Το κινηματογραφικό φεστιβάλ Crossing Europe Tribute στο Λιντς της Αυστρίας τιμά εξαιρετικά άτομα του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει το κινηματογραφικό τους έργο.
Φέτος είναι η πρώτη φορά που το Crossing Europe αφιερώνει το πρόγραμμά του σε ηθοποιό. Η Αγγελική Παπούλια, τιμάται για τους εντυπωσιακούς και πολύπλευρους χαρακτήρες της που αρνούνται κάθε είδους σαφήνεια, ζωντανεύοντας τα έργα καταξιωμένων Ελλήνων κινηματογραφιστών. Η ρήξη με τους κανόνες και τις συμβάσεις τόσο στην τέχνη όσο και στη ζωή είναι το κλειδί για εκείνη, λέει.
Αυτό περιλαμβάνει την αμφισβήτηση των κοινωνικών δομών, των έμφυλων αντιλήψεων και των προτύπων, καθώς και την προσπάθειά της να παραμένει ανοιχτή σε νέα πράγματα σε κάθε κινηματογραφικό ρόλο. Η δουλειά της ως ηθοποιού χαρακτηρίζεται από ανοιχτό μυαλό, ειλικρίνεια, περιέργεια και μια διαρκή αναζήτηση.
Γεννημένη στην Αθήνα, η Αγγελική Παπούλια είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Εμπρός. Υπήρξε συνιδρύτρια της θεατρικής ομάδας blitz, από το 2004 έως το 2017. Επιπλέον, έχει αναλάβει (συν)ευθύνη στους τομείς της σκηνοθεσίας, της δραματουργίας και της υποκριτικής σε πολυάριθμες παραγωγές και έχει περιοδεύσει με τα έργα της σε όλη την Ευρώπη.
Μαζί με αρκετούς άλλους πρωταγωνιστές της αθηναϊκής θεατρικής σκηνής, που άνθισε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Παπούλια συνέβαλε επίσης στη διαμόρφωση μιας νέας ανερχόμενης κινηματογραφικής σκηνής, την οποία οι διεθνείς κριτικοί θα ονόμαζαν σύντομα “Greek Weird Wave”.
«Μαζί βρήκαμε έναν τρόπο να πούμε τις ιστορίες μας, να εκφραστούμε. Η επιμονή μας μάς επέτρεψε να δημιουργήσουμε διεθνή προβολή για τον ελληνικό κινηματογράφο, και χαίρομαι που μπόρεσα να συνεισφέρω το δικό μου μερίδιο. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την αφύπνιση που συνέβη τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, κάθε ταινία δημιουργεί το δικό της ξεχωριστό δημιουργικό σύμπαν», λέει στην Bianca Jasmina Rauch.
«Ατρόμητη» είναι ένα επίθετο που συναντάται συχνά σε περιγραφές της υποκριτικής της Παπούλια. Στενά συνδεδεμένη με αυτό είναι και μια κάποια ευαισθησία, είτε ως κόρη σε κάποια ιεραρχική οικογενειακή δομή («Κυνόδοντας», «Άλπεις», «Έκρηξη»), είτε ως εύστροφη αθηναία αστυνομικός και μητέρα έφηβης, είτε ως ερωτευμένη γυναίκα που ξεσπά σε θερμό γέλιο στην ονειρική ατμόσφαιρα του «Ησυχία 6-9».
Το γεγονός ότι υποκριτική σημαίνει επίσης ομαδικότητα και αλληλεγγύη τονίζεται συχνά από την Παπούλια - για την ίδια, μια καθοριστική εμπειρία από αυτή την άποψη ήταν η υποστήριξη των συναδέλφων της στα γυρίσματα της ταινίας «Ο αστακός».
«Μόνο τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε όλο και περισσότερους σύνθετους γυναικείους χαρακτήρες όπως η Ida, (στην ταινία Human Flowers of flesh)», λέει η Παπούλια, και θεωρεί και η ίδια ότι αποστολή της ως ηθοποιός είναι να εξετάζει και να επανεξετάζει τα κανονιστικά μοντέλα των φύλων. Κάτι που, και αυτό είναι σίγουρο, η καλλιτέχνιδα έχει πετύχει εδώ και καιρό με το έργο της.
Στο αφιέρωμα, που θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαΐου, θα προβληθούν έξι ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί ενώ θα δώσει και ομιλίες και θα συναντηθεί με το κοινό του φεστιβάλ.