Τι μας δείχνουν τα σημειωματάρια των μαθητών της Αρχαίας Αιγύπτου;

Τι μας δείχνουν τα σημειωματάρια των μαθητών της Αρχαίας Αιγύπτου Facebook Twitter
Ανακαλύφθηκε μεγάλος αριθμός οστράκων, ή ενεπίγραφων θραυσμάτων κεραμικής, στον αρχαίο αιγυπτιακό ναό της Αθρίβης. Φωτο: Πανεπιστήμιο του Tübingen
0

Σήμερα θα τα λέγαμε notepads, παλιότερα τα έλεγαν τετράδια σημειώσεων, σημειωματάρια και οι αρχαιολόγοι όστρακα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην αμμώδη έρημο, στα ερείπια ενός αρχαίου αιγυπτιακού ναού, 18.000 αρχαία αιγυπτιακά «σημειωματάρια», ενεπίγραφα θραύσματα κεραμικής που τεκμηριώνουν την καθημερινή ζωή στην πόλη αΘΡΊΒΗ (Athribis) .  

Ο πλούτος των επιγραφών κυμαίνεται από λίστες αγορών, εμπορικά αρχεία και σχολικές εργασίες και προσφέρουν μια αίσθηση της καθημερινής ζωής στην πόλη πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή οστράκων που έχει βρεθεί ποτέ στην Αίγυπτο.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τα όστρακα μια φτηνή, εναλλακτική λύση αφού ο πάπυρος ήταν ακριβός. Για να γράψουν στα όστρακα οι χρήστες βουτούσαν ένα καλάμι ή ένα κοίλο κομμάτι ξύλου σε μελάνι.

Στα όστρακα που ανακαλύφθηκαν εκτός από γραφή υπάρχουν και ζωγραφιές, σχέδια που απεικονίζουν ζώα, όπως σκορπιοί και χελιδόνια, άνθρωποι, γεωμετρικές φιγούρες και θεότητες, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Tübingen, το οποίο διεξήγαγε την ανασκαφή σε συνεργασία με τους Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Τι μας δείχνουν τα σημειωματάρια των μαθητών της Αρχαίας Αιγύπτου Facebook Twitter
Βρέθηκαν επιγραφές με επαναλαμβανόμενες φράσεις, που πιθανώς γράφτηκαν από μαθητές ως μορφή τιμωρίας. Φωτο: Πανεπιστήμιο του Tübingen

Ένας μεγάλος αριθμός από τα θραύσματα φαίνεται να συνδέεται με αρχαίο σχολείο. Πάνω από εκατό έχουν επαναλαμβανόμενες επιγραφές τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος, οδηγώντας την ομάδα των αρχαιολόγων να υποθέσει ότι οι μαθητές που δεν συμπεριφέρονταν σωστά αναγκάζονταν να γράφουν την ίδια «φράση», ένας τρόπος τιμωρίας που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

«Υπάρχουν λίστες με μήνες, αριθμούς, αριθμητικά προβλήματα, ασκήσεις γραμματικής και ένα «αλφάβητο πουλιών»—σε κάθε γράμμα αποδόθηκε ένα πουλί του οποίου το όνομα ξεκινούσε με αυτό το γράμμα», λέει ο αιγυπτιολόγος Christian Leitz.

Περίπου το 80 τοις εκατό των οστράκων είναι γραμμένο σε δημοτική, μια διοικητική γραφή που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πατέρα της Κλεοπάτρας, Πτολεμαίου ΙΒ' που βασίλεψε από το 81 έως 59 π.Χ. και από το 55 έως 51 π.Χ. Η ελληνική είναι η δεύτερη πιο εκπροσωπούμενη γραφή. Η ιερατική, η ιερογλυφική, η ελληνική, η αραβική και η κοπτική εμφανίζονται επίσης και μαρτυρούν την πολυπολιτισμική ιστορία της πόλης Athribis.

Η μελέτη της καθημερινής ζωής, όπως γράφει το  Newsweek θα διαρκέσει χρόνια και θα φανερώσει πολλά για την ύστερη Πτολεμαϊκή/πρώιμη Ρωμαϊκή εποχή.

Τι μας δείχνουν τα σημειωματάρια των μαθητών της Αρχαίας Αιγύπτου Facebook Twitter
Απόδειξη αγοράς ψωμιού γραμμένη σε δημοτική γραφή. Φωτο: Πανεπιστήμιο του Tübingen

Οι ανασκαφές στο  Athribis, που βρίσκεται περίπου 120 μίλια βόρεια του Λούξορ άρχισαν το 2003. Αρχικά, οι ανασκαφές επικεντρώθηκαν σε έναν μεγάλο ναό που έχτισε ο Πτολεμαίος για να τιμήσει τη θεά των λιονταριών Ρεπίτ και τον σύζυγό τηςΜιν. Ο ναός μετατράπηκε σε γυναικείο μοναστήρι μετά την απαγόρευση της ειδωλολατρικής λατρείας στην Αίγυπτο το 380 μ.Χ.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα όστρακα κοντά σε μια σειρά από «πολυώροφα κτίρια με σκάλες και θόλους» στα δυτικά του κύριου χώρου ανασκαφής.

Πριν από αυτή την ανασκαφή, αναφέρει το Science Alert, η μόνη συγκρίσιμη συλλογή οστράκων που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο ήταν μια κρύπτη ιατρικών γραπτών που βρέθηκε στον οικισμό των εργατών Deir el-Medineh, κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στις αρχές του 1900.

Η σημαντική ανακάλυψη ρίχνει φως στην οικονομία και το εμπόριο στην περιοχή και έχουν βρεθεί ακόμα και αποδείξεις αγοράς σιτηρών ή ψωμιού, ανάμεσα σε άλλες που αποκαλύπτουν τις οικονομικές συναλλαγές των κατοίκων της περιοχής.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο «αρχιοδοντίατρου» των Φαραώ ηλικίας 4.100 ετών

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο «αρχιοδοντίατρου» των Φαραώ ηλικίας 4.100 ετών

Ο θάλαμος περιέχει πέτρινο φέρετρο στο οποίο είναι χαραγμένα το όνομα και οι τίτλοι του γιατρού, στους οποίους περιλαμβάνονται «διευθυντής φαρμακευτικών φυτών» και «αρχιοδοντίατρος»
LIFO NEWSROOM
Την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου τα εγκαίνια αντιγράφων του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριό

Πολιτισμός / Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Ο Οικονομικός απολογισμός για την κατασκευή του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς

Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης με τα δύο μοναδικά εκθέματα που κοσμούν εδώ και λίγο καιρό την κεντρική είσοδο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
LIFO NEWSROOM
Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Πολιτισμός / Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Έπειτα από αξιολόγηση περισσοτέρων από 200 υποψηφιοτήτων, το μεταλλευτικό τοπίο της Σερίφου επιλέχθηκε ως ένα από τα 25 μνημεία σε όλον τον κόσμο που οφείλουν να προστατευθούν και αναδειχθούν
LIFO NEWSROOM