Στα δικαστήρια η διαμάχη του Ριμπολόβλεφ με τον Sotheby’s- Για τι κατηγορεί τον οίκο δημοπρασιών

Στα δικαστήρια η διαμάχη του Ριμπολόβλεφ με τον Sotheby’s- Για τι κατηγορεί τον οίκο δημοπρασιών Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ξεκινά η εκδίκαση της αγωγής του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ κατά του Sotheby’s, στην οποία κατηγορεί τον οίκο δημοπρασιών πως βοήθησε έναν έμπορο τέχνης να τον ξεγελάσει ώστε να πληρώσει περισσότερα για αριστουργήματα, μεταξύ άλλων τον πίνακα «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι. 

Ο Ντμίτρι Ριμπλόβλεφ κατηγορεί τον οίκο δημοπρασιών πως «φούσκωσε» την εκτιμώμενη αξία των έργων για τα οποία είχε εκφράσει ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων δημιουργίες των Γκούσταφ Κλιμτ, Αμεντέο Μοντιλιάνι και Ρενέ Μαγκρίτ. 

Ο 57χρονος- που έχει περιουσία 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο 180ος στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο- δαπάνησε περίπου 2 δισ. από το 2002 έως το 2014 για να αποκτήσει μια τεράστια «παγκοσμίου επιπέδου συλλογή έργων τέχνης», η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ανρί ντε Τουλούζ- Λοτρέκ και Ανρί Ματίς.  

Όμως, σύμφωνα με δικαστή της Νέας Υόρκης που έχει αναλάβει την υπόθεση, ο Ριμπολόβλεφ και οι σύμβουλοί του «αργότερα ανακάλυψαν πως τους εξαπάτησε ο Ιβ Μπουβιέ- ένας έμπορος τέχνης που βοήθησε να αποκτήσει τα έργα τέχνης. Πρώτα αγόραζε ο ίδιος τα έργα και στη συνέχεια χρέωνε ακόμη και δεκάδες εκατομμύρια περισσότερα για να του τα πουλήσει». 

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Μετά τον διακανονισμό με τον Μπουβιέ, η αγωγή στον Sotheby's

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ- ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μονακό και του Σκορπιού- έχει κινηθεί νομικά εναντίον του Μπουβιέ στο Μονακό, τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και την Ελβετία. Κατηγορεί τον έμπορο τέχνης ότι τον παραπλάνησε για την αξία 38 έργων τέχνης, αποσπώντας του ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ο Μπουβιέ το αρνείται και τον προηγούμενο μήνα οι δυο τους κατέληξαν σε εξωδικαστικό διακανονισμό. 

Τώρα, ο Ρώσος κινείται κατά του Sotheby’s υποστηρίζοντας ότι ο οίκος δημοπρασιών «βοήθησε τον Μπουβιέ να διαπράξει απάτη». Ο Sotheby’s αρνείται τις κατηγορίες. Τον περασμένο Μάρτιο ο δικαστής Τζέσε Φέρμαν έκρινε ότι οίκος δημοπρασιών πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με τις καταγγελίες για τις πωλήσεις τεσσάρων έργων τέχνης: τον πίνακα «Salvador Mundi», το γλυπτό του Μοντιλιάνι «Tête» και τους πίνακες «Wasserschlangen II» του Κλιμτ και «Le Domaine d’Arnheim» του Μαγκρίτ. 

Ο Ριμπολόβλεφ πούλησε τον «Salvator Mundi» έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του Christie’s το 2017 και έγινε ο πιο ακριβός πίνακας που έχει πωληθεί ποτέ. Τον αγόρασε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και το σχέδιο ήταν να γίνει το επίκεντρο στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι. Ωστόσο, δεν εκτέθηκε ποτέ, καθώς ειδικοί εξέφρασαν αμφιβολίες για την αυθεντικότητά του. 

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκινά σήμερα. Εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών δήλωσε ότι ο Sotheby’s τήρησε αυστηρά όλες τις νομικές και οικονομικές υποχρεώσεις και τις καλύτερες πρακτικές του κλάδου σε ό,τι αφορά στη μεταβίβαση αυτών των έργών τέχνης. «Όποιος υπαινιγμός ότι ο Sotheby’s γνώριζε το φερόμενο παράπτωμα ή την πρόθεση για εξαπάτηση του Ριμπλόβλεφ είναι ψευδής», τόνισε. 

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Ρώσου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κόρνσταϊν επεσήμανε: «Ανυπομονεί για τη δίκη. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν όλες οι αποδείξεις. Για πρώτη φορά έπειτα από εννέα χρόνια ο κ. Ριμπολόβλεφ θα μιλήσει δημοσίως και θα παρουσιάσει λεπτομερώς την αλήθεια για αυτή την υπόθεση». 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λούβρο

Πολιτισμός / «Louvre Couture»: Η πρώτη έκθεση μόδας στο Μουσείο του Λούβρου

Σαράντα πέντε οίκοι μόδας και σχεδιαστές — από τον Cristóbal Balenciaga μέχρι την Iris van Herpen — έχουν δανείσει στο μουσείο 100 σύνολα και αξεσουάρ για να δείξουν πώς η μόδα επηρεάστηκε από ιστορικές περιόδους
LIFO NEWSROOM