΣΕΑ καλεί «τα σωματεία του ΥΠΠΟ, την ΠΟΕ ΥΠΠΟ και την ΑΔΕΔΥ, που επίσης χρησιμοποιούν κτίρια παραχωρημένα από το ΥΠΠΟ, να σταθούν στο πλευρό μας», καθώς και «όλα τα σωματεία και τα κόμματα της Βουλής να πάρουν θέση για την επίθεση στην ελευθερία του συνδικαλισμού. Καλούμε όλους τους πολίτες και τους φορείς που έχουν φιλοξενηθεί στον χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όλους τους πολίτες και τους φορείς με τους οποίους έχουμε παλέψει μαζί, να συμπαρασταθούν στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητώντας την ανάκληση της απόφασης, με ψηφίσματα, κείμενα υπογραφών και με συμμετοχή στις εκδηλώσεις συμπαράστασης που θα ανακοινώσει ο ΣΕΑ, εν όψει και της προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια για την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης».

ΥΠΠΟ: Η παραχώρηση και η ανάκληση

Υπενθυμίζεται ότι χθες με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ανακλήθηκε η απόφαση βάσει της οποίας είχε παραχωρηθεί το συγκεκριμένο κτίριο επί της οδού Ερμού134-136 στο Σ.Ε.Α.. Αφορμή, της ανάκλησης της απόφασης ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του για το ναυάγιο της Πύλου που είχε ως επακόλουθο την αυστηρή επιστολή της υπουργού στο σωματείο.

Η Λίνα Μενδώνη κάλεσε δε, το σωματείο σε διαπραγμάτευση για την ενδεχόμενη παραχώρηση άλλου κτιρίου.

Όλα ξεκίνησαν με ένα άρθρο του δημοσιογράφου των «Νέων» Γιώργου Παπαχρήστου το οποίο περιέγραφε με καθόλου κολακευτικά λόγια, το πλαίσιο και το περιεχόμενο εκδήλωσης για το ναυάγιο της Πύλου που φιλοξενήθηκε στον κήπο του ΣΕΑ.

Το τελευταίο ήταν που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις και εξώδικο προς τον δημοσιογράφο, αναφορικά με το «ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα» στη στήλη του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 22 Ιουλίου, βάσει του οποίου και σύμφωνα πάντα με τα μέλη του ΣΕΑ, προτρέπει «έμμεσα και άμεσα» το υπουργείο Πολιτισμού να άρει την παραχώρηση του επί της οδού Ερμού κτηρίου του, με στόχο να πληγεί τόσο ο Σύλλογος όσο και τα μέλη του.

Το επίμαχο δημοσίευμα που οδήγησε στην ανάκληση του ΥΠΠΟ

«Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στον κήπο (!!) του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε ως θέμα «Δικαιοσύνη στο έγκλημα της Πύλου». Μετείχαν δε μερικές προσωπικότητες του χώρου των αλληλέγγυων και των δικαιωματιστών, του τύπου Ιάσων Αποστολόπουλος, Κατερίνα Μάτσα, Μαρία Λουκά, Μαρία Παπαμηνά κ.ά. Εκτός από τις εισηγήσεις, υπήρχαν και μαρτυρίες προσφύγων - όλα στην κατεύθυνση των ευθυνών αφενός της Ελλάδας για τη σκληρή στάση που τηρεί στο θέμα του Μεταναστευτικού, και αφετέρου, του βραχίονά της, που είναι το Λιμενικό.

Ως εδώ κανένα πρόβλημα, έχουν γίνει και στο παρελθόν ανάλογες εκδηλώσεις, και προφανώς θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον. Το μόνο θέμα, που εγώ επιθυμώ να θίξω, είναι το γιατί στον συγκεκριμένο χώρο η εκδήλωση. Ο χώρος αυτός περιβάλλει ένα υπέροχο νεοκλασικό ακριβώς δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, και το έχει παραχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού στους αρχαιολόγους, προκειμένου να στεγάσουν τα γραφεία τους, και ενδεχομένως και τις επιστημονικές τους αναζητήσεις.

Άπτεται του πλέγματος των δραστηριοτήτων των μελών του Συλλόγου, η εκδήλωση αυτή; Νομίζω πως όχι. Άρα το επόμενο ερώτημα που τίθεται, και αφορά πλέον το υπουργείο Πολιτισμού, είναι, αν ο Σύλλογος έχει το δικαίωμα από τη σύμβαση παραχώρησης να τον διαθέτει για εκδηλώσεις, και έναντι ποιου τιμήματος. Διότι αν είναι έτσι, και κυκλοφορήσει το «νέο», νομίζω ότι όλο και κάποιοι αρχαιολάτρες θα βρεθούν για να παραθέσουν ένα κοκτέιλ δίπλα στο περίφημο νεκροταφείο της Αρχαίας Αθήνας...

Ξεχαρβάλωμα

Πρόκειται για πλάκα; Όχι ακριβώς. Πρόκειται για την αποτύπωση μιας πραγματικότητας η οποία περιγράφει το ξεχαρβάλωμα κάθε έννοιας αισθητικής και νομιμότητας στη σύγχρονη ελληνική πολιτεία. Διότι αμέσως μετά τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών, που περίπου περιέγραψαν πως η Ελλάδα θα πρέπει να ριχτεί στο πυρ το εξώτερον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ακολούθησε, παρακαλώ Live, στο οποίο συμμετείχαν τα ακόλουθα μουσικά σχήματα “Alex & STEF”, “FRANK ΡΑΝΧ”, “Μεθυσμένα ξωτικά” και ο άγνωστος σε εμένα αοιδός Βασίλης Ράλλης με το συγκρότημά του. Φυσικά υπήρχαν μικροφωνικές (στη διαπασών...), φυσικά υπήρχαν φώτα, και βεβαίως έγινε από τους συγκεντρωμένους ένα ωραιότατο, φασαριόζικο, πάρτι, να το φχαριστηθούν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, στους διπλανούς τάφους.
Αν βρίσκετε μακάβρια την αναφορά, σκεφτείτε επίσης και το άλλο, το ακόμη πιο μακάβριο: ότι το πάρτι πραγματοποιήθηκε με αφορμή το προ 40 ημερών πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου! Οι «γείτονες» άλλωστε, έχουν «φύγει» προ 2.500 ετών, οπότε το «έγκλημα» έχει παραγραφεί.

Με τα αποκαΐδια της Ανατολικής Αττικής να καπνίζουν ακόμη, και στη Μάνδρα η φωτιά να σαρώνει τα πάντα, θα περίμενε κανείς ότι η εκδήλωση θα ήταν μεταξύ συγγενών και φίλων. Αλλά όχι, ήταν ιδιαίτερα μαζική. Ποιος χάνει άλλωστε κάτι τέτοιο - καλοκαιράκι, μέσα Ιουλίου, στο πιο ωραίο μέρος του κέντρου της Αθήνας, με την Ακρόπολη κατάφωτη;

Άσε που υπήρχε και κίνητρο, η δωρεάν είσοδος. Αν και δίπλα ακριβώς στη σχετική αφίσα, υπήρχε μια περίεργη το δίχως άλλο αναφορά: «Συνεισφορά απαραίτητη».

Συνεισφορά σε χρήματα, δεν το πιστεύω, γιατί αυτό κάπως λέγεται, αν δεν κόβονται αποδείξεις. Επίσης αν αφορούν χρήματα, θέμα είναι πώς διανέμονται αυτά που διανέμονται και με ποια λογική. Υποθέτω λοιπόν ότι η «συνεισφορά» θα ήταν σε είδος. Αλλά όσο κι αν έσπασα το κεφάλι μου, δεν τα κατάφερα να προσδιορίσω σε τι ‘είδος’»...

Μπορείτε να διαβάσετε  ολόκληρη την απόφαση ΕΔΩ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια έκθεση για το Αρχείο Αλβανικής Μετανάστευσης

Πολιτισμός / Μια έκθεση για το Αρχείο Αλβανικής Μετανάστευσης

Αρχειακά τεκμήρια διαφορετικού είδους, από κρατικά έγγραφα, εφημερίδες και οπτικοακουστικό υλικό μέχρι οικογενειακές φωτογραφίες, ρούχα και αντικείμενα μιλούν για την ιστορία της Αλβανικής μετανάστευσης
LIFO NEWSROOM
Ο Σκαθαροζούμης, ένα ανατρεπτικό θρίλερ κι ένα εξαιρετικό δικαστικό δράμα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Σκαθαροζούμης, ένα ανατρεπτικό θρίλερ κι ένα εξαιρετικό δικαστικό δράμα από αύριο στους κινηματογράφους

Η επιστροφή του Τιμ Μπάρτον, η εξαιρετική «Υπόθεση Γκολντμάν» και το ανατρεπτικό «Strange Darling» ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ